Exercise : 7


1. Four of the five parts numbered (a), (b), (c), (d) and (e) are exactly equal. Which of the parts is not equal to the other four? The number of that part is the answer.
(a) 16.80 × 4.50 + 4.4
(b) 1600 ÷ 40 + 16 × 2.5
(c) 5.5 × 8.4 + 34.6
(d) 1620 ÷ 20 – 1
(e) 1856.95 – 1680.65 – 96.3
Ans.c

Others equal 80 whereas (c) equals 80.8.

2. Four of the five parts numbered (a), (b), (c), (d) and (e) are exactly equal. Which of the parts is not equal to the other four? The number of that part is the answer.
(a) 40% of 160 + 13 of 240
(b) 120% of 1200
(c) 38 × 12 – 39 × 8
(d) 1648 – 938 – 566
(e) 612 of 140 – 2.5 × 306.4
Ans.b

Others are equal to 144 whereas (b) equals 1440.

3. Four of the five parts numbered (a), (b), (c), (d) and (e) are exactly equal. Which of the parts is not equal to the other four? The number of that part is the answer.
(a) 732.534 + 412.256 – 544.29
(b) 1256.214 – 355.514 – 300.2
(c) 246.86 + 439.38 – 80.74
(d) 1415.329 + 532.4 – 1347.229
(e) 398.14 – 239.39 + 441.75
Ans.c

(c) = 605.5 whereas the other parts are equal to 600.5

4. Four of the five parts numbered (a), (b), (c), (d) and (e) in the following equation are exactly equal. Which of the parts is not equal to the other four? The number of that part is the answer.
(a) 371.587 + 46.32 – 217.907
(b) 4 × 125 – 75 × 4
(c) 58.25 × 4.5 – 65.875
(d) 25 × 12 – 2 × 5 × 10
(e) 121 × 3.5 – 2 × 111.75
Ans.c

The other parts are equal to 200.

5. Four of the five parts numbered (a), (b), (c), (d) and (e) in the following equation are exactly, equal. Which of the parts is not equal to the other four? The number of that part is the answer.
(a) 375.789 + 41.28 – 115.249
(b) 6.45 × 120.8 – 477.34
(c) 1015.71 – 738.416 + 24.526
(d) 853.12 + 109.73 – 661.03
(e) 132.8 × 3.5 – 152.98
Ans.e

Others are equal to 301.82.

Directions (Qs. 6 - 10) : Following p, q, r, s, t, u, v, w are combinations of an operation and an operand.

(p) means ÷ 3
(q) means × 3
(r) means – 3
(s) means + 3
(t) means ÷ 2
(u) means × 2
(v) means – 2
(w) means + 2

You have been given one or more of these as answer choices for the following questions. Select the appropriate choice to replace the question mark in the equations.

6. 42 × 21 – 12 ? = 880
(a) p
(b) u
(c) v
(d) r
(e) None of these
Ans.e

42 × 21 ?= 880

or, (42 × 21 = 882 – 880 ) = 2 = 12?

Now,by trial, (1) → 12 ÷ 3 = 4¹2

(b) → 12 × 2 = 24 ¹2;

(c) → 12 – 2 = 10 ¹2

(d) → 12 + 3 = 15 ¹2;

∴ answer is (e).

7. 36 + 12 ? = 48
(a) p followed by u
(b) p followed by q
(c) q followed by u
(d) r followed by p
(e) None of these
Ans.b

36 + 12? = 48

Now, by trial

1 → 36 + 12 ÷ 3 × 2 = 44 ¹ 48

2 → 36 + 12 ÷ 3 × 2 = 48

8. 48 ? + 12 × 4 = 80
(a) t followed by q
(b) s followed by p
(c) w followed by p
(d) q followed by u
(e) None of these
Ans.c

48? + 12 × 4 = 80

Now, by trial

1 → 48 ÷ 2 × 3 + 48 = 120 ¹ 80

2 → 48 + 3 ÷ 3 + 48 = 97 ¹ 80

3 → 48 × 2 ÷ 3 + 48 = 120

9. 18 × 3 ÷ 2 + 3 < 27?
(a) s followed by p
(b) p followed by v
(c) s followed by v
(d) s followed by w
(e) None of these
10. (48 + 9) ÷ 19 × 2 = 12?
(a) p followed by w
(b) q followed by t
(c) r followed by p
(d) p followed by s
(e) None of these
Ans.a

(48 + 9) ÷ 19 × 2 = 12?

or, 57 ÷ 19 × 2 = 12?

or 3 × 2 = 12? = 12 ÷ 3 + 2 = 6