Practice Quiz :- 22


1. The Economic Planning Committee was established in the chairmanship of
(a) J.L.Nehru
(b) Dr. Rajendra Prasad
(c) Ramkrishna Mudaliyar
(d) K.C. Niyogi

Ans.(a) J.L.Nehru

2. The second five year plan was based on
(a) P.C. Mahalnobis Model
(b) Nehruvian Model
(c) Harro-Domar Model
(d) None of these

Ans.(a) P.C. Mahalnobis Model

3. What was the main objective of the Third Five year Plan?
(a) To make economy self dependent
(b) To ensure social development
(c) For abolition of poverty
(d) To establish heavy industries

Ans.(a) To make economy self dependent

4. Which five year plan was focused on poverty and unemployment for the first time?
(a) Third Five Year Plan
(b) Fourth Five Year Plan
(c) Fifth Five Year Plan
(d) Sixth Five Year Plan

Ans.(c) Fifth Five Year Plan

5. Who among the following has written the book named ‘Indian Economy: Gandhian Blue print”?
(a) Acharya Vinoba Bhave
(b) Morarji Desai
(c) Jai Prakash Narayan
(d) Charan Singh

Ans.(d) Charan Singh

6. The period of 12th Five Year Plan is
(a) 2007 – 2012
(b) 2012 – 2017
(c) 2010 – 2015
(d) 2009 – 2013

Ans.(b) 2012 – 2017

7. A shift in pattern of Industrialisation with lower emphasis of the heavy industry and move on infrastructure begins in which five year plan?
(a) Fifth plan
(b) Sixth plan
(c) Seventh plan
(d) Eight plan

Ans.(b) Sixth plan

8. The government introduced an agricultural strategy which gave rise to green revolution in India under the plan
(a) Third Five Year Plan
(b) Fourth Five Year Plan
(c) Fifth Five Year Plan
(d) Sixth Five Year Plan

Ans.(a) Third Five Year Plan

9. In which five year plan, the concept of ‘minimum needs’ and directed anti-poverty programmes were innovated?
(a) Third Five Year Plan
(b) Fourth Five Year Plan
(c) Fifth Five Year Plan
(d) Sixth Five Year Plan

Ans.(c) Fifth Five Year Plan

10. The Rolling plan concept in Nation planning was introduced by
(a) Indira Gandhi Government
(b) The National Front Government
(c) The Janta Party Government
(d) Rajiv Gandhi Government

Ans.(c) The Janta Party Government