Practice Quiz :- 21


1. PAN card issued by the Income Tax Department can’t be used for which of the following purpose?
(a) proof of address
(b) proof of identity
(c) proof of registered tax payer
(d) proof of date of birth

Ans.(a) proof of address

2. In India planned economy is based on?
(a) Gandhian system
(b) Socialist system
(c) Capitalist system
(d) Mixed Economy system

Ans.(d) Mixed Economy system

3. Golden Quadrangle project is associated with the development of
(a) Highways
(b) Ports
(c) Power Grids
(d) Tourism Network

Ans.(a) Highways

4. Which one of the following states was having the highest Human Development Index in the year 2012?
(a) Assam
(b) Kerala
(c) Uttar Pradesh
(d) Madhya Pradesh
5. Bharat Nirman Scheme of the UPA Government does not include?
(a) Rural Water Supply Project
(b) Irrigation Benefit Programme
(c) Rural Electrification
(d) Sarva Shiksha Abhiyan

Ans.(d) Sarva Shiksha Abhiyan

6. In the 11th five year plan, which of the following sectors accounts for maximum combined central, state and U.T.expenditure?
(a) Transport
(b) Energy
(c) Agriculture and Rural Development
(d) Social Sector

Ans.(d) Social Sector

7. Sustainable development is a case of inter-generational sensibility in respect of use of
(a) natural resources
(b) material resources
(c) industrial resources
(d) social resources

Ans.(a) natural resources

8. Indian Economy has witnessed highest growth rate in GDP in the year
(a) 2003 – 04
(b) 2004 – 05
(c) 2005 – 06
(d) 2006 – 07

Ans.(d) 2006 – 07

9. Who was the author of the book ‘Planned Economy for India’?
(a) Vishveswaraiyya
(b) J.L.Nehru
(c) P.C. Mahalnobis
(d) None of these

Ans.(a) Vishveswaraiyya

10. In which year ‘Bombay plan’ was launched by some Industrialists?
(a) 1942
(b) 1943
(c) 1944
(d) 1945