Exercise :: 2


1. A garment company declared 15% discount for whole sale buyers. Mr Sachdev bought garments from the company for 25,000 after getting discount. He fixed up the selling price of garments in such a way that he earned a profit of 8% on original company price. What is the approximate total selling price?
(a) 28,000
(b) 29,000
(c) 32,000
(d) 28,500
(e) 29,500
Ans.c

Original S.P. of company = \(\frac{25,000 \times 100}{85}\) = 29411.8

∴ Approximate total S.P = \(\frac{29411.8 \times 108}{100}\) = 32,000

2. A shopkeeper sold an article for 720 after giving 10% discount on the labelled price and made 20% profit on the cost price. What would have been the percentage profit,had he not given the discount’?
(a) 25%
(b) 30%
(c) 23%
(d) 28%
(e) None of these
Ans.e

Cost price = \(\frac{720 \times 100}{120}\) = 600

S.P. at no discount = \(\frac{720 \times 100}{90}\) = 800

∴ % profit = \(\frac{200 \times 100}{600}\) = 33 13 %

3. The difference between a discount of 35% and two successive discounts of 20% and 20% on a certain bill was 22. Find the amount of the bill.
(a) 1,100
(b) 200
(c) 2,200
(d) Data inadequate
(e) None of these
Ans.c

Successive discount = \(20 \% + \frac{20 \times 80}{100}\)

= 20 + 16 = 36%

Difference in discount = 36 – 35 = 1%

\ Bill amount = 22 × 100 = 2200

4. A shopkeeper labels the price of articles 20% above the cost price. If he allows 31.20 off on a bill of 312, find his profit per cent on the article?
(a) 8
(b) 1213
(c) 1123
(d) 813
(e) None of these
Ans.a

Let the CP = 100 Marked price = 120

Discount = 31231.2 × 1100 = 10% = 12

SP = 120 – 12 = 108 Profit% = 108 – 100 = 8%

5. A shopkeeper sold an article offering a discount of 5% and earned a profit of 23.5%. What would have been the percentage of profit earned if no discount had been offered?
(a) 28.5
(b) 27.675
(c) 30
(d) Data inadequate
(e) None of these
Ans.c

Giving no discount to customer implies selling the product on printed price. Suppose the cost price of the article is 100.

Then printed price = \(\frac{100 \times \left ( 100 + 23.5 \right )}{\left ( 100 - 5 \right )}\)

= \(\frac{100 \times 247}{190} = 130\)

Hence, required % Profit = 130 – 100 = 30%

6. A shopkeeper sold sarees at 266 each after giving 5% discount on labelled price. Had he not given the discount, he would have earned a profit of 12% on the cost price. What was the cost price of each saree?
(a) 280
(b) 260
(c) 38 mph
(d) Data inadequate
(e) None of these
Ans.e

Marked price = 266 × 10095 × 280

Cost Price = 280 × 100112 = 250

7. The profit earned by selling an article for 832 is equal to the loss incurred when the same article is sold for 448. What should be the sale price of the article for making 50 per cent profit?
(a) 960
(b) 1060
(c) 1,200
(d) 920
(e) None of these
Ans.a

Let the profit or loss be x

and 832 – x = 448 + x or, x = 3842 = 192

\ Cost price of the article = 832 – x = 448 + x = 640

\ SP of the article = 640 × 150100 = 960

8. Prabhu purchased 30 kg of rice at the rate of 17.50 per kg and another 30 kg rice at a certain rate. He mixed the two and sold the entire quantity at the rate of 18.60 per kg and made 20 per cent overall profit. At what price per kg did he purchase the lot of another 30 kg rice?
(a) 14.50
(b) 12.50
(c) 15.50
(d) 13.50
(e) None of these
Ans.d

Let he purchase of x/kg.

∴ (525 + 30x) × 120100 = 60 × 18.60

⇒ x = 13.5/kg.

9. An article when sold for 200 fetches 25 per cent profit. What would be the percentage profit/loss if 6 such articles are sold for 1,056?
(a) 10 per cent loss
(b) 10 per cent profit
(c) 5 per cent loss
(d) 5 per cent profit
(e) None of these
Ans.b

CP = 200125 × 100 = 160

∴ CP of 6 articles = 6 × 160 = 960

∴ profit = 1056 – 960 = 96

Percentage profit = 96960 × 100 = 10%

10. A shopkeeper gave an additional 20 per cent concession on the reduced price after giving 30 per cent standard concession on an article. If Arun bought that article for 1,120, what was the original price?
(a) 3,000
(b) 4,000
(c) 2,400
(d) 2,000
(e) None of these
Ans.d

Original price = 1120 × 10070 × 10080 = 2000