Practice Quiz :- 30


1. Which of the following deals with economic offences?
a) MISA
b) NSA
c) TADA
d) COFEPOSA

Ans.d) COFEPOSA

2. In India, inflation is measured by
a) wholesale price index number
b) consumer price index for urban non-manual workers
c) consumer price index for agricultural workers
d) national income deflation

Ans.d) national income deflation

3. Which of the following programs meets the credit needs of poor women?
a) Mahila Samriddhi Yojna
b) Rashtriya Mahila Kosh
c) Indira Mahila Yojna
d) Mahila Samakhya Programme

Ans.b) Rashtriya Mahila Kosh

4. National income is the
a) Net National Product at Market price
b) Net National product at factor coast
c) net domestic product at market price
d) net domestic product at factor cost

Ans.c) net domestic product at market price

5. Which of the following programs aims at the promotion of savings among rural women?
b) Rashtriya Mahila Kosh
c) Mahila Samriddhi Yojna
d) Indira Mahila Yojna
e) Javhar Rozgar Yojna

Ans.c) Mahila Samriddhi Yojna

6. What happens to marginal cost when average cost increases
a) Marginal cost is below average cost
b) Marginal cost is above average cost
c) Marginal cost is equal to average variable cost
d) Marginal cost is equal to average cost

Ans.b) Marginal cost is above average cost

7. Development means economic growth with
a) price stability
b) social change
c) inflation
d) deflation

Ans.b) social change

8. Which one of the following is more effective in controlling prices in the long run?
a) decrease in production
b) increase in production
c) decrease in the rate of interest
d) increase in the rate of employment

Ans.b) increase in production

9. Through open market operations, the RBI purchase and sell
a) foreign exchange
b) gold
c) government securities
d) all of these

Ans.d) all of these

10. A firm is said to be of optimum size when
a) average total cost is at a minimum
b) marginal cost is at a minimum
c) marginal cost is equal to marginal revenue
d) the firm is maximizing its profit

Ans.a) average total cost is at a minimum