English Quiz – 61


1. The record rainfall coupled with the increased discharge of water from reservoirs around the city ___________ rescue operations and paralysed life.

a)curbed
b)retarded
c)hampered
d)foiled
Answer c) hampered

2. Moody’s Investors Service says investment cycle in India is showing _____________ signs of recovery, driven by an upturn in the capital replacement cycle.

a)beginning
b)trend
c)idea
d)nascent
Answer d) nascent

3. Non-stop torrential rains pounding the city since last night showed some let up in the morning but the _________ streets left commuters stranded.

a)swamped
b)inundated
c)flooded
d)drowned
Answer b) inundated

4. After receiving _________ reviews at international film festivals, “Angry Indian Goddesses” director Pan Nalin says he is “sad and hurt” by CBFC’s decision.

a)rave
b)maunder
c)jabber
d)ramble
Answer a) rave

5. White House ___________ high praise on Prime Minister Narendra Modi saying he has a clear understanding of the India-US relationship and a clear vision for where he wants to take his country.]

a)dealt
b)heaped
c)piled
d)stacked
Answer b) heaped

6. Find the error in the following sentence.

a) The mobile payments and commerce marketplace Paytm was
b) partnering with ICICI Bank, to offer
c) virtual prepaid cards to its wallet users that can be used
d) to pay for purchases both online and offline
e) No error
Answer a) The mobile payments and commerce marketplace Paytm was. Put “is” in the place of was

7. Find the error in the following sentence.

a) China will set up pilot zones to quicken
b) the pace of financial reform, the official China
c) Securities Journal reported, the latest effort by
d) Beijing to support cash-starved enterprises amid a slowing economy
e) No error
Answer e) No error

8. Find the error in the following sentence.

a) Having finally settled the row over teaching of the German language
b) in Centre running Kendriya Vidyalayas with a fresh MoU,
c) the Kendriya Vidyalaya Sangathan (KVS) is now considering introducing
d) other languages to the chain of 1100 odd schoolsstrictly, however, as foreign languages
e) No error
Answer b) in Centre running Kendriya Vidyalayas with a fresh MoU. Put ‘Run’ in place of ‘Running’

9. Find the error in the following sentence.

a) The central message of Reserve Bank of India Governor Raghuram Rajan’s
b) latest decision to leave interest rates unchanged, and stress that the
c) monetary policy remains “accommodative”, is that neither an economic recovery
d) or inflation trends are entrenched enough at the moment for more decisive action
e) No error
Answer d) or inflation trends are entrenched enough at the moment for more decisive action. Put ‘nor’ instead of ‘or’

10. Find the error in the following sentence.

a) The global diet is getting sweeter,
b) particularly when it comes to beverages,
c) a trend that can negatively impact
d) global health, researchers have warned
e) No error
Answer c) a trend that can negatively impact. Put ‘could’ instead of ‘can’