English Quiz – 62


1. Just days after Prime Minister Narendra Modi reached out to his predecessor, Manmohan Singh, and Congress president Sonia Gandhi in a conciliatory move to ___________ a deadlock in Parliament, the Rajya Sabha had reverted to its old normal.

a)avert
b)start
c)allow
d)prevented
Answer a) avert

2. As the third largest emitter of greenhouse gases among individual countries, India is under pressure at the Paris Climate Change conference to commit itself to a future __________ of low emissions.

a)tack
b)ambit
c)trajectory
d)projectors
Answer c) trajectory

3. Tata Trusts is seeking to _________________ of the traditional approach to education by joining hands with Khan Academy, an online teaching provider in US.

a)move out
b)break out
c)give up
d)break out
Answer b) break out

4. The city of Chandigarh _______________ the launch of World Trade Center on 6th December 2015, is being constructed by the Viridian Group and is being designed to achieve LEED CS Gold Certification.

a)spot
b)avoided
c)ignored
d)witnessed
Answer d) witnessed

5. The ______________ deluge has caused unforeseen havoc and devastation to property, with flooded houses stinking after the water receded.

a)rivalled
b)unprecedented
c)precedented
d)paralleled
Answer b) unprecedented

6. Find the error in the following sentence.

a) NITI Aayog is prepared a
b) road map to implement the programme
c) in a manner that will give India
d) an edge over its competing neighbours
e) No error
Answer a) NITI Aayog is prepared a. Put “preparing” in place of ‘prepared’

7. Find the error in the following sentence.

a) IBM signs security pact with Federal Bank
b) for mobile app, called FedMobile to
c) transfer funds, make utility bill payments and
d) to utilise other services was developed on IBM’s MobileFirst platform
e) No error
Answer d) to utilise other services was developed on IBM’s MobileFirst platform. Remove ‘to’

8. Find the error in the following sentence.

a) On an effort to make the city pollution-free,
b) the National Green Tribunal on Dec 4 announced
c) a fine of Rs 5,000 on anyone found using
d) or dealing with plastic material in Chandigarh
e) No error
Answer a) On an effort to make the city pollution-free. Put ‘In’ instead of ‘On’

9. Find the error in the following sentence.

a) An earthquake measuring 7.2 on the Richter scale
b) hit Tajikistan last year and Mild tremors are felt
c) in north India, especially
d) in Srinagar, Punjab and some parts of Delhi
e) No error
Answer b) hit Tajikistan last year and Mild tremors are felt. Put ‘were’ in place of ‘are’.

10. Find the error in the following sentence.

a) External Affairs Minister Sushma Swaraj to
b) lead Indian delegation for ‘Heart of Asia’
c) 5th Ministerial Meeting on Afghanistan
d) on December 9 in Islamabad
e) No error
Answer e) No error