Practice Quiz :- 23


1. Inclusive growth as enunciated in the Eleventh Five Year Plan does not include which one of the following?
(a) Reduction of poverty
(b) Extension of employment opportunities
(c) Reduction of gender inequality
(d) Strengthening of capital market

Ans.(d) Strengthening of capital market

2. The major emphasis on the first five year plan of India was
(a) agriculture
(b) employment
(c) Industry
(d) export promotion

Ans.(a) agriculture

3. The Iron and steel plant of Rourkela and Durgapur were conceived under which plan?
(a) Second five year plan
(b) Third five year plan
(c) Fourth five year plan
(d) Sixth five year plan

Ans.(b) Third five year plan

4. Which one of the following has the final authority in India to approve five year plan?
(a) Union council of ministers
(b) Planning commission
(c) National development council
(d) Prime Minister

Ans.(c) National development council

5. Which one of the following plans is also known as ‘Gadgil Yojana’?
(a) Third five year plan
(b) Fourth five year plan
(c) Fifth five year plan
(d) Sixth five year plan

Ans.(a) Third five year plan

6. Which one of the following is the theme of the approach paper of the Eleventh Five year plan?
(a) Indicative planning
(b) Growth with social justice
(c) Towards faster and more inclusive growth
(d) Planning for the prosperity

Ans.(c) Towards faster and more inclusive growth

7. Which one of the following was the first chairman of planning commission of India?
(a) Dr. Rajendra Prasad
(b) Pt. Jawaharlal Nehru
(c) Sardar Vallabhbhai Patel
(d) J.B. Kriplani

Ans.(b) Pt. Jawaharlal Nehru

8. The planning commission of India is
(a) a constitutional body
(b) a statutory body
(c) a non-statutory body
(d) an independent and autonomous body

Ans.(c) a non-statutory body

9. Which among the following plans adopted the policy for the universalization of elementary education in India?
(a) Eighth plan
(b) Ninth plan
(c) Tenth plan
(d) Eleventh plan

Ans.(b) Ninth plan

10. Which one of the following Economists proposed the LPG model of economic development in India?
(a) Y.B. Reddy
(b) K.V. Kamath
(c) Manmohan Singh
(d) None of these

Ans.(c) Manmohan Singh