Sentence Completion Questions : Exercise 1


The following questions consist of a single sentence with one blank only. You are given five or six words as answer choices you have to pick up correct pair in option, which will make the sentence meaningfully complete.
1. Despite slowing loan growth and Central Bank is taking steps to ensure ……………….liquidity, banks are borrowing record amounts of money from the central bank.
(1) Sufficient
(2) Abundant
(3) Unprecedented
(4) Enough
(5) Mandatory
(6) Redundant

(a) 1&4
(b) 1&2
(c) 5&3
(d) 5&4
(e) 1&3

Ans.(a)
Sentence indicates that central bank is taking steps to increase liquidity to a certain level. In the blank -enough, sufficient or abundant can fit. But the correct combination is given only in option(a).

2. Many banks have decided not to mobilize high cost deposits and have therefore increased their ……..on borrowings from the Central Bank.
(1) Dependency
(2) Reliance
(3) Faith
(4) Independence
(5) Future
(6) Trust

(a) 2 & 1
(b) 2 & 6
(c) 3 & 5
(d) 6 & 1
(e) 3 & 5

Ans.(a)
Reliance /faith can fit in the blank as sentence discusses dependence on a bank. Other options are not valid with reference to the sentence.

3. Experts said Indian debt yields were ……….. high and could attract investors in developed Western markets, many of whom could borrow funds at low single digit rates.
(1) Unprecedently
(2) Illogically
(3) Irrationally
(4) Alluringly
(5) Fearfully
(6) Falsely

(a) 2 & 1
(b) 1 & 4
(c) 3 & 5
(d) 6 & 1
(e) 3 & 5

Ans.(b)
This blank is followed byword ‘high’ which is logical with all the options. But debts cannot be false. Il logical or irrational is also not appropriate as experts must have some base for statement. Only unprecedently and alluringly fit as attraction to investors is also discussed in later part of sentence.

4. IIM Calcutta, which ………its final placements on Monday,expects consulting to be strong.
(1) Kick starts
(2) Kicks off
(3) Announces
(4) Hosts
(5) Offers
(6) Pushes

(a) 2 & 1
(b) 1 & 4
(c) 3 & 5
(d) 2 & 3
(e) 3 & 5

Ans.(d)
Kicks off and announces are appropriate fillers for the blank space in reference to a college starting its placement seasons difference. Kick start to do 8th to help a process or project start more quickly. The Govt’s attempt to kick start the economy has failed.

5. Supreme Court has cancelled many licenses …………. by the previous Telecom Minister.
(1) Distributed
(2) Sanctioned
(3) Divided
(4) Granted
(5) Awarded
(6) Utilized

(a) 2 & 4
(b) 1 & 4
(c) 3 & 5
(d) 6 & 1
(e) 3 & 5

Ans.(a)
Licenses are granted or sanctioned not distributed or divided. Utilized is out of context. Awarded also fits with license. But it has no valid pair with it.

6. The investigators are also not …………the possibility of a local, most likely a Shia trained terrorist group.
(1) Ruling out
(2) Pulling out
(3) Doubting
(4) Putting out
(5) Leaving
(6) Kicking out

(a) 2 & 1
(b) 3 & 4
(c) 1 & 4
(d) 6 & 1
(e) 3 & 5

Ans.(c)
Sentence says that the possibility of a particular terrorist group cannot be ruled out or put out.

7. Our understanding is that elections would be held as early as considered ……by all concerned.
(1) unavoidable
(2) Needed
(3) Feasible
(4) Demanded
(5) Grilled
(6) Loathed

(a) 3 & 1
(b) 1 & 4
(c) 3 & 5
(d) 6 & 1
(e) 3 & 5

Ans.(a)
Elections can be unavoidable or related to feasibility but not grilled/loathed or held on demand.

8. The new management came out with a …………..that could put back on growth trajectory.
(1) Plan
(2) Road map
(3) Strategy
(4) Formula
(5) Logic
(6) Tool

(a) 2 & 3
(b) 1 & 2
(c) 3 & 5
(d) 6 & 1
(e) 3 & 5

Ans.(b)
Management is related to planning or a strategy or a road map. Even formula can fit. So we have to search for an option with right combination.

9. Timely delivery is a given ……………in a courier company.
(1) Vice
(2) Specialty
(3) System
(4) Faith
(5) Virtue
(6) Feature

(a) 2 & 1
(b) 1 & 5
(c) 3 & 5
(d) 6 & 1
(e) 3 & 5

Ans.(b)
Timely delivery is a virtue or specialty that can be linked with a courier company.

10. Tata has urged the Supreme Court to order a……….investigation by an independent agency.
(1) New
(2) Fresh
(3) Vital
(4) Re
(5) Fulsome
(6) Secondary

(a) 2 & 1
(b) 1 & 4
(c) 3 & 5
(d) 2 & 1
(e) 3 & 5

Ans.(d)
Investigation can be started with fresh outlook hence can be new or fresh. Other options do not have valid pair.

11. The two parties released a ………..press statement in the evening.
(1) Combined
(2) Compromised
(3) Joint
(4) Single
(5) Fabricated
(6) Handpicked

(a) 2 & 1
(b) 1 & 4
(c) 3 & 5
(d) 6 & 1
(e) 3 & 1

Ans.(e)
Joint statement by two parties is right expression.’Combined’ can also replace the’joint’.

12. When the stock market ………….is negative .Funding, a critical element for scale, becomes a prized commodity.
(1) Emotion
(2) Trend
(3) Sentiment
(4) Feeling
(5) Curve
(6) Figure

(a) 2 & 3
(b) 1 & 4
(c) 3 & 5
(d) 6 & 4
(e) 3 & 5

Ans.(a)
Stock market has sentiment of investment. But not emotions. Trends in stock markets are also scaled or measured. Feelings can also fit.

13. The powers of Centre appear to be a/an …………….on the powers of State Government.
(1) Crouching
(2) Infringement
(3) Invading
(4) Cutting
(5) Brushing
(6) Extension

(a) 2 & 3
(b) 1 & 4
(c) 1 & 2
(d) 6 & 1
(e) 3 & 5

Ans.(c)
Conflict of powers between two authorities is discussed where one is infringing/ crouching on the powers of other.

14. The economy has been roughly ………for about two years.
(1) Inclined
(2) Flat
(3) Curved
(4) Sphere
(5) Round
(6) Down

(a) 2 & 1
(b) 1 & 4
(c) 2 & 6
(d) 6 & 1
(e) 3 & 5

Ans.(c)
Low economic activity is synonym to flat/down.

15. The ………..before the board is that if it accepts his demand or not.
(1) Confusion
(2) Dilemma
(3) Fear
(4) Threat
(5) Opportunity
(6) Interest

(a) 2 & 6
(b) 1 & 2
(c) 3 & 5
(d) 6 & 1
(e) 3 & 5

Ans.(b)
Board is at a point of making a decision but is in dilemma/confusion. Fear or threats do not adjust.

16. Building reputation in market should be seen as a……………….agenda for growth.
(1) Persistent
(2) Continuous
(3) Consistent
(4) Urgent
(5) Jaded
(6) Final

(a) 3 & 1
(b) 1 & 4
(c) 3 & 5
(d) 6 & 1
(e) 3 & 5

Ans.(a)
Consistent or persistent both give same sense to the sentence.

17. We seek a/an ………..for our daughter who is a divorcee and 34 years of age.
(1) Match
(2) Interest
(3) Alliance
(4) Partner
(5) Permanence
(6) Joint

(a) 3 & 1
(b) 2 & 4
(c) 3 & 5
(d) 6 & 5
(e) 3 & 2

Ans.(a)
For marriage advertisement – match or alliance are perfect words.

18. India has moved a step ……….to lifting the b an investments from Pakistan.
(1) Away
(2) Closer
(3) Near
(4) Further
(5) Back
(6) Positive

(a) 2 & 3
(b) 1 & 4
(c) 3 & 5
(d) 6 & 1
(e) 3 & 5

Ans.(e)
Sentence hints for improvement of relationships so closer or near are correct fillers for the blank space.

19. As Finance Minister steps in ,will the Economy …………..?
(1) Step in
(2) Step up
(3) Step ahead
(4) Step down
(5) Step off
(6) Step on

(a) 2 & 1
(b) 1 & 4
(c) 3 & 5
(d) 2 & 3
(e) 3 & 5

Ans.(d)
Sentence asks a question that intervention by Finance minister will bring what results for economy. Hence’step up’ or ‘step ahead’ are correct. Other options are not correct s the meaning differs completely.

20. Lifting the ban from the investment from the long time enemy Pakistan will be a good will ………..
(1) Step
(2) Virtue
(3) Gesture
(4) Offer
(5) Move
(6) Threat

(a) 1 & 3
(b) 1 & 4
(c) 3 & 5
(d) 6 & 1
(e) 3 & 5

Ans.(a)
‘Lifting the ban ‘ is a step /gesture/move.

21. It will take at least five years for the electronic media sector to ……….
(1) Complete
(2) Grow
(3) Flourish
(4) Propagate
(5) Survive
(6) Die

(a) 2 & 3
(b) 1 & 4
(c) 3 & 5
(d) 6 & 1
(e) 3 & 5

Ans.(a)
Sentence is about the growth and future of media.

22. Supreme Court took serious note of the ………………. on the protesters in Janpath ground done by police.
(1) Tortures
(2) Excesses
(3) Beatings
(4) Charges
(5) Researches

(a) 2 & 3
(b) 1 & 2
(c) 3 & 5
(d) 2 & 5
(e) 2 & 4

Ans.(e)
Grammatically with ‘On’ only Excesses and Charge fits in.

23. Indian Army is a well …………………army.
(1) Equipped
(2) Trained
(3) Guided
(4) Supported
(5) Provided
(6) Reached

(a) 2 & 5
(b) 1 & 2
(c) 3 & 1
(d) 2 & 3
(e) 2 & 4

Ans.(b)
With ARMY -equipped and trained are appropriate.Other word which can be correct is ‘reached’ but no proper pair is given.

24. Culprit Officers will ………………… the action after the decision of High Court.
(1) See
(2) Face
(3) Read
(4) Smell
(5) Follow
(6) Reap

(a) 1 & 3
(b) 3 & 4
(c) 4 & 5
(d) 1 & 2
(e) 2 & 4

Ans.(d)
Other words do not fit in context. Smell, reap are out of context cannot be used for the officers.

25. Manoj Tiwari with this century has ……………..his place in the Indian team for next tour.
(1) Cemented
(2) Stabilized
(3) Plastered
(4) Fixed
(5) Approved

(a) 1 & 2
(b) 1 & 3
(c) 1 & 4
(d) 1 & 5
(e) 2 & 4

Ans.(c)
For next tour- is being stated so fix can come in blank and cemented means to strengthen’ so it can also fit in the blank space of sentence referring to a player’s selection in team.