Exercise – 4 : English Grammar


Directions (Question 1 – 6): In each of the following questions two three sentences are given.These sentences are combined into a single sentence and given as four alternatives below each question. You have to select one sentence which is grammatically correct and conveys the same meaning as conveyed by the two three sentences and mark the letter of that sentence as your answer. If none of the four sentences given as alternatives below each question is correct, mark ‘e’, None of the above sentences is correct, as the answer.
1. Her father was listening keenly. Rupa noticed this.
(a) Rupa noticed that her father had listened keenly.
(b) Rupa had noticed that her father was listening keenly.
(c) Rupa noticed that her father is listening keenly.
(d) Rupa noticed that her father was listening keenly.
(e) None of the above sentences is correct.

2. The sun is very important to men. Men have long known this.

(a) Men have long known how important the sun is to them.
(b) The sun is very important to them is known to men.
(c) The sun has been very important for men is known to them.
(d) The men know the sun is very important to them.
(e) None of the above sentences is correct.

3. He got up. He wound the cloth around his head.

(a) Having got up, he had wound the cloth around his head.
(b) Getting up he did wound the cloth around his head.
(c) Getting up, he wound the cloth around his head.
(d) Having getting up, he wound the cloth around his head.
(e) None of the above sentences is correct.

4. They watched. They wondered. They were unable to find the reason.

(a) They watched and wondered till they were unable to find the reason.
(b) They watched and wondered but were unable to find the reason.
(c) They had watched and wondered but were unable to find the reason.
(d) They watched and wondered despite being unable to find the reason.
(e) None of the above sentences is correct.

5. I was very much overwhelmed. I did not make any decision.

(a) I was so overwhelmed to make any decision.
(b) I could not make any decision as I was very much overwhelmed.
(c) I was too overwhelmed to make any decision.
(d) Being very much overwhelmed, I did not make any decision.
(e) None of the above sentences is correct.

6.He is sure to receive his pay. It is due to him. Why then does he worry?

(a) Why does he worry, till he is sure to receive his pay due to him?
(b) Why should he worry as the pay due to him is sure to be received?
(c) Why does he worry as he should be sure to receive the pay due to him?
(d) Why does he worry, since the pay due to him is sure to be received?
(e) None of the above sentences is correct.Directions
(Question 7 – 11): For each statement there are four different sentences given below it. Pick out the one that most appropriately conveys the meaning of the statement. The number of that sentence is the answer.If none of them conveys the meaning of the statement the answer is (e), i.e., ‘None of these’.
7. Should you need a duplicate licence you must submit an application along with a copy of your ration card.
(a) Unless you submit an application along with a copy of your ration card you will not get a duplicate licence.
(b) You should require a duplicate license if you submit an application along with a copy of your ration card.
(c) If you submit your application along with your ration card you do not need duplicate license.
(d) If you submit an application along with your ration card you will get only a license.
(e) None of these

8. Although the strike of transporters continues, I shall come.

(a) I shall come if the strike of transporters continues.
(b) I shall not be able to come if the strike of transporters continues.
(c) Even though I come, the strike of transporters is going to continue.
(d) Whether or not the transporters strike continues I shall come.
(e) None of these

9.The Manager would like you to help him locate the default.

(a) If you help him locate the default, the Manager would like you.
(b) The Manager desires that you should provide him the necessary assistance to locate the default.
(c) The Manager feels that if you do not help him the fault will not be located.
(d) The Manager expects that the default should be located only with your help.
(e) None of these

10.The judge remarked that not all the accused were really guilty.

(a) The judge remarked that some of the accused were guilty while others were not.
(b) The judge remarked that all the accused were not innocent.
(c) The judge remarked that all those accused cannot be necessarily guilty.
(d) The judge remarked that all those who are accused may contain some who are really guilty.
(e) None of these

11. Unlike the tribals who are very hard working, the urban communities cannot withstand physical strain.

(a) The tribals do not like to withstand physical strain as the urban communities do.
(b) The urban communities are hard working but they do not like to undertake physical strain.
(c) The tribals can with stand physical strain where as urban communities cannot.
(d) Because the tribals are hard working they can tolerate physical strain.
(e) None of these
Directions (Question 12 – 16): In each of the following questions there is a sentence with a phrase idiom printed in bold, followed by five options. Find out the option which expresses the meaning of the phrase idiom correctly.
12. To speak of one language for the world as leading to one purpose is to put the cart before the horse.
(a) reverse the proper order of events
(b) invite dictatorship
(c) accelerate a backward movement
(d) indulge an unrealistic proposition
(e) None of these

13. He was some what taken a back by the news that the police intended to prosecute him.

(a) strike
(b) terror-striken
(c) surprised and upset
(d) fainted
(e) enchanted

14. I have got enough money in my pocket to last me the rest of my life provided I drop dead this afternoon.

(a) save
(b) rescue
(c) commit suicide
(d) die suddenly
(e) None of these

15. Not one of his insulting remarks caused a ripple on the surface of her composure.

(a) caused anger
(b) had noticeable effect
(c) caused injury
(d) evoked attention
(e) None of these

16. Suresh knows that the good times are over, but he says,“we still feel footloose and fancy-free.”

(a) a comeback
(b) easy
(c) original condition
(d) the presence
(e) boundless
Directions(Question 17 – 31): In each question below, two sentences are given. These two sentences are to be combined into a single sentence without changing their meaning. Three probable starters of the so combined sentence are given which are denoted by (A),(B) and (C). Any one or more or none of them may be correct. Find out the correct starter(s), if any, and accordingly select your answer from among the given five answer choices.
17. He has lost his immunity. Therefore, he is vulnerable to any disease.
(A) His loss of immunity….
(B) Because of his vulnerability to his…
(C) His vulnerability to any disease…
(a) Only (A)
(b) Only (B)
(c) Only (C)
(d) Only (A) and (C)
(e) Only (A) and (B)

18. You must sign your railway ticket, write your name and age on it. It becomes valid only after that.

(A) To make your railway ticket valid, the railway authorities should sign…
(B) Without validating your railway ticket, you cannot…
(C) To validate your railway ticket, you must…
(a) Only (A)
(b) Only (B)
(c) Only (C)
(d) (A) and (B) only
(e) (B) and (C) only

19. Are you satisfied with this information? Please contact me for any further clarification.

(A) If you need…
(B) In case you need…
(C)Should you need…
(a) None
(b) All the three
(c) (A) and (C) only
(d) (A) and (B) only
(e) (B) and (C) only

20. How much you earn is less important. What is more important is how you earn, i.e., your methods of earning?

(A) How you earn is as important
(B) How much you earn is as important
(C) How you earn is not as important
(a) Only (A)
(b) Only (B)
(c) Only (C)
(d) All the three
(e) None of these

21. You must submit the proof of your being a US citizen. Only then your NRI account will be made operative.

(A) Unless you prove…
(B) Unless your NRI account is made operative…
(C) Without your NRI account, you must…
(a) Only (A)(b) Only (B)
(c) Only (C)
(d) All the three
(e) None of these

22. The hijackers’ real identity will always remain a secret.

(A) No one will ever know the hijackers’…
(B) The secret identity of the really…
(C) The real identity of the hijackers would have remained…
(a) Only (A)
(b) Only (B)
(c) Only (C)
(d) Either (A) or (C)
(e) Any one of the three

23. “I’m extremely sorry: I’m late,” said Sushma.

(A) Sushma apologized for my being…
(B) Sushma tendered apology for her…
(C) Sushma apologized for her being…
(a) Only (A)
(b) Only (B)
(c) Only (C)
(d) Either (A) or (C)
(e) Either (B)or (C)

24. They have displayed arrogant behaviour; they will there fore be punished.

(A) As a result of their arrogance, they…
(B) They will be punished because…
(C) They will punish because they have…
(a) Only (A)
(b) Only (B)
(c) Only (C)
(d) Either (A) or (B)
(e) Any one of the three

25. Not everyone among them was able to perform the act flawlessly.

(A) None among them could…
(B) Few of them could not perform…
(C) Some of them could perform…
(a) Only (A)
(b) Only (B)
(c) Only (C)
(d) Either (A) or (B)
(e) Either (B) or (C)

26. Most US citizens have made generous donations for rehabilitation of the victims of war.

(A) These generous donations…
(B) The generous donations made by the victims of…
(C) The rehabilitation of victims of war was generous…
(a) Only (A)
(b) Only (B)
(c) Only (C)
(d) Either (A) or (B)
(e) None of these

27. This judgement has been given by the highest court in the land. It therefore assumes finality from legal point of view.

(A) Being the judgement of …
(B) In spite of the judgement…
(C) As it is the judgement of …
(a) Only A
(b) Only B
(c) Only C
(d) Only A and B
(e) Only A and C
Ans.(e)
(A) Being the judgement of the highest court in the land, it assumes finality from legal point of view.
(C) As it is the judgement of the highest court in the land, it assumes finality from legal point of view

28. On this special occasion the Chief Minister of the state would be welcomed first. After that the Prime Minister would be extended a warm welcome.

(A) Although the Prime Minister would …
(B) As per the prevalent practice the Prime Minister…
(C) In spite of the Chief Minister…
(a) Only A
(b) Only B
(c) Only C
(d) Only A and B
(e) Only A and C
Ans.(e)
(A) Although the Prime Minister would be welcome dafter the Chief Minister of the state on this special occasion, he would be extended a warm welcome.
(C) In spite of the Chief Minister being welcomed first on this special occasion, the Prime Minister would be extended a warm welcome

29. India is rich in bio-resources. It has no clear legislative frame work to regulate access to and use of these resources.

(A) As India is rich…
(B) But India is rich…
(C) Although India is rich…
(a) Only A
(b) Only B
(c) Only C
(d) Only A and B
(e) Only A and C
Ans.(c)
(C) Although India is rich in bio-resources, it has no clear legislative framework to regulate access to and use of these resources.

30. I did not receive any packet from Dipti. I also did not receive any phone call from her.

(A) Neither did I receive…
(B) Clearly I did not…
(C) Because I did not …
(a) Only A
(b) Only B
(c) Only C
(d) Only A and B
(e) Only A and C
Ans.(a)
(A) Neither did I receive any packet from Dipti nor any phone call.

31. I was to reach home a little early but I got delayed. On reaching home I found that guests had left a little while ago.

(A) Hardly had I reached…
(B) As long as I reached…
(C) Besides few minutes…
(a) Only A
(b) Only B
(c) Only C
(d) Only A and B
(e) Only A and C Directions
Ans.(a)
(A) Hardly had I reached home when the guests left.
Directions (Question 32 – 36): In each question below, an in complete sentence is given which is followed by three possible fillers denoted by (A), (B) and (C). Find out which one, two or three of these fillers can make the sentence meaningfully complete and grammatically correct.
32. ____ when the audience started throwing rotten eggs to wards him.
A. No sooner did he stand up to address
B. No much before he stood up
C. He had hardly stood up
(a) Only C
(b) Only B
(c) Only A or B
(d) Only B or C
(e) Any one of the three

33. ____ sacrifice their own self for the welfare of the common man.

A. Not all men devoted to social service
B. Only dedicated men
C. In exceptional cases certain anti-social elements
(a) Only C
(b) Only A or C
(c) Only B or C
(d) Only A or B
(e) Any one of the three

34. Natural calamities such as floods, earthquakes, etc occur so suddenly and unexpectedly that ____

A. people get hardly any time to save themselves
B. man realises his limitations and supremacy of nature
C. devastation cannot be prevented
(a) Only A
(b) Only B
(c) Only A or B
(d) Only A or C
(e) Any one of the three

35. ____ the poor students had managed to come out successfully with flying colours.

A. Despite lack of resources
B. Owing to adverse circumstances
C. It was a mere coincidence that
(a) Only A
(b) Only A or C
(c) Only B or C
(d) Only A or B
(e) Any one of the three

36. They appreciated my act of bravado because the life I saved was ____.

A. insignificant for them
B. extremely precious
C. reverent to them
(a) Only B
(b) Only C
(c) Only A or B
(d) Only B or C
(e) Any one of the three Directions
Directions (Qs. 37 – 41): In each question below, two sentences are given. These two sentences are to be combined into a single sentence without changing their meaning. Three probable starters of the combined sentence are given which are denoted by (A),(B) and (C). Any one or more or none of them may be correct. Find out the correct starter(s) and accordingly select your answer from among the given five answer choices.
37. He always delays in taking any action. It makes others suffer a lot.
A. His taking action on time makes…
B. Others suffer a lot because of …
C. On account of his procrastination …
(a) A, B and C
(b) A and B only
(c) B and C only
(d) A and C only
(e) None of these
Ans.(c)
B. Others suffer a lot because of his procrastination in taking any action.C. On account of his procrastination others suffer a lot.

38. Don’t add so much chilli powder to the soup. Consumers are only small children.

A. Because small children do not allow chilli powder …
B. Since, small children do not consume more soup…
C. Adding more chilli powder to soup makes the small children like …
(a) None
(b) A only
(c) B only
(d)C only
(e) A and C only

39.The quality of the fabric was not impressive. We change dour plan of purchasing.

A. The quality of the fabric being …
B. We changed our …
C. In spite of the unimpressive …
(a) Only A
(b) Only B
(c) Only C
(d) A and B only
(e) All the three A, B and C
Ans.(d)
A. The quality of the fabric being unimpressive, we changed our plan of purchasing.
B. We changed our plan of purchasing on finding the quality of the fabric unimpressive.

40. Madhuri has been consistent in her studies. Her performance in the examination was nothing else but excellent.

A. Despite being consistent in her studies …
B. Madhuri’s performance in the examination was not excellent because…
C. Because Madhuri was only consistent and not intelligent, her performance…
(a) Only A
(b) Only B and C
(c) Only A and C’
(d) All the three A, B and C
(e) None of these

41. It is very cold here. You must bring warm clothes with you.

A. Since, you must …
B. As it is very …
C. If it is very …
(a) Only A
(b) Only B
(c) Only C
(d) A and C only
(e) B and C only
Ans.(b)
B. As it is very cold you must bring warm clothes with you.
Directions (Question 42 – 56): In each of these sentences, parts of the sentence are numbered (a), (b), (c), (d) and (e). One of these parts has some error in it. The error may be either of spelling or grammar or wrong word or unnecessary word etc. The letter of the part that contains the error is the answer.
42. It was
(a) natural that
(b) some difficulties crop up
(c) in his life, while
(d) he was
(e) studying.
Ans.(c)
Replace ‘crop up’ with ‘cropped up’.

43. Chatting on

(a) the Internet with people only not
(b) makes us
(c) feel friendly but also
(d) increases our
(e) knowledge.
Ans.(b)
Replace ‘people only not’ with ‘people not only’.

44. Knowledge will not attract money

(a) unless it is
(b) organised and intelligently directed
(c) through practical plans
(d) of action, to the definite end of accumulation
(e) of money
Ans.(e)
Replace ‘of accumulation’ with ‘of accumulating’.

45. As the experiences

(a) of other countries have shown,
(b) an ailing
(c) financial sector can very quickly
(d) render wreck
(e) the entire economy.
Ans.(e)
Replace ‘render wreck’ with ‘wreck’ only.

46. If you are

(a) one of the
(b) who have of ten wondered how
(c) great fortunes are
(d) made, this story
(e) will be enlightening.
Ans.(b)
Replace ‘one of the’ with ‘one of those’.

47. My only concern

(a) is that
(b) at this juncture
(c) communal sentiments are rather
(d) heightened
(e) up-wardly.
Ans.(e)
Remove the word ‘upwardly’.

48. However,

(a) this division
(b) of power is not quiet
(c) as neat as it may
(d) appear
(e) at first.
Ans.(c)
Replace ‘quiet’ with ‘quite’.

49. He strongly felt that

(a) that explanation
(b) which was given
(c) during the meeting
(d) was not at all
(e) truth.
Ans.(e)
Replace ‘truth’with ‘true’.

50. We decided to

(a) dedicate this article on the women
(b) who have been instrumental in
(c) training generations of
(d) young girls to create a healthy
(e) atmosphere.
Ans.(b)
Replace ‘on the women’ with ‘to the women’.

51. When the opportunity came

(a) it appeared
(b) in a different form
(c) and from a different
(d) direction then he had
(e) expected.
Ans.(e)
Replace ‘then’ with ‘than’.

52. The roll

(a) of the institute is to provide technical support to other institutions and to constantly monitor
(b) their facilities
(c) and performance.
(d) No error
Ans.(a)
The word ‘roll’ makes no sense here. So replace it with‘role’,which means ‘function’.

53. The competitive

(a) edge for survival
(b) lays
(c) in the effective
(d) use of information technology.
(e) No error.
Ans.(c)
Replace ‘lays’ with ‘lies’.

54. The most popular

(a) method adopted
(b) by an organisation to communicate
(c) job vacancies to the public is through advertisement.
(d) No error.

55. The act of extending

(a) preferential
(b) treatment to service providers was high
(c) appreciated.
(d) No error
Ans.(c)
Replace ‘high’ with ‘highly’.

56. The significant

(a) future
(b) is that none of the ancient Indian scientists claimed
(c) originality
(d) of their theories.
(e) No error.
Ans.(b)
It should be ‘feature’ instead of ‘future’ to make the sentence meaningful.