Sentence Completion Questions : Exercise 2


The following questions consist of a single sentence with one blank only. You are given five or six words as answer choices you have to pick up correct pair in option, which will make the sentence meaningfully complete.

1. Rare blue Eagle was ………….after 90 years in Indian zoo.
(1) Spotted
(2) Discovered
(3) Flown
(4) Seen
(5) Brought

(a) 2 & 3
(b) 3 & 4
(c) 1 & 2
(d) 1 & 5
(e) 4 & 3

Ans.(b)
This pair best represents the idea best as words like’rare’ and ’90 years’ goes in line with this pair of words.Discovered and invented are wrong. Flown or brought do not fit in either.

2. The bird is ……………found between north east Pakistan along the base of the Himalayas from Himachal to Bhutan.
(1) Commonly
(2) Usually
(3) Rarely
(4) Seldom
(5) Often

(a) 1 & 4
(b) 2 & 3
(c) 3 & 4
(d) 2 & 1
(e) 4 & 5

Ans.(d)
This pair is appropriate in grammer and context as gives proper sense to the sentence referring to a bird found in a specific area.

3. Centre ………….. an alert about a plan by leader of an out lawed fundamentalist outfit.
(1) Issued
(2) Declared
(3) Sounded
(4)Cautioned
(5) Doubted

(a) Only (1)
(b) 1 & 2
(c) 1 & 2 & 3
(d) 1 & 3 & 4
(e) All the options

Ans.(d)
With alert -sounded and cautioned fit best from the options.

4. Nina Gupta is a familiar …………..in the fashion circles of city.
(1) Personality
(2) Leader
(3) Figure
(4) Protagonist
(5) Name

(a) 1 & 5
(b) 1 & 2
(c) 1 & 2 & 3
(d) 1 & 3 & 4

Ans.(a)
A well known ‘name’ is treated as ‘figure’.

5. Company has demanded ……………measures to tackle the problem.
(1) Adequate
(2) Substantial
(3) Rational
(4) Enough
(5) Sure

(a) Only (1)
(b) 1 & 2
(c) 2 & 3
(d) 1 & 3
(e) 1 & 4

Ans.(c)
Problem can be tackled with only ‘adequate’ measures in ‘enough’ quantity.

6. BBC representative said that their December episode……………..the country’s charm, beauty and wealth along with its idiosyncrasies.
(1) Announced
(2) Portrayed
(3) Depicted
(4) Pictured
(5) Confirmed

(a) 2 & 5
(b) 1 & 2
(c) 2 & 3
(d) 3 & 4
(e) 1 & 4

Ans.(d)
Episode is portrayed to ‘depict’ and ‘pictured’ for the same purpose.

7. Wikipedia …………….. access to its widely used, user generated, free source content. No one was able to use it.
(1) allowed
(2) Blocked
(3) Blacked out
(4) Increased
(5) Stopped

(a) 3 & 4
(b) 2 & 5
(c) 2 & 3
(d) 1 & 3
(e) 3 & 5

Ans.(b)
As access is prevented so blocked /stopped can fit.

8. Out of the 6.5 million abortions …………..in 2010, 68% were performed by an unqualified person or in un safe environment.
(1) Recorded
(2) Registered
(3) Counted
(4) Performed
(5) Conducted

(a) 4 & 5
(b) 1 & 2
(c) 1 & 2
(d) 1 & 3
(e) 3 & 4

Ans.(a)
Illegal thing is not recorded or registered. It can be performed or conducted.

9. Mr. John has been ……….for the top job at the ADB bank.
(1) Shortlisted
(2) Selected
(3) Appointed
(4) Questioned
(5) Approved

(a) 2 & 3
(b) 1 & 2
(c) 1 & 4
(d) 3 & 5
(e) 1 & 2

Ans.(e)
For a post through different processes – selection or short listing is done.

10. The procedure adopted by the bank authorities was totally……………..as they did not follow the principles of natural justice.
(1) Miscalculated
(2) Flawed
(3) Irrational
(4) Accurate
(5) In place

(a) Only (1)
(b) 1 & 4
(c) 2 & 3
(d) 1 & 2
(e) 3 & 5

Ans.(d)
Procedure can only be flawed or miscalculated. Other options raise a conflict in first and second part of the sentence.

11. Delhi High Court directed RBI to respond to the plea of…………….commissioner of Income tax.
(1) Appointed
(2) Sacked
(3) Removed
(4) Selected
(5) Responsible

(a) 5 & 1
(b) 1 & 2
(c) 2 & 3
(d) 3 & 4

Ans.(c)
All options can fit. Only proper option with proper combination has to be selected.

12. The High Court withdrew a ……………approval that allowed him to make numerous trips to hospitals in last 4 years.
(1) Ordered
(2) Pending
(3) Blanket
(4) Prior
(5) False

(a) 3 & 4
(b) 1 & 2
(c) 2 & 3
(d) 1 & 3
(e) 3 & 5

Ans.(a)
Prior /Blanket fits in grammatically and goes well with sentence.

13. You may be………………to see that many people sleep on the footpaths of Delhi in the bone chilling nights as well.
(1) Astonished
(2) Surprised
(3) Annoyed
(4) Angry
(5) Speech less

(a) Only (1)
(b) 1 & 2
(c) 2 & 3
(d) 1 & 3
(e) 2 & 5

Ans.(d)
By seeing people sleeping on road in winter is annoying or make angry or render someone speechless or surprise so all the options can fit. But the best combination is this.

14. The guard showed ……………courage and helped police to nab the robbers.
(1) Defending
(2) Exemplary
(3) Highest
(4) Extreme
(5) Collected
(6) Unprecedented

(a) 3 & 5
(b) 2 & 4
(c) 2 & 3
(d) 1 & 6
(e) All of the options

Ans.(b)
With courage exemplary and extreme are correct.’Unprecedented’ is also good with ‘courage’ but is not given in the options with correct pair.

15. I…………..my felicitations to all officers and ranks of the National Disaster Relief Force and their families on the occasion of its Raising Day.
(1) Show
(2) Offer
(3) Extend
(4) Sign
(5) Pay
(6) Move

(a) 2 & 5
(b) 1 & 2
(c) 2 & 3
(d) 5 & 6
(e) 4 & 5

Ans.(c)
Felicitations are offered or extended or paid.

16. Our Company reserves the right to accept/reject any tender without ………………any reason there of.
(1) Claiming
(2) Assigning
(3) Notifying
(4) Validating
(5) Giving
(6) Disclosing

(a) 5 & 6
(b) 3 & 4
(c) 2 & 5
(d) 2 & 4
(e) 2 & 6

Ans.(c)
With ‘reason’ – ‘assign’ /notifying/giving/disclosing all are appropriate.

17. Hence you are requested to appear ………………..in court on the desired date.
(1) Physically
(2) In person
(3) In self
(4) As yourself
(5) In front
(6) In Proxy

(a) 3 & 5
(b) 2 & 4
(c) 1 & 2
(d) 3 & 4
(e) 5 & 6

Ans.(c)
Other options are not right in context and do not give desired meaning to the sentence.

18. The Passengers are advised to not to try to ………..enter/exit/obstruct the doors of metro trains.
(1) Forcefully
(2) Intentionally
(3) Vehemently
(4) Trespass
(5) Unintentionally
(6) Thrust fully

(a) 1 & 6
(b) 2 & 5
(c) 1 & 4
(d) 6 & 3
(e) 2 & 3

Ans.(a)
Forcefully and Thrust fully both carry similar meaning.

19. Railwayshas made it …………..for all passengers travelling in AC classes to carry an identity proof during journey to stop misuse of tickets.
(1) Mandatory
(2) Optional
(3) Compulsory
(4) Advisable
(5) Urgent
(6) Implied

(a) 3 & 4
(b) 1 & 3
(c) 2 & 3
(d) 4 & 6
(e) 5 & 4

Ans.(b)
Railways is authority and has made it mandatory/compulsory to carry the identity proof with it.

20. A competitive environment is ………………………..for growth.
(1) Desired
(2) Necessary
(3) Mandatory
(4) Must
(5) Requisite
(6) Required

(a) 2 & 1
(b) 2 & 6
(c) 3 & 5
(d) 6 & 1
(e) 3 & 5

Ans.(b)
In competitive environment growth prospers. So It is necessary/requisite/required. Must is impelling and doubtful.

21. Growth in the second quarter will ……………………..to announcement in the Budget regarding the subsidies, tax cuts and new initiatives.
(1) Subject
(2) Amount
(3) Revolve around
(4) Yield
(5) Prosper
(6) Reliable

(a) 2 & 1
(b) 1 & 4
(c) 3 & 5
(d) 6 & 1
(e) 3 & 1

Ans.(e)
Only subject and revolve around fit in. Other options are out of sync.

22. To achieve this, one of the ………………….policy measures would be to reduce our tarrif barriers.
(1) Major
(2) Preeminent
(3) Prominent
(4) Foremost
(5) Leading
(6) Serious

(a) 2 & 1
(b) 1 & 4
(c) 3 & 5
(d) 3 & 1
(e) 3 & 5

Ans.(d)
Major and prominent both carry same sense and gives proper meaning to sentence.

23.…………………………..of competition in product markets would enable India reap both static efficiency gains and dynamic efficiency gains.
(1) Promotion
(2) Enhancement
(3) Increment
(4) Stimulation
(5) Simulation
(6) Prevention

(a) 2 & 1
(b) 1 & 4
(c) 1 & 4
(d) 6 & 1
(e) 3 & 5

Ans.(c)
Sentence advocates the promotion of or stimulation of the competition.

24. All these conclusions ………………..from the unit level data in National Statistical Surveys done in last year.
(1) Draw
(2) Emerge
(3) Arise
(4) Follow
(5) Inject
(6) Reach

(a) 2 & 3
(b) 1 & 4
(c) 3 & 5
(d) 6 & 1
(e) 3 & 5

Ans.(a)
With conclusion- arise or emerge is suitable replacements.

25. Most of this increase has come due to ……………………..incorporate and public savings.
(1) Change
(2) Improvement
(3) Amalgamation
(4) Turnaround
(5) Circumspection
(6) Speculation

(a) 2 & 4
(b) 6 & 4
(c) 3 & 5
(d) 4 & 1
(e) 3 & 6

Ans.(d)
Sentence is in positive sense and change /turn around is in sync with the situation of sentence.