Exercise :: 1


1. If by selling twelve note-books, the seller earns profit equal to the selling price of two note-books, what is his percentage profit?
(a) 20%
(b) 25%
(c) 2163%
(d) Data inadequate
(e) None of these
Ans.a

Percentage profit= \(\frac{2}{12 - 2} \times 100 = 20 \%\)

2. A grocer purchased 20 kg of rice at the rate of 15 per kg and 30 kg of rice at the rate of 13 per kg. At what price per kg should he sell the mixture to earn 331/3% profit on the cost price?
(a) 28.00
(b) 20.00
(c) 18.40
(d) 17.40
(e) None of these
Ans.c

CP= 20 ×15 + 30 ×13 = 690

\ sp = 43 of 690 × 150 = 18.40

3. By selling an article for 96, double profit is obtained than the profit that would have been obtained by selling it for 84. What is the cost price of the article?
(a) 72.00
(b) 75.00
(c) 70.00
(d) 68.00
(e) None of these
Ans.a

Let the cost price of the article be x.

Then,2(84 –x) = 96 – x

l68 – 2x= 96 – x \ x = 72

4. A shopkeeper sold a TV set for 17940, at a discount of 8 % and gained 19.6 %.If no discount is allowed, what will be his gain per cent?
(a) 25 %
(b) 36.4 %
(c) 24.8 %
(d) Can’t be determined
(e) None of these
Ans.e

If no discount is given,selling price of TV

= 17940 × 10092 = 19500

Cost price of TV = \(17940 \times \frac{100}{119.60}\) 15000

Gain % = \(\frac{19500 - 15000}{15000}\times 100\) 30 %

5. Deepa bought a calculator at 30% discount on the listed price. Had she not got the discount, she would have paid 82.50 extra. At what price did she buy the calculator ?
(a) 192.50
(b) 275
(c) 117.85
(d) Cannot be determined
(e) None of these
Ans.a

List price of calculator

\(\frac{82.50}{30}\times 100\) = 275

Deepa bought calculator in

275 × 0.70 = 192.50

6. A shopkeeper sells a TV set for 16560 at 10 % discount on its marked price and earns 15 % profit. If no discount is offered, then what will be his present per cent profit?
(a) 27 79
(b) 22 79
(c) 25 79
(d) Data inadequate
(e)None of these
Ans.a

Original selling price of TV set

=\(\frac{16560 \times 100}{90}\) = 18400

Cost price of the TV = \(\frac{16560 \times 100}{115}\) = 14400

at no discount, % profit will be

= \(\frac{\left ( 18400 - 14400 \right ) \times 100}{14400}\) = \(27 \tfrac{7}{9}\)

7. A builder purchased a plot of land for 80 lakh and constructed a five-storey building inclusive of ground floor on it. How much should he charge for each flat to make 25% profit on his investment on land, if there are five flats on each storey?
(a) 50000
(b) 100000
(c) 500000
(d) 2000000
(e) None of these
Ans.e

We do not know the total investment of builder,because in the question construction cost is not given.

Hence,‘None of these’ is the answer.

8. A trader purchased on old bicycle for 480. He spent 20% of the cost on its repair. If he wants to earn 144 as net profit on it, how much percentage should he add to the purchase price of the bicycle?
(a) 50%
(b) 48%
(c) 96%
(d) 100%
(e) None of these
Ans.a

Purchase price = 480

Repair cost = 20% of 480 = 96

∴ Total cost =480 + 96 = 576

Net profit = 144

∴ Selling price = Total cost + Net

profit= 576 + 144 = 720

Now, Selling price - Purchase price

= 720 – 480 = 240

∴ Reqd percentage = 240280 × 100 = 50%

9. The price of 2 sarees and 4 shirts is 16000. With the same money one can buy 1 saree and 6 shirts. If one wants to buy 12 shirts, how much shall one have to pay?
(a) 2,400
(b) 4,800
(c) 1,200
(d) Cannot be determined
(e) None of these
Ans.a

Let the price of one saree and one shirt be x and y respectively.

Then, 2x + 4y = 1600

or, x + 2y = 800 ... (i)

Also, x + 6y = 1600 ... (ii)

Solving equations (i) and (ii), we get

4y = 800 or,y = 200

∴ cost of 12 shirts = 12 × 200 = 2400

10. A shopkeeper bought 150 calculators at the rate of 250 per calculator.He spent 2500 on transportation and packing. If the marked price of calculator is 320 per calculator and the shopkeeper gives a discount of 5% on the marked price then what will be the percentage profit gained by the shopkeeper?
(a) 20%
(b) 14%
(c) 15%
(d) 16%
(e) None of these
Ans.b

CP of 150 calculators = 150 × 250 = 37,500.

\ total CP = 37,500 + 2500 = 40,000

Marked price of 150 calculators = 150 × 320 = 48,000

Selling price after discount = 4800 × 95100

= 45,600

\ Percentage profit = \(\frac{45,600 - 40,000}{40,000}\times 100\) = 14%