Practice Quiz :- 24


1. In which of the following five year plans, the high yielding varieties programme (HYVP) was started in India?
(a) Third plan
(b) Fourth plan
(c) Fifth plan
(d) Sixth plan

Ans.(a) Third plan

2. The Rolling plan of the Indian Economy was started in which year?
(a) 1966 – 69
(b) 1978 – 83
(c) 1980 – 85
(d) 2002 – 2007

Ans.(b) 1978 – 83

3. During which plan of the Indian Economy, the growth rate of the agricultural production was negative?
(a) Third Five Year Plan
(b) Fourth Five Year Plan
(c) Fifth Five Year Plan
(d) Sixth Five Year Plan

Ans.(a) Third Five Year Plan

4. Economic planning is in
(a) Union list
(b) State list
(c) Concurrent list
(d) Not any specified list

Ans.(c) Concurrent list

5. When was the planning commission established?
(a) 10 March, 1950
(b) 15 March, 1950
(c) 20 March, 1950
(d) 16 March, 1951

Ans.(b) 15 March, 1950

6. The main objective of the Eleventh five years plan is
(a) Removal of poverty
(b) Inclusive growth
(c) Growth with social justice
(d) Development of minors

Ans.(b) Inclusive growth

7. The period of plan Holiday in India was
(a) 1962 – 65
(b) 1966 – 69
(c) 1970 – 73
(d) 1973 – 76

Ans.(b) 1966 – 69

8. The Rolling plan for backward countries was suggested by
(a) Gunnar Myrdal
(b) W.A. Lewis
(c) R. Nurkse
(d) A. Samuelson

Ans.(a) Gunnar Myrdal

9. National horticulture mission was launched in which of the following five year planning
(a) Ninth five year plan
(b) Tenth five year plan
(c) Eleventh five year plan
(d) None of these

Ans.(b) Tenth five year plan

10. Which is the final authority in India to approve five year plans?
(a) Union council of ministers
(b) Planning commission
(c) Prime Minister
(d) None of these

Ans.(d) None of these