English Quiz – 59


1. Find the error in the following sentence.

a) The current winter session by
b) Parliament was expected to add clarity
c) to the ongoing debate on tolerance,
d) or the lack of it, in the country
e) No error
Answer a) The current winter session by. Put ‘of’ in place of ‘by’

2. Find the error in the following sentence.

a) The first day-night Test at Adelaide, among
b) Australia and New Zealand, in the end provided cricket thrilling
c) enough to match the high interest in the
d) long-form game’s boldest innovation in a long time
e) No error
Answer a) The first day-night Test at Adelaide, among. Put ‘between’ in place of ‘among’

3. Find the error in the following sentence.

a) The brief detention of 13 Indian border guards
b) by the Nepali police on Sunday is an
c) another example of the
d) deteriorating relations between the two countries
e) No error
Answer b) by the Nepali police on Sunday is an. Put ‘yet’ in place of ‘an’

4. Find the error in the following sentence.

a) The government of Prime Minister K.P. Oli
b) could start simply by pushing through
c) the amendments of his predecessor,
d) Sushil Koirala, had cleared in the Cabinet
e) No error
Answer c) the amendments of his predecessor,. Put ‘that’ in place of ‘of’

5. Find the error in the following sentence.

a) Climate change is not of our making;
b) it is the result of global warming
c) that came from an industrial age
d) is powered by fossil fuel, says the PM
e) No error
Answer d) is powered by fossil fuel, says the PM. Remove ‘of’

6. Prime Minister Narendra Modi turned the focus of the Paris Climate Conference to the historic high carbon emissions of rich nations and asked them to _____________ the second commitment period of the Kyoto Protocol which major emitters have not done.

a)approve
b)ratify
c)confirm
d)sanction
Answer b) ratify

7. RBI Governor Raghuram Rajan today kept the key policy rate unchanged but __________ the Central Bank’s commitment to ease it as and when room is available, saying inflation is likely to perform better than expected.

a)promised
b)asserted
c)pledged
d)affirmed
Answer d) affirmed

8. Prime Minister Narendra Modi left for New Delhi after __________ up his two-day visit to Paris during which he attended the crucial climate change conference and launched the India-mooted International Solar Alliance.

a)wrapping
b)arranging
c)folding
d)uncovering
Answer a) wrapping

9. In a step to move toward fuller capital account convertibility, the Reserve Bank of India (RBI) on Monday ________________ the external commercial borrowing framework by increasing the limit for Indian companies for raising funds — with minimum average maturity of 3 years — to $50 million from $20 million.

a)loosened
b)removed
c)liberalised
d)austered
Answer c) liberalised

10. A temperature rise beyond 2 degree celsius from pre-industrial levels, will be _______________.

a)harmless
b)terrible
c)dire
d)catastrophic
Answer d) catastrophic