English Quiz – 105


1. The sun has constantly been ___________ and reappearing and that has got the temperature ________ over the past two days.

a) vanishing, control
b) hiding, fluctuating
c) appearing, soaring
d) going, unpredictable
e) disappearing, unusual
Answer b) hiding, fluctuating

2. The teacher called upon the students to __________ interest in science and participate in various orientation programmes in order to __________ their scientific skills.

a) take, learn
b) place, further
c) develop, hone
d) generate, mix
e) envision, share
Answer a) take, learn

3. The police commissioner may __________ the state government to close five police stations ___________ of poor infrastructure and bad location.

a) order, in the light
b) request, because
c) ask, reason
d) plead, due
e) command, in lieu
Answer b) request, because

4. Over one lakh aspirants __________ their luck in various examinations __________ to the city on Sunday, which turned out to be a peaceful day.

a) trying, flocked
b) attempting, gathered
c) challenging, entered
d) seeing, ventured
e) planning, assembled
Answer a) trying, flocked

5. The singer certainly __________ up to the sky high expectations of his audience by _____________ then with some of the biggest hits of his career.

a) lived, wooing
b) geared, attracting
c) summed, enticing
d) met, singing
e) stood, belting
Answer a) lived, wooing

6. Find the error in the following sentence.

a) The biggest
b) health burden that India
c) is set to face in the coming years
d) is tackle cancer.
e) No error
Answer d) is tackle cancer.. Here, infinitive i.e. is to tackle should be used.

7. Find the error in the following sentence.

a) Illegal sand mining in the peripheral areas
b) of the district continues to remain a big problem for
c) forest range officers as yet another instance illegal
d) mining was reported yesterday.
e) No error
Answer c) forest range officers as yet another instance illegal . Here forest range officers as yet another instance of illegal should be used.

8. Find the error in the following sentence.

a) The policemen, who
b) was deployed heavily
c) in the area, did nothing to
d) dissuade the protesters.
e) No error
Answer b) was deployed heavily. Here, subject (The policemen) is plural. Hence,
plural verb i.e. were deployed heavily should be used.

9. Find the error in the following sentence.

a) Festivals are prime occasions
b) for splurging on presents and owing to improved economic situation,
c) the youths is gungho
d) about breaking all previous records.
e) No error
Answer c) the youths is gungho. Here, the youths are gung-ho should be used.
Remember, Singular subject agrees with singular verb and plural subject agrees with plural verb.

10.Find the error in the following sentence.

a) Not only has the commerce ministry fixed
b) extraordinarily high minimum prices for onion exports
c) but also made licences mandatory
d) for every consignment.
e) No error
Answer a) Not only has the commerce ministry fixed. Here, The commerce ministry has not only fixed should be used. When we use Not only…but also, then same part of speech is used with its both parts.