English Quiz – 47 (Error Spotting)


1. Scoffed(at): A 20% growth in exports is not something to be scoffed at.

a) tanned
b) appreciated
c) devalued
d) followed
Answer c) devalued

2. Flamboyance: Mr. Sarkar is known for his flamboyance but little else.

a) exaggeration
b) flagellation
c) industry
d) ostentation
Answer a) exaggeration

3. Reiterate: The minister in his speech has reiterated the established policy stance.

a) repeated
b) opposed
c) supported
d) encouraged
Answer a) repeated

4. Corroborative: It is not always possible to obtain corroborative evidence in insurgency cases.

a) authentic
b) misleading
c) spurious
d) confirmative
Answer d) confirmative

5. Jaundiced: The disillusioned prisoners of war developed a jaundiced view of the UN’s peace intiatives.

a) cynical
b) puerile
c) pessimistic
d) disenchanted
Answer d) disenchanted

6. Desecrated: The suburb was tense after an idol had seen desecrated by hooligans.

a) vandalized
b) violated
c) defaced
d) impaired
Answer b) violated

7. Winding: Driving down the winding ghat roads requires great caution and skill.

a) serpentine
b) aligned
c) sinuous
d) tortuous
Answer d) tortuous

8. Straitened: The sudden death of the patriarch left the family in straitened circumstances.

a) penurious
b) destitute
c) dire
d) impoverished
Answer a) penurious

9. Indian classical music has its roots in the belief that the stature of music should be such that IT LIBERATES THEM FROM THE BIRTH-DEATH-INCARNATION CYCLE.

a) it liberates them from the birth–death–incarnation cycle.
b) it liberates one from the birth–death–incarnation cycle.
c) one is liberated from the birth–death–incarnation cycle.
d) it liberalises one from the birth–death–incarnation cycle.
Answer b) it liberates one from the birth–death–incarnation cycle.

10. The most terrifying fact about the universe is THAT IT IS HOSTILE BUT THAT IT IS NOT DIFFERENT.

a) that it is hostile but that it is not indifferent.
b) that it is not hostile but it is indifferent.
c) that it is hostile but not indifferent.
d) not that it is hostile but that it is indifferent.
Answer d) not that it is hostile but that it is indifferent.

11. The courts had come in the way of THE NATION’S REALIZING THE CHERISHED GOALS OF EGALITARIANISM, and this had prompted Pandit ji to say that he did not want the courts to be the third chamber.

a) the realization of the nation’s cherished goals of egalitarianism
b) the nation’s realizing the cherished goals of egalitarianism
c) the nation realizing the cherished goals of egalitarianism
d) to realize the nation’s cherished goals of egalitarianism
Answer a) the realization of the nation’s cherished goals of egalitarianism

12. Sachin’s cover drives are more noticeable and elegant THAN BRADMAN, THOUGH THE EFFECT OF BOTH WAS THE SAME.

a) that Bradman, though the effect of both was the same.
b) than Bradman, though both were affective.
c) than Bradman’s, though the effect of both was the same.
d) than the Bradman’s, though the affect of both was the same.
Answer d) than the Bradman’s, though the affect of both was the same.