One Word With Different Meaning : Exercise – 1


1. TOSS
(1) Throw
(2) Mix
(3) Decide
(4) Impatient Movement
(5) Silly

(a) 1, 2
(b) 1, 2, 4
(c) 3, 5, 2
(d) 1, 4
(e) 4, 5

Ans.(b)
Meaning of word toss is to throw or to mix if used as verb. Toss is done to decide between two alternatives.But it does not mean to decide.Toss also means to move impatiently here and there. Different usage of the word Toss-
• A coin was tossed to judge who will field first and who will bat first bat first? (throw in air)
• The bull tossed him over the fence.(throw up down)
• The old professor was tossing here and there in the room after reading the letter.
• She tossed out of the room after seeing the act of young boy.

2. TREAT
(1) Deal
(2) Party
(3) Medical aid
(4) Pay
(5) Food

(a) 2, 3
(b) 5, 3
(c) 3, 4
(d) 4, 2
(e) 1, 5

Ans.(a)
Treat is to throw a party of food and drinks. Treatment of disease is common expression.To pay or food is wrong and incomplete.
• He treated the matter in lighter vein.
• I will throw a treat if I get first rank in the class.
• Sonia Gandhi is getting treatment from an American hospital for an undisclosed disease.

3. EYE
(1) Vision
(2) Judgment
(3) An opening
(4) Focus
(5) A bud

(a) 1, 2
(b) 2, 4
(c) 1, 2, 5
(d) 1, 4, 3
(e) 4, 5, 2

Ans.(c)
Eye is vision or an opening in noun form. It also means’bud’.
• God has given us a pair of eye to appreciate the world created by Him.(Organ)
• He has an eye for talent. (Care)
• Have you seen the eye of potato? (Bud)

4. SPRING
(1) Quick
(2) Develop
(3) Leap
(4) Resilience
(5) A Climate

(a) 1, 2
(b) 2, 4
(c) 3, 5, 1
(d) 1, 3, 5, 4
(e) 4, 5 ,3

Ans.(d)
Spring is to leap, to be quick and to develop. A season of spring is season which follows winter and precedes summer. Resilience is not the meaning of spring.
• He sprang up in the air with his medal showing it to cheering crowd in the stadium.(Leap)
• An Idea sprang up in my mind and I turned it into reality by my hard work.(Strike)

5. MOCK
(1) Counterfeit
(2) Fake
(3) Imitate
(4) Simulate
(5) Ridicule

(a) 1, 2
(b) 2, 3, 4, 5
(c) 1, 3, 4, 5
(d) 1, 4
(e) 4, 5, 3

Ans.(c)
Mock is to ridicule,imitate and to simulate. Mock to deceive, delude or disappoint. Counterfeit also carry same meaning as mock.
• It is at rend now : new generation always mock the ways of previous generation without any reason.
• A mock drill was conducted to fight terrorist attack in Delhi Metro yesterday.

6. SIFT
(1) Separate
(2) Examine
(3) Change
(4)Improve

(a)1, 2
(b) 2, 4
(c) 3, 5
(d) 1, 4
(e) 4, 5

Ans.(a)
Sift means to examine and to separate on basis of this examination to separate and retain the coarse parts of(flour, ashes etc) with a slave. But it is not used for improvement or change.
• Director sifted the candidates for the job.(distinguish)
• Special team of investigators sift the evidence (check) (to examine closely)

7. CUT
(1) Separate
(2) Reduce
(3) Harm
(4) Hair Style

(a) 1, 2
(b) 2, 4
(c) 3, 5
(d) 1, 4
(e) 4, 5

Ans.(a)
Cut is to separate.In economics, cut is used for giving a sense of reduction. For example – a cut in taxes. Cut is also used as to harm. But it is not used for style.Although It is a slang to say ‘hair cut.
• Mother cut the cake in two pieces and gave me one.
• A cut of 2% in import duties can be expected in the next budget.

8. LIFT
(1) Pick
(2) Steal
(3) A machine
(4) Raise in position

(a) 1, 2
(b) 2, 4
(c) 3, 5
(d) All of the above
(e) 4, 5

Ans.(d)
Lift if used as verb is to pick. Lift as a machine is used to pick people or material. Lift is also used in career terminology for giving a higher position.
• Metro train was to leave in 2 minutes from the platform so we both ran towards the lift going from ground level to platform level and managed to get entry.
• Someone lifted his bag from the car as one window remained open when car was parked at the parking which had no attendant (to steal).
• This achievement can lift his career to next position.

9. TEMPER
(1) Modify
(2) Composure
(3) Tone
(4) Hot

(a) 1, 2
(b) 2, 4
(c) 1, 3, 5
(d) 1, 4
(e) 1, 2, 3

Ans.(e)
Temper (verb) means to modify and to show the tone as noun.Other options are not right.
• Someone has tempered with evidence last night.(modify)
• His temper is unpredictable.(behavior)
• Temper of his writing style is positive.(tone)

10. PRACTICE
(1) Habit
(2) Profession
(3) Procedures of Law
(4) Repeat

(a) 1, 2, 3
(b) 2, 4, 1
(c) 3, 5
(d) 1, 4
(e) 4, 3

Ans.(e)
Practice is to repeat something to become expert. It is a habit. In law, it means procedures of law in practice used for over the centuries. In law,accountancy or in medical this is used to represent a profession.
• To learn this dance step I have to practice a lot.(Repeat)
• He is doctor by profession and his practice these days is on right track. ( Profession)
• It is his daily practice to come late and then give absurd reasons.(habit).

11. CRAFT
(1) Hand made
(2) Skill
(3) Deception
(4) Transport

(a) 1, 2, 3, 4
(b) 2, 4, 1
(c) 3, 4, 2
(d) 1, 4
(e) 4, 3, 1

Ans.(a)
Something made by hand is called craft. Craft means skillful. In other sense it is also used to denote deception. Craft in engineering also means transport means like aircraft, space craft.
• It was not the Chamber of Commerce that crafted the public policies (designed)
• There is Asia’s biggest craft market in India.(handmade)
• Space craft in orbit of Mars was launched from the ISRO base in Karnataka. (Transport)

12. HEARING
(1) A sense
(2) A Trail
(3) A perception
(4) An opportunity

(a) 1, 2, 4
(b) 2, 4
(c) 3, 5
(d) 1, 4
(e) 4, 3, 1

Ans.(a)
Court meetings for trail of accused are called hearings in language of law. Hearing is also used as to give heed to someone’s problem. Animals including human beings have sensory organs for hearing. Hearing is also used for giving opportunity.
• His next hearing is in Supreme Court on Monday,(trail).
• That accident rendered him hearing impaired (sense).
• He should give me a hearing to my problems as he is my senior.

13. FLOCK
(1) Group
(2) Congregate
(3) Throng
(4) A species
(a) 1, 2, 4
(b) 1, 2, 3
(c) 3, 5
(d) 1, 4, 3
(e) 4, 3

Ans.(b)
Flock means to assemble, to throng. But it is not a name of species.
• A flock of sheep (group)
• Youngsters flocked around John Abraham who came to their college for promotion of his next film.(assembled)

14. IMPRESSION
(1) An effect
(2) A mark
(3) An initial color of pain
(4) An imprint of teeth

(a) 1, 2
(b) 2, 4
(c) 3, 5
(d) 1, 2, 3
(e) 4, 3

Ans.(d)
Impression is to put effect or mark on something to leave imprints.
• First impression is not the last impression but the lasting impression.(effect)
• There is some problem with keyboard; it is giving inverted impressions.
• Do not try to impress me with your silly ways.

15. PRESS
(1) Racket Gripper
(2) Impel
(3) Iron
(4) Media

(a) 1, 2
(b) 1, 2, 3, 4
(c) 3, 5
(d) 1, 4, 3
(e) 4, 3

Ans.(b)
Press means to squeeze and to iron. In sports Racket gripper is also called a sa press. Group of media persons is also known as Press.
• Finance Minister is pressing India’s point with US.(to push for)
• Role of electronic media and press is important in any democracy.
• My press is not working today can you iron my shirt please?
• Entry is free for press.(Media personnel).

16. PUNCH
(1) Fist
(2) A Beverage
(3) Blow
(40) Piercing Tool

(a) 1, 2, 3, 4
(b) 2, 4, 1
(c) 3, 2, 1
(d) 1, 4
(e) 4, 3

Ans.(a)
Punch means a clenched fist. An old drink or beverage is also called as Punch. In machine tools, punching machine is used as piercing tool. As a verb it is used as blow.
• Punch is tool for making holes in metal sheets.
• Indian Boxer registered final punch on the face of Canadian Boxer to gain winning point.
• An old seasoned wine is a punch to swear by.

17. TORT
(1) Damage
(2) Liability
(3) Change
(4) Pass through

(a) 2, 3
(b) 2, 4
(c) 1, 2
(d) 1, 4
(e) 4, 3

Ans.(c)
Tort is to damage and to be a liability.
• A tort, in common law jurisdictions, is a wrong that involves a breach of a civil duty owed to some one else.

18. MASTER
(1) Employer
(2) Skilled Man
(3) Possessor of Masters degree
(4) To season

(a) 1, 2
(b) 2, 4
(c) 1, 2, 3, 4
(d) 1, 4
(e) 4, 3

Ans.(c)
Master is an employer. A skillful person is also called master. Person with master’s degree is also called master.
• He is master of his work.
• He has completed his Masters from California.
• Almighty is master of all of us and we are all his servants.
• Sachin is a master blaster.

19. NOTICE
(1) Attention
(2) Document
(3) Report
(4) Comment

(a) 1, 2
(b) 2, 4
(c) 3, 5
(d) 1, 4
(e) 4, 3

Ans.(a)
Only option 1 is correct meaning. Notice is not used as other options.
• Principal has issued a notice in this regard.
• It has come to our notice that some people are not attending classes on regular basis.
• As we entered the school a notice board welcomed us.

20. JERK
(1) Thrust
(2) Push
(3) Rude person
(4) Deceive

(a) 1, 3, 4
(b) 2, 4
(c) 3, 1, 4
(d) 1, 4
(e) 4, 3, 2

Ans.(a)
Jerk means
1. To give a sudden quick thrust, push, pull, or twist to.
• He throws away the insect with a jerk to his hand.
2. To utterabruptly or sharply.
3. To make and serve (ice-cream sodas, for example)at a soda fountain.
4. Sports To press (a weight) overhead from shoulder height in a quick motion He jerked with his maximum but only able to send the weight more than 10 m.
• Jerked out the answer.

21. MATTER
(1) Concern
(2) Mass
(3) Reading material
(4) Waste disposal

(a) 1, 2
(b) 2, 4
(c) 3, 1, 2
(d) 1, 4
(e) 4, 3

Ans.(c)
Meaning of Matter
1. (a)Something that occupies space and can be perceived by one or more senses; a physical body, a physical substance, or the universe as a whole.
• Everything in this world is made up of same matter.
(b) Physics something that has mass and exists as a solid, liquid, gas,or plasma.
• Matter will flow through the pipe and will exert pressure on orifice.
2. A specific type of substance: inorganic matter.
• Organic matter is different from in organic matter as it has life in it.
3. Discharge or waste, such as pus or feces, from a living organism.Philosophy In Aristotelian and Scholastic use, that which is in itself undifferentiated and formless and which, as the subject of change and development,receives form and becomes substance.
4. The substance of thought or expression as opposed to the manner in which it is stated or conveyed.5.A subject of concern, feeling, or action Matter of discussion in meeting held today between the Director and Chairman was the welfare scheme for employees.

22. PRESENT
(1) Now
(2) Award
(3) Formal Introduction
(4) Immediately

(a) 1, 2
(b) 2, 4
(c) 3, 1
(d) 1, 2, 3
(e) 4, 3

Ans.(d)
Meaning of Present
1. A moment or period in time perceptible as in termediatebetween past and future; now.
• One should live in present moment.
2. Grammar
a). The present tense.
b). A verb form in the present tense.
• Sit (present) – Sat(past)
• Make (present) -made(past)
3. Existing or happening now; current
• Presently he is working as president of South African Cricket Academy.
4. (a) Being at hand or in attendance
(b) Existing in something specified
• He is not presen there.
2. Now being considered; actually here or involved
• Present situation is critical and is expected to deteriorate.
5. Archaic Readily immediate.
• I need present solution.

23. HAMPER
(1) Prevent
(2) A large basket
(3) A gift
(4) A laundry

(a) 1, 2
(b) 2, 4
(c) 3, 1
(d) 1, 4
(e) 4, 3

Ans.(a)
Meaning of Hamper –
To prevent the free movement, action, or progress of A large basket, usually with a cover
• New policy of tax shifting can hamper the bubbling industrial sector.
• His boyfriend sent her a big gift hamper on her birthday

24. PLACE
(1) Space
(2)Put
(3) Circumstance
(4) Rank

(a) 1, 2
(b) 2, 4
(c) 3, 1
(d) 1, 4
(e) 1, 2, 4

Ans.(c)
Meaning of PLACE –
1. (a) An area with definite or in definite boundaries; a portion of space.
(b) Room or space, especially adequate space
• This place is best for our living.
2. (a) The particular portion of space occupied by or allocated to a person or thing.
(b) A building or an area set aside fora specified purpose
• He has been given a special place in management.
3. (a) A dwelling ; a house
(b) A business establishment or office.
(c) A locality, such as a town or city
• Come to our place sometime.
3. to put He placed the ball in between two fielders with this magnificent shot.

25. DENT
(1) Tooth of Gearwheel
(2) Sleaze
(3) Depression
(4) Penetration

(a) 1, 4
(b) 2, 4
(c) 3, 1
(d) 1, 2
(e) 4, 3

Ans.(a)
Meaning of Dent-
1. A depression in a surface made by pressure or a blow :
• A dent in the side of a car.
2. A significant, usually diminishing effect or impression: The loss put a dent in the team’s confidence.
• It responsible statement like this has dentedh is image.3.Informal Meaningful progress; headway•He has not made a dent in his carrier for last some years.

26. STRIKE
(1) Military Attack
(2) Discover
(3) Lockout
(4) Snap

(a) 1, 2, 4
(b) 2, 4
(c) 3, 1
(d) 1, 4
(e) 4, 3

Ans.(a)
Meaning of Strike –
1. To hit sharply, as with the hand, the fist, or a weapon. To inflict (a blow).
• US drone fighter planes strike the terrorist air base in Pakistan in stillness of night.
2. To penetrate or pierce
• Nail got fixed by striking with hammer.
3. (a) To collide with or crash into
(b) To cause to come into violent or forceful contact
• Speeding bus strikes the car coming from the wrong side of road with such a force that a deafening sound can be heard from a kilometer distance.
(d) To damage or destroy, as by forceful contact.
4. To make a military attack on; assault.
5. To afflict suddenly, as with a disease or impairment.
6. To cause to become by or as if by a blow
7. (a) To snap at or seize (a bait).
• Their 10 years long marriage strike with not much a do.
(b) To hook (a fish that has taken the bait) by a pull on the line.