English Quiz – 70 (Mixed Quiz)


1. A mature society will not give in to popular __________ and overturn sound legal principles and social norms that underpin its justice system.

a) din
b) clamour
c) racket
d) shriek
Answer b) clamour

2. The saddest aspect of the political turmoil in Arunachal Pradesh is that its key actors have revived ___________ practices that one would have thought the Indian polity had left behind some years ago.

a) edifying
b) insisting
c) benefiting
d) unedifying
Answer d) unedifying

3. A new rule, that is believed to be underway, will force a bank to take a knock on earnings even if the corporate borrower is paying on time but is __________ as ‘non-performing asset’ (NPA) by any other lender.

a) blacklisted
b) boycotted
c) avoided
d) accepted
Answer a) blacklisted

4. India is expected to offer a site in Andhra Pradesh to set up units five and six of Kudankulam nuclear power plant by Russia in sync with broad principles of ‘Make in India’ initiative and a decision in this regard is likely to be ___________ during Prime Minister Narendra Modi’s visit to Moscow this week.

a) declared
b) rejected
c) finalised
d) agreed
Answer c) finalised

5. Falling rates appear to be ___________ a shift from traditional bank term deposits to alternative investment avenues including taxfree bonds and select mutual fund debt schemes.

a) prompting
b) encouraging
c) assisting
d) prodding
Answer a) prompting

6. Find the error in the following sentence.

a) It is becoming increasing clear
b) that computers are able to perform several tasks
c) that require, for the lack of a better word,
d) “intelligence” better than humans.
e) No error
Answer a) It is becoming increasing clear. “increasingly”

7. Find the error in the following sentence.

a) Each one in the manufacturing sector would agree
b) that it is not capital, but finding
c) skilled labour that is the biggest challenge
d) confronting the growth of the sector.
e) No error
Answer a) Each one in the manufacturing sector would agree. ‘Everyone’ instead of ‘each one’

8. Find the error in the following sentence.

a) The Indian business leaders will take part
b) in the Indo-Russia CEO Summit
c) which will focus on enhancing trade
d) and business ties, among others.
e) No error
Answer e) No error

9. Find the error in the following sentence.

a) Currently India has
b) three cable-stayed bridges – Hooghly bridge
c) at Kolkata, Naini Bridge in Allahabad
d) and Rajiv Gandhi Sea Link in Mumbai.
e) No error
Answer c) at Kolkata, Naini Bridge in Allahabad. ‘in’ in place of ‘at’

10. Find the error in the following sentence.

a) Odisha government invited
b) Wipro to invest in information technology,
c) health, education and social sectors
d) in state.
e) No error
Answer d) in state. Insert ‘the’ before ‘state’