English Quiz – 60


1. Very heavy rain returned to Tamil Nadu on Tuesday, _________ the already-ravaged coastal areas and bringing life to a grinding halt in Puducherry and Chennai.

a) abusing
b) battering
c) buffeting
d) thrashing
Answer b) battering

2. Depositors could feel the pinch post the Reserve Bank of India’s second quarter policy review __________ the repo rate remaining unchanged.

a) in the face of
b) as
c) in spite of
d) despite
Answer a)in the face of

3. The government’s investment efforts in areas such as transport and power infrastructure, if effectively implemented, could __________ private investment, which inturn will accelerate planned capital expenditure.

a) prod
b) impetus
c) spur
d) 1discourage
Answer c) – spur

4. A modern, anti-ship missile like the Harpoon II, which costs less than $2 million, can _________ a warship worth several hundred million dollars.

a) scuttle
b) covering
c) discover
d) close
Answer a) scuttle

5. After a series of cuts aggregating to 125 basis points (bps) over the past year, the RBI is clearly ___________ of further stimulus and the risk of stoking inflationary pressures after the October numbers on the Consumer Price Index.

a) scary
b) cautious
c) wary
d) careful
Answer c) wary

6. Find the error in the following sentence.

a) Journalism was not seen as a purely careerist pursuit
b) though as a creative intercession to expand the
c) space for ideas and imagination, and
d) render our systems more humane
e) No error
Answer b) though as a creative intercession to expand the. Put ‘but’ in place of ‘though’

7. Find the error in the following sentence.

a) Students who have ranked at
b) top throughout semesters are
c) prone to placement depression when they fail to
d) get picked up on the first or second day
e) No error
Answer d) get picked up on the first or second day. Remove ‘the’

8. Find the error in the following sentence.

a) National transporter signs pacts
b) with global giants Alstom and
c) GE Transport to set up locomotive factories
d) in Madhepura and Marhaura in Bihar
e) No error
Answer e) No error

9. Find the error in the following sentence.

a) Narendra Modi government is
b) planning to incorporate a phone number
c) in its popular MyGov online platform by
d) January to get suggestions from people
e) No error
Answer c) in its popular MyGov online platform by. Put ‘on’ in place of ‘in’

10. Find the error in the following sentence.

a) Prime Minister Narendra Modi will be launching
b) his government’s campaign to provide access to
c) differently-abled people, Accessible India, on December 3,
d) the International Day of Persons with Disabilities
e) No error
Answer a) Prime Minister Narendra Modi will be launching. ‘will launch’