Practice Quiz :- 13


1. Which one of the following Institutions publishes the report of ‘World Economic Outlook’?
(a) IMF
(b) World Bank
(c) RBI
(d) UNCTAD
2. Which one of the following factors is taken into account to calculate the Balance of Payment (BOP) of a country ?
(a) Current Account
(b) Changes in the Foreign Exchange Reserves
(c) Errors and Omissions
(d) All of the above

Ans.(d) All of the above

3. What does S and P 500 relate to ?
(a) Super computer
(b) A new technique in e-business
(c) A new technique in bridge building
(d) An Index of stocks of large companies

Ans.(d) An Index of stocks of large companies

4. Which one of the following is the proposed currency of the Gulf Cooperation Council (GCC) ?
(a) Khaleeji
(b) Sucre
(c) Minar
(d) None of these

Ans.(a) Khaleeji

5. Which one among the following is the total amount of money available in an economy at a specific time ?
(a) Near money
(b) Narrow money
(c) Money volume
(d) Money stock

Ans.(d) Money stock

6. Which one of the following is the correct sequence of the countries having foreign Exchange Reserve from high to low ?
(a) China – Russia – India – France
(b) China – France – India – Russia
(c) France – China – Russia – India
(d) France – China – India – Russia

Ans.(a) China – Russia – India – France

7. Which one of the following is correctly matched?
(a) Kospi Index: South Korea
(b) TSEC Weighted Index: Thailand
(c) SET Index: China
(d) All of the above

Ans.(a) Kospi Index: South Korea

8. Which one of the following is the recognised lender of the External Commercial Borrowings in the International Capital Market ?
(a) Export Credit Agencies
(b) Asian Development Bank
(c) IFC
(d) All of the above

Ans.(d) All of the above

9. In which one of the following Five Year Plans, was the EXIM bank establish in India ?
(a) Second Five Year Plan
(b) Third Five Year Plan
(c) Sixth Five Year Plan
(d) Seventh Five Year Plan

Ans.(c) Sixth Five Year Plan

10. Which one of the following causes the condition in which prices increase rapidly as a currency loses its value ?
(a) Stagflation
(b) Conflation
(c) Stealth inflation
(d) Hyper inflation

Ans.(d) Hyper inflation