English Quiz – 50 (Mixed Topics)


1. Cyclonic storms on Tamil Nadu’s 1,076-km coastline are not __________________, and at least once in two years there is some disaster or the other.

a) Unusual
b) Usual
c) Regular
d) Common
Answer a) Unusual

2. A big factor behind the flooding is the ____________________ construction of buildings on water bodies, wetlands and areas that were originally floodplains.

a) Controlled
b) Rampant
c) Pervasive
d) Uncontrolled
Answer b) Rampant

3) A key factor that ought to be taken into account is that the city needs an intricate drainage system to match its ___________ development.

a) Booming
b) Depriving
c) Reducing
d) Burgeoning
Answer d) Burgeoning

4. ______________ is there a reconsideration of the policy of civic planning, especially the tendency to place real estate and commercial interests above those of nature and ecology.

a) Hardly
b) Frequently
c) Rarely
d) Every time
Answer c) Rarely

5. Compounding the problem of urban waste clogging drains was widespread encroachments that have _______________ down the carrying capacity of many water channels.

a) Untrimmed
b) Whittled
c) Ruined
d) Cut
Answer b) Whittled

6. Find the error in the following sentence.

a) Farmers bear three-fourth of
b) the production cost while the balance one-fourth
c) is paid by the government as subsidy
d) directly to the fertilizer makers
e) No error
Answer a) replace ‘three-fourth’ with ‘three fourths’

7. Find the error in the following sentence.

a) The implementation of the sixth pay commission
b) in 2008-09 and resultant wage increase
c) have had a positive rub-off
d) on sales in urban markets
e) No error
Answer b) Insert ‘the’ before ‘resultant’

8. Find the error in the following sentence.

a) The governments keenness to keep inflation beyond check
b) to provide room for the RBI to cut interest rates further
c) may restrain it from providing any big relief
d) to farmers by way of higher MSPs
e) No error
Answer a) replace ‘beyond’ with ‘under’

9. Find the error in the following sentence.

a) The share of revenue’s
b) from the rural market
c) gone up steady over
d) the last few years
e) No error
Answer c) replace ‘steady’ with ‘steadily’

10. Find the error in the following sentence.

a) Madan hesitated in accepting the post as he
b) did not thought that the salary
c) was enough for a man
d) with a family of eight
e) No error
Answer b) replace ‘thought’ with ‘think’