Exercise : 8


1. Which of the following is the highest fraction?
(a) 57
(b) 34
(c) 23
(d) 67
(e) 78
Ans.e

Note : If the difference between the numerator and the denominator is constant, then the fraction which has larger value in the numerator is the larger fraction.

Using the above, among the options (a), (c), (d) and (e), (e) has the larger value. Now, compared to option(a), (e) has the larger value.

2. If 49 of 310 of 58 of a number is 45, what is the number?
(a) 450
(b) 550
(c) 560
(d) 650
(e) None of these
Ans.e

Number = \(\frac{45 \times 9 \times 10 \times 8}{4 \times 3 \times 5} \Rightarrow 540\)

3. What will come in place of the question mark (?) in the following equation?

257.5 × 52.5 ÷ 1251.5 = 5?

(a) 16
(b) 17.5
(c) 8.5
(d) 13
(e) None of these
Ans.d

257.5 × 52.5 ÷ 1251.5 = 5?

or, 52 × 7.5 × 52.5 ÷ 53 × 1.5 = 5?

or 515 × 52.5 × 154.5 = 5?

or, 513 = 5? or, ? = 13

4. Four of the five parts numbered (a), (b), (c), (d) and (e) in the following equation are exactly equal. You have to find out the part that is not equal to the other four. The number of that part is the answer.
(a) 7529.0 – 6(1110.555)
(b) 593.27 – 167.20 + 439.60
(c) 490.92 + 439.65 – 64.9
(d) (7189.3 – 2860.93) + 5
(e) 2(269.40 + 163.435)
Ans.d

Others are equal to 865.67.

5. Four of the following five parts numbered (a), (b), (c), (d) and (e) in the following equation are exactly equal. Which of the parts is not equal to the other four? The number of that part is the answer.
(a) xy2 – x2y + 2x2y2
(b) xy2(1 – 2x) + x2y(2y – 1)
(c) xy2(1 + x) – x2y(1 – y)
(d) xy[y(1 + x) – x(1 – y)]

(e) xy(y – x + 2xy)

Ans.b

The other parts are equal to xy2 – x2y + 2x2y2.

6. Four of the five parts numbered (a),(b),(c),(d) and (e) in the following equation are exactly equal. Which of the parts is not equal to the other four? The number of that part is the answer.
(a) (a – b)2 + 4ab
(b) a(a + b) + b(a + b)
(c) (a2 – b2) + 2b(b + a)
(d) (a – b)b + (a + b)2b
(e) (a + b)2 – 2a(a – b) + a(2a – 2b)
Ans.d

The other parts are equal to (a + b)2.

7. Four of the five parts numbered as (a), (b), (c), (d) and (e)in the following equations are exactly equal. You have to find out the part that is not equal to the other parts. The number of that part is the answer.
(a) a2 + 5ab + 6b2
(b) (a + 3b)(a + 2b)
(c) a(a + 3b) + 2b(a + 3b)
(d) (3a + b)(a + 2b)
(e) a(a + 2b) + 3b(a + 2b)
Ans.d

The other parts are equal to a2 + 5ab + 6b2.

8. Four of the five parts numbered (a) ,(b) ,(c) (d) and (e) in the following equation are exactly equal. Which of the parts is not equal to the other four? The number of that part is the answer.
(a) 2a2 – ab + 3b2
(b) (a – b)(2a – 3b) + 4ab
(c) (a – b)2 + (a2 + ab + 2b2)
(d) (a + b)2 + (a2 + 2b2 – 3ab)
(e) (a + b)(a – b) + (2a2 – ab + 4b2)
Ans.e

The other parts are equal to 34.

9. What approximate value should come in place of the question mark (?) in the following equation?

16\(\sqrt{524}\) + 1492 - 250.0521?

(a) 1600
(b) 1800
(c) 1900
(d) 2400
(e) 1400
Ans.a

? ≈ 16 × 23 + 1490 – 250 ≈ 1600

10. Four of the following five parts lettered a, b, c, d and e are exactly equal. Which of the following is not equal to the other four?
(a) 242 – 122 + 112 ÷ 14
(b) 17 × 12 + 59 × 4
(c) 15 × 28 + 20
(d) 27 × 16 + 56 ÷ 8
(e) 185 × 6 ÷ 2 – 23 × 5
Ans.d

Other parts are equal to 440.