English Quiz – 55


1) Maharashtra is ________________ close to being seen as willfully disobedient as it drags its feet on issuing licences to hoteliers to host dance performances more than a month after the Supreme Court stayed its legislation to ban dance bars in Mumbai.

a)peacefully
b)clearly
c)perilously
d)riskly
Answer c) perilously

2) There is a _________________ turn of events in Jammu and Kashmir that must be of serious concern to the State and Central governments.

a)worrying
b)perishing
c)wondering
d)rushing
Answer a) worrying

3) The __________ of Mauricio Macri, the Mayor of Buenos Aires, in Argentina’s presidential election over the ruling Peronist party’s Daniel Scioli, marks an end to the so-called Kirchner era, at least for now.

a)defeat
b)victory
c)coup
d)unfavourable
Answer b) victory

4) Ankara’s claim that it acted only to defend its territory because the Russian jet had violated its airspace is hardly enough reason to justify its __________________ act.

a)better
b)useful
c)terrible
d)ghastly
Answer d) ghastly

5) Prime Minister Narendra Modi on Friday said ‘India first’ is the only religion and Constitution the only ‘holy book’ for his government which is committed to working for all sections and religions, a statement that comes in the midst of a raging debate on intolerance, even as he adopted a __________ tone towards Opposition.

a)conciliatory
b)placatory
c)pacific
d)mollifying
Answer a) conciliatory

6. Find the error in the following sentence.

a) Mr. Modi’s conciliatory tone also came on a day as he have invited
b) Congress president Sonia Gandhi and his predecessor Manmohan Singh
c) for tea, in an apparent bid to seek
d) a consensus on issues in Parliament, including passage of the GST bill
e) No error
Answer a) Mr. Modi’s conciliatory tone also came on a day as he have invited. Put ‘had’ in place of ‘have’

7. Find the error in the following sentence.

a) In a sign of further division among the protesting ex-servicemen,
b) a section of them meet Defence Minister Manohar Parrikar
c) on Thursday and expressed willingness
d) to compromise further on the One Rank One Pension (OROP) demand
e) No error
Answer b) a section of them meet Defence Minister Manohar Parrikar. Put ‘met’ in place of ‘meet’

8. Find the error in the following sentence.

a) President Pranab Mukherjee on Saturday said India is firmly committed
b) to peace but is always prepared to deploy its military might
c) to safeguard its sovereignty as he decorated two gallant
d) IAF fighter aircraft squadrons in a strategic border airbase in Hasimara
e) No error
Answer d) IAF fighter aircraft squadrons in a strategic border airbase in Hasimara. Place ‘at’ in place of ‘in’

9. Find the error in the following sentence.

a) India’s economy has been gained momentum, especially in the last two months,
b) but the GDP growth will still not be more than 7.3% in
c) the current fiscal, according to Sunil Kanoria,
d) who took over as president of industry body Assocham on Wednesday
e) No error
Answer a) India’s economy has been gained momentum, especially in the last two months. Remove ‘been’

10. Find the error in the following sentence.

a) Indian companies are beginning to embrace green finance
b) to fund environmentally friendly projects, as they heed calls
c) from Prime Minister Narendra Modi to boost renewable energy in one of
d) the world’s worst polluting nations and tap rising investor demand
e) No error
Answer e) No error