Quantitative Aptitude


Directions (Q. 1 – 5)
What will come in place of question mark (?) in the following questions?

1. 3463 × 295 – 18611 = ? + 5883
1) 997091
2) 997071
3) 997090
4) 999070
5) None of these

View Answer
Ans.1

2. (23.1)2 + (48.6)2 -(39.8)2 = ? + 1147.69
1) (13.6)2
2) \sqrt{12.8} 3) 163.84
4) 12.8
5) None of these

View Answer
Ans.3
533.61 + 2361.96 – 1584.04
= ? + 1147.69
or, ? = 1311.53 – 1147.69 = 163.84

3.2865 × 195308 ÷ 3944 + 526 = ?
1) 13
2) 0.75
3) 112
4) 12
5) None of these

View Answer
Ans.4
2865 × 195308 ÷ 3944 +526

413 × 526 × 8+526 + 526

=1326 = 12

4. [(3\sqrt{8}+\sqrt{8})\; \times \;(8\sqrt{8}+7\sqrt{8})] – 98 = ?
1) 2 \sqrt{8}

2) 8 \sqrt{8}

3) 382
4) 386
5) None of these

View Answer
Ans.3
[(3\sqrt{8}+\sqrt{8})\; \times \;(8\sqrt{8}+7\sqrt{8})] – 98

[4\sqrt{8} 15  \sqrt{8}]- 98 [60 × 8] – 98

480 – 98 = 382

5.  \sqrt{1449} ×  \sqrt{6241} – 542 = \sqrt{?} + 742
1) 3844
2) 3721
3) 3481
4) 3638
5) None of these

View Answer
Ans.2
 \sqrt{1449} ×  \sqrt{6241} – 542 = \sqrt{?}

or,  \sqrt{?} = [107 79] – 2916 – 5476

= 8453 – 2916 – 5476 = 61
or, ? = 612 = 3721

Directions (Q. 6 – 10)
What approximate value should come in place of question mark (?) in the following questions? (Note: You are not expected to calculate the exact value.)

6. 39.897% of 4331 + 58.779% of 5003 =?
1) 4300
2) 4500
3) 4700
4) 4900
5) 5100

View Answer
Ans.3
40 × 4330100 + 59 + 5000100

= 1732 + 2950 = 4682

7. 43931.03 ÷ 2111.02 × 401.04 =?
1) 8800
2) 7600
3) 7400
4) 9000
5) 8300

View Answer
Ans.5

8.  \sqrt{6354}× 34.999 = ?
1) 3000
2) 2800
3) 2500
4) 3300
5) 2600

View Answer
Ans.2
 \sqrt{6354} × 34.993 = 80 ×35 = 2800

9. \sqrt[3]{4663} + 349 = ? ÷ 21.003
1) 7600
2) 7650
3) 7860
4) 7560
5) 7680

View Answer
Ans.5
17 + 349 = ? 21
or, 366 × 21 = ?
or, ? = 7686 = 7680

10. 59.88 ÷ 12.21 × 6.35 =?
1) 10
2) 50
3) 30
4) 70
5) 90

View Answer
Ans.3
60 ÷ 12 × 6 = 30
Directions (Q. 11 – 15)
In the following number series only one number is wrong. Find out the wrong number.

11. 7 12 40 222 1742 17390 208608
1) 7
2) 12
3) 40
4) 1742
5) 208608

View Answer
Ans.4
(7-1) 2 × = 12
(12 – 2) × = 12
(40 – 3) × 6 = 222
(222 – 4) × 8 = 1744
(1744 – 5) × 10 = 17390
(17390 – 6) × 12 = 208608

12. 6 91 584 2935 11756 35277 70558
1) 91
2) 70558
3) 584
4) 2935
5) 35277

View Answer
Ans.3
….7 + 72 , … 6 + 62 ,× 5 × 5 ….

13. 9050 5675 3478 2147 1418 1077 950
1) 3478
2) 1418
3) 5673
4) 2147
5) 1077

View Answer
Ans.5
-153 , – 133 , – 113 , – 93 , – 73 , – 53

14. 1 4 25 256 3125 46656 823543
1) 3125
2) 823543
3) 46656
4) 25
5) 256

View Answer
Ans.2
11 = 1; 22= 4; 33 = 27; 44 = 256; 55 = 3125; 66 = 46656; 77 = 823543

15. 8424 4212 2106 1051 526.5 263.25 131.625
1) 131.625
2) 1051
3) 4212
4) 8424
5) 263.25

View Answer
Ans.2
All terms are divided by 2.
Question.16
16. Rubina could get equal number of Rs. 55, Rs. 85 and Rs. 105 tickets for a movie. She spends Rs. 2940 for all the tickets. How many of each did she buy?
1) 12
2) 14
3) 16
4) Cannot be determined
5) None of these

View Answer
Ans.1
Let her buy x tickets.
Then total money spent.
= 55x + 85x + 105x
or, 245x = 2940 or, x = 12
Question.17
17. The simple interest accrued on an amount of Rs. 22,500 at the end of four years is Rs. 10,800. What would be the compound interest accrued on the same amount at the same rate of interest at the end of two years?
1) Rs. 16, 908
2) Rs. 5, 724
3) Rs. 28, 224
4) Rs. 8, 586
5) None of these

View Answer
Ans.2
r = \frac{10800\; \times 100}{22500\; \times 100} = 12\%

CI = 22500\left (<sup> 1 \; +\frac{12}{100} \right )2
= 22500 × 112100 × 112100 – 22500
28224 – 22500 = 5724

Question.18
18. The ratio of the present age of Manisha and Deepali is 5 : X.Manisha is 9 years younger than Parineeta. Parineeta’s age after 9 years will be 33 years. The difference between Deepali’s and Manisha’s age is the same as the present age of Parineeta. What should come in place of X?
1) 23
2) 39
3) 15
4) Cannot be determined
5) None of these

View Answer
Ans.5
Parineeta’s present age = 24 yrs.
∴ Manisha’s present age = 15 yrs (24 – 9)
∴ Deepali’s present age = 15 + 24 = 39 yrs.
∴ Ratio of the present age of Manisha and Deepali = 15 : 39 = 5 : 13
∴ x = 13
Question.19
19. Ramola’s monthly income is three times Ravina’s monthly income, Ravina’s monthly income is fifteen percent more that Ruchika’s monthly income. Ruchika’s monthly income is Rs. 32,000. What is Ramola’s annual income?
1) Rs. 1, 10, 400
2) Rs. 13, 24, 800
3) Rs. 36, 800
4) Rs. 52, 200
5) None of theses

View Answer
Ans.2
Ravina’s monthly income
= 32000 × 15100 = Rs. 36800
= 110400
Ramola’s annual income = 2160
= 1324800
Question.20
20. An HR Company employs 4800 persons, out of which 45 percent are males and 60 percent of the males are either 25 years or older. How many males are employed in that HR Company who are younger than 25 years?
1) 2640
2) 2160
3) 1296
4) 864
5) None of these

View Answer
Ans.4
Total = 4800
45% of males = 2160
40% are younger than 25 years = 864
Question.21
21. Seema bought 20 pens, 8 packets of wax colours, 6 calculators and 7 pencil boxes, The price of one pen is Rs. 7, one packet of wax colour is for Rs. 22, one calculator is for Rs. 175 and one pencil box costs Rs. 14 more than the combined price of one pen and one packet of wax colours. How much amount did Seema pay to the shopkeeper?
1) Rs. 491
2) Rs. 1, 725
3) Rs. 1, 667
4) Rs. 1, 527
5) None of these

View Answer
Ans.3
Total amount = 20 7 × 8 22 × 6 175 × 7 × 43 = 1667
Question.22
22. The average marks in English of a class of 24 students is 56. If the marks of three students were misread as 44, 45 and 61 in lieu of the actual marks 48, 59 and 67 respectively, then what would be the correct average?
1) 56.5
2) 59
3) 57.5
4) 58
5) None of these

View Answer
Ans.5
Total marks = 24 × 56 = 1344
Total of actual marks = 1344 – (44 + 45 + 61) + (48 + 59 + 67) = 1368
Actual Average = 136824 = 57
Question.23
23. In a test, a candidate secured 468 marks out of maximum marks ‘A”. Had the maximum marks ‘A’ converted to 700, he would have secured 336 marks. What was the maximum marks of the test?
1) 775
2) 875
3) 975
4) 1075
5) None of these

View Answer
Ans.3
Covered maximum marks = 700
Covered marks = 336
% marks = 366700

∴ 468 is 48% of maximum marks ‘A’
∴ A = 46848 × 100 = 975

24. Six – elevenths of a number is equal to twentytwo percent of the second number. The second number is equal to one-fourth of the third number. The value of the third number is 2400. What is 45% of the first number?
1) 109.8
2) 111.7
3) 117.6
4) 123.4
5) None of these

View Answer
Ans.5
2nd No. = 600
22 22% of 2nd No. = 600 × 22100 × 132

That is 611 of 1st No.

11 1st No. = 132 × 611 = 242

45% of 1st No. = 108.9

[/su_box]
Question.25
25. In an enterance examination, Ritu scored 56 percent marks, Smita scored 92 percent marks and Rina scored 634 marks. The maximum marks of the examination is 875. What is the average marks scored by all the three girls together?
1) 1929
2) 815
3) 690
4) 643
5) None of these

View Answer
Ans.
56 Ritu’s marks = 875 × 56100

= 490

92 Smita’s marks = 875 × 92100 = 805

Rina’s marks = 634

Total marks = 1929

Average 29193 = 643

Directions (Q. 26-30)
Study the given information carefully to answer the questions that follows.

An urn contains 4 green, 5 blue, 2 red and 3 yellow marbles.

26. If two marbles are drawn at random, what is the probability that both are red or at least one is red?
1) 2691
2) 17
3) 199364
4) 133191
5) None of these

View Answer
Ans.5

\frac{{2}_C_{_{_{2}}} + {2}_C_{_{_{1}}} \times {12}_C_{_{_{1}}}}{{14}_C_{_{_{2}}}} = \frac{25}{91}

27. If three marbles are drawn at random, what is the probability that at least one is yellow?
1) 13
2) 199364
3) 165364
4) 311
5) None of these

View Answer
Ans.3
At least one marble is yellow. That means one yellow marble or two yellow marbles or three yellow merbles.
1 – \frac{{2}_C_{_{_{2}}}}{{14}_C_{_{_{2}}}} =\frac{165}{365}

28. If eight marbles are drawn at random, what is the probability that there are equal numbers of marbles of each colour?
1) 47
2) 361728
3) 601001
4) 11
5) None of these

View Answer
Ans.3
\frac{{4}_C_{_{_{2}}} + {5}_C_{_{_{2}}} + {2}_C_{_{_{2}}}\times {3}_C_{_{_{2}}}} {{14}_C_{_{_{8}}}} = \frac{60}{1001}

29. If three marbles are drawn at random, what is the probability that none is green?
1) 27
2) 253728
3) 1021
4) 1491
5) 3091

View Answer
Ans.5
\frac{{10}_C_{_{_{3}}}}{{14}_C_{_{_{3}}}} =\frac{10\; \times 9\; \times8}{14\; \times13\; \times12} =\frac{30}{91}

30. If four marbles are drawn at random, what is the probability that two are blue and two are red
1) 101001
2) 914
3) 17364
4) 27

View Answer
Ans.1
\frac{{2}_C_{_{_{2}}\times{2}_C_{_{_{2}}} }}{{14}_C_{_{_{2}}}} =\frac{10}{1001}
Directions (Q. 31 – 35)
Study the table carefully to answer the questions that follow:
The number of person visiting six different Super-markets and the percentage of Men, Women and Children visiting those Super markets

h35

31. The number of men visiting Super market D forms approximately what percent of the total number of person visiting all the Super markets together?
1) 11
2) 5.5
3) 13
4) 9
5) 7.5

View Answer
Ans.5
22755303600 × 100 = 7.5% (approx)

32. The number of children visiting Super Market C forms what percent of the number of children visiting Supermarket F? (rounded off to two digits after decimal)
1) 91.49
2) 49.85
3) 121.71
4) 109.30
5) None of these

View Answer
Ans.5
21288358 × 100 = 109.30% (approx)

33. What is the total number of children visiting Super markets B and D together?
1) 18515
2) 28479
3) 31495
4) 22308
5) None of these

View Answer
Ans.3
13180 + 18315 = 31495

34. What is the average of women visiting all the Super markets together?
1) 24823.5
2) 22388.5
3) 26432.5
4) 20988.5
5) None of these

View Answer
Ans.1
19008 + 28337 + 20538 + 14430 + 29645 + 36983 = 148941

Average = 1489416 = 24823.5

35. What is the ratio of the number of women visiting Supermarket A to that of those visiting Supermarket C?
1) 35 : 37
2) 245 : 316
3) 352 : 377
4) 1041 : 1156
5) None of these

View Answer
Ans.3
190086 = 205536
Directions (Q. 36 - 40)
Study the following pie-chart and answer the questions given below:

Preference of students for six beverages A, B, C, D, E and F in terms of degrees of angle in the pie-chart

h36

36. What is the difference between the total number of students who prefer beverage A and C together and the total number of students who prefer beverage D and F together?
1) 959
2) 955
3) 952
4) 954
5) None of these

View Answer
Ans.3
Difference between their degrees = 144 – 93.6 = 50.4
∴ No. of students 50.4360 = 6800 = 952

37. What is the ratio of the number of students who prefer beverage F to the number of students who prefer beverage A?
1) 3 : 11
2) 3 : 13
3) 6 : 11
4) 5 : 11
5) None of these

View Answer
Ans.1
Ratio = 21.2679.2 =311

38. The number of students who prefer beverage E and F together is what percent of the total number of students?
1) 18
2) 14
3) 26
4) 24
5) None of these

View Answer
Ans.4
\frac{64.8\; +\;21.6}{360}\;\times 100= 24\%

39. The number of students who prefer beverage C is approximately what percent of the number of students who prefer beverage D?
1) 7
2) 12
3) 18
4) 22
5) 29

View Answer
Ans.2
14.4122.4 × 100 = 11.76 = 12%

40. How many students prefer beverage B and Beverage E together?
1) 2312
2) 2313
3) 2315
4) 2318
5) None of these

View Answer
Ans.1
\frac{57.6\; +\;64.8}{360}\;\times 6800= 2312
Directions (Q. 41 - 45)
Study the table carefully to answer the questions that follow:

Percentage of Marks obtained by different students in different subjects of MBA

h37

41. How many marks did Anushka get in all the subjects together?
1) 369
2) 463
3) 558
4) 496
5) None of these

View Answer
Ans.2
Total marks = 99 + 75 + 132 + 70 + 42 + 45 + = 463

42. The marks obtained by Garvita in Brand Management is what percent of the marks obtained by Archit in the same subject? (rounded off to two digits after decimal)
1) 86.36
2) 101.71
3) 111.79
4) 133.33
5) None of these

View Answer
Ans.3
Reqd % = 8876 × 100 = 115.78

43. What is the average marks obtained by all students together in Compensation Management?
1) 116
2) 120
3) 123
4) 131
5) None of these

View Answer
Ans.1
Total marks of students
= (88 + 84 + 78 + 96 + 68 + 50) × 150100

= 464 × 150100 = 696

∴ Average = 6966 116

44. Who has scored the highest total marks in all the subjects together?
1) Archit
2) Gunit
3) Pranita
4) Garvita
5) Arpan

View Answer
Ans.4

45. How many students have scored the highest marks in more than one subject?
1) three
2) two
3) one
4) none
5) None of these

View Answer
Ans.5
Garvita and Archit
Directions (Q. 46 - 50)
Study the following graph and answer the questions that follow:

No. of students (in thousand) who opted for three different specializations during the given five years in a university

h38

46. Out of the total number of students who opted for the given three subjects, in the year 2009, 38% were girls. How many boys opted for Mathematics in the same year?
1) 1322
2) 1332
3) 1312
4) Cannot be determined
5) None of these

View Answer
Ans.4

47. If the total number of students in the university in the year 2007 was 455030, the total number of students who opted for the given three subjects was approximately what percent of the students?
1) 19
2) 9
3) 12
4) 5
5) 23

View Answer
Ans.2
40.000455030 × 100 = 8.79% = 9%

48. What is the total number of students who opted for Hindi and Mathematics in the years 2006, 2007 and 2009 together?
1) 97000
2) 93000
3) 85000
4) 96000
5) None of these

View Answer
Ans.5
Total No. of students in Hindi in 2006, 2007 and 2009 = 400
And total no. of students in Maths in 2006,
∴ Total no. of students = 95000

49. The total number of students who opted for Mathematics in the years 2005 and 2008 together is approximately what percent of the total number of students who opted for all three subjects in the same year?
1) 38
2) 28
3) 42
4) 32
5) 48

View Answer
Ans.4
\frac{15\; +\;30}{55\;+\;85}\;\times 100\;\frac{45}{145}\;\times 100= 32.14\%

50. What is the ratio of the number of students who opted for English in the year 2006 and 2008 together to the number of students who opted for Hindi in the year 2005 and 2009 together?
1) 11 : 5
2) 12 : 7
3) 11 : 7
4) 12 : 5
5) None of these

View Answer
Ans.1
\frac{25000\;+30000}{5000\;+20000}=\frac{55000}{25000}=\frac{11}{5} = 11 : 5