Exercise : 5


1. What approximate value should come in place of question mark (?) in the following equation?

of 857 of 14% – 5.6 × 12.128 = ?

(a) 48
(b) 36
(c) 60
(d) 52
(e) 46
Ans.d

? = 857 of 14% – 5.6 × 12.128

≈ 857 of 14% – 5.6 × 12 ≈ 120 – 67 ≈ 52

2. What should come in place of question mark (?) in the following equation?

535 ÷ 31115 + 512 = ?

(a) 7
(b) 812
(c) 712
(d) 612
(e) None of these
Ans.a

? = 535 ÷ 31115 + 512 = 285 ÷ 5615 + 112

= 285 × 1556 + 112 = 32 + 112 = 142 = 7

3. What should come in place of the question mark (?) in the following equation?

5978 + 6134 + 7014 = ?

(a) 19226
(b) 16226
(c) 19216
(d) 19126
(e) None of these
Ans.d

? = 5978 + 6134 + 7014 = 19126

4. What should come in place of the question mark (?) in the following equation?

9568 – 6548 – 1024 = ?

(a) 2086
(b) 1996
(c) 2293
(d) 1896
(e) None of these
Ans.b

? = 9568 – 6548 – 1024 = 1996.

5. What approximate value should come in place of the question mark (?) in the following equation?

1.542 × 2408.69 + 1134.632 = ?

(a) 4600
(b) 4800
(c) 5200
(d) 6400
(e) 3600
Ans.b

3700 + 1100 = 4800

6. What approximate value should come in place of the question mark (?) in the following equation?

8.539 + 16.84 × 6.5 ÷ 4.2 = ?

(a) 25
(b) 42
(c) 44
(d) 35
(e) None of these
Ans.d

? 8.6 + 4 × 6.5 = 35

7. What should come in place of the question mark (?) in the following equation?

1723 of 180 + 14 of 480 = ?

(a) 3180
(b) 3420
(c) 3200
(d) 3300
(e) None of these
Ans.d

1723 of 180 + 14 of 480 = ?

or, ? = 533 of 180 + 14 of 480 = = 3180 + 120 = 3300

8. What approximate value should come in the place of question mark (?) in the following equation?

1325√(17) + 508.24 of 20% – 85.39 of 34 = ?

(a) 5500
(b) 5200
(c) 5800
(d) 4900
(e) 5900
Ans.a

? = 1325√(17) + 508.24 of 20% – 85.39 of 34

= 1325√(17) + 500 of 20% – 85 × 0.75

= 5460 + 100 – 60 = 5500

9. What should come in place of question mark (?) in the following equation?

45% of 1500 + 35% of 1700 = ? % of 3175.

(a) 50
(b) 45
(c) 30
(d) 35
(e) None of these
Ans.e

45% of 1500 + 35% of 1700 = ? % of 3175

∴ ? = \(\frac{127000}{3175} = 40\)

10. What approximate value should come in place of the question mark (?) in the following equation’?

335 of 157.85 + 39% of 1847 = ? – 447.30

(a) 1200
(b) 1500
(c) 1600
(d) 1800
(e) 2100
Ans.d

? ≈ 185 × 160 + 401000 × 1850 + 450

≈ 576 + 740 + 450 ≈ 1760 ≈ 1800