Reasoning Ability


Directions (Q. 1):
Study the following information carefully and answer the given questions.

1. A school bus driver starts from the school, drives 2 km towards North, takes a left turn and drives for 5 km. He then takes a left turn and drives for 8 km before taking a left turn again and driving for further 5 km. The driver finally takes a left turn and drives 1 km before stopping. How far and towards which direction should the driver drive to reach the school again?

1) 3 km towards North
2) 7 km towards East
3) 6 km towards South
4) 6 km towards West
5) 5 km towards North

View Answer & Solution
Ans.5

123

Remaining distance = 8 – (2 + 1) = 5 km Hence, the driver requires to travel 5 km towards North to reach the school again.

Directions (Q. 2-3):
Read the following information carefully and answer the questions which follow.

A, B, C, D, E and F live on different floors in the same building having six floors numbered one to six (the ground floor is numbered one, the floor above it is numbered two, and so on, and the topmost floor is numbered 6).

A lives on an even-numbered floor. There are two floors between the floors on which D and F live. F lives on a floor above D’s floor. D does not live on the floor numbered two. B does not live on an odd-numbered floor. C does not live on any of the floors below F’s floor. E does not live on a floor immediately above or immediately below the floor on which B lives.

2. Who among the following live on the floors exactly between D and F?

1) E, B
2) C,B
3) E,C
4) A,E
5) B,A

View Answer
Ans.4

h13

D lives on first floor and F on fourth floor. Hence, A and E, living on second and third floor respectively, is the required answer.

3. On which of the following floors does B live?

1) Sixth
2) Fourth
3) Second
4) F
5) Can not be determined

View Answer
Ans.1
Directions (Q. 4-5):
Study the following information to answer the given questions

In a five-letter English word (which may or may not be a meaningful English word), there
are two letters between L and P. S is not placed immediately next to L. There is only one
letter between S and A. S is towards the right of A. S is not placed immediately next to E.

4. Which of the following is correct with respect to the word thus formed?
1) E is at one of the extreme ends of the word.
2) P is not placed immediately next to A.
3) There are two letters between A and E in the word thus formed.
4) P is placed second to the right of E.
5) None is correct

View Answer
Ans.4
Letters – L, P, S, A, E
There is only one possible arrangement, which
is L E A P S.

5. Which of the following words will be formed based on the given conditions?
1) SPAEL
2) PEALS
3) LEAPS
4) SEPAL
5) LAPSE

View Answer
Ans.3
Letters – L, P, S, A, E
There is only one possible arrangement, which
is L E A P S.
Directions (Q. 6-10):

In each question below are given two/three statements followed by.

two conclusions numbered I and II. You have to take the given statements to be true
even if they seem to be at variance with commonly known facts and then decide which
of the given conclusions logically follows from the given statements disregarding
commonly known facts. Give answer

1) if only conclusion I follows.
2) if only conclusion II follows.
3) if either conclusion I or conclusion II follows.
4) if neither conclusion I nor conclusion II follows.
5) if both conclusion I and conclusion II follow.

(Q. 6-7):
Statements: All gliders are parachutes.
No parachute is an airplane. All airplanes are helicopters.

6. Conclusions:
I. No helicopter is a glider.
II. All parachutes being helicopters is a possibility.

View Answer
Ans.2

All gliders are parachutes + No parachute is an airplane = A + E = E = No glider is an
airplane + All airplanes are helicopters = E + A = O* = Some helicopters are not
gliders. Hence I does not follow. No parachute is an airplane + All airplanes are
helicopter = E + A = O* = Some helicopters are not parachutes. That leaves us with the
possibility of II.

7. Conclusions:
I. No glider is an airoplane.
II. All gliders being helicopters is a possibility.

View Answer
Ans.5
I follows (see above). Again, we get Some helicopters are not gliders. That leaves us
with the possibility of II.

8. Statements: Some mails are chats.
All updates are chats.

Conclusions:
L All mails being updates is a possibility.
II. No update is a mail.

View Answer
Ans.1
There are not negative statements.

(Q. 9-10):
Statements: No stone is metal.
Some metals are papers. All papers are glass.

9. Conclusions:
I. No glass is metal.
II. At least some glasses are metals.

View Answer
Ans.2
Some metals are papers + All papers are glass = I + A = I = Some metals are glasses → conversion → Some glasses are metals (I).

10. Conclusions:
I. All stones being glass is a possibility.
II. No stone is paper.

View Answer
Ans.1
No stone is metal + Some metals are glasses = E + I = O* = Some glasses are not stones. That still leaves us with the possibility in conclusion I. No stone is metal + Some metals are papers = E + I = O* = Some papers are not stones. Hence II does not follow.
Directions (Q. 11-15):
Study the following information to answer the given questions.

A word and number arrangement machine when given an input line of words and numbers rearranges them following a particular rule. The following is an illustration of input and rearrangement. (All the numbers are two-digit numbers.)
Input: sine 88 71 cos theta 14 56 gamma delta 26
Step I. cos sine 71 theta 14 56 gamma delta 26 88
Step II. delta cos sine theta 14 56 gamma 26 88 71
Step III. gamma delta cos sine theta 14 26 88 71 56
Step IV. sine gamma delta cos theta 14 88 71 56 26
Step V. theta sine gamma delta cos 88 71 56 26 14
Step V is the last step of the rearrangement. As per the rules followed in the above steps, find

out in each of the following questions the appropriate steps for the given input. Input for the questions:

Input: for 52 all 96 25jam road 15 hut73 bus stop 38 46 (All the numbers given in the arrangement are two-digit numbers.)

11. Which word/number would be at 8th position from the right in step IV?
1) 15
2) road
3) hut
4) jam
5) stop

View Answer
Ans.2
Input: for 52 all 96 25 jam road 15 hut 73 bus stop 38 46
Step I. all for 52 25 jam road 15 hut 73 bus stop 38 46 96
Step II. bus all for 52 25 jam road 15 hut stop 38 46 96 73
Step III. for bus all 25 jam road 15 hut stop 38 46 96 73 52
Step IV. hut for bus all 25 jam road 15 stop 38 96 73 52 46
Step V. jam hut for bus all 25 road 15 stop 96 73 52 46 38
Step VI. road jam hut for bus all 15 stop 96 73 52 46 38 25
Step VII. stop road jam hut for bus all 96 73 52 46 38 25 15

Step IV: hut for bus all 25 jam road 15 stop 38 96 73 52 46 Eighth from the right – road.

12. Which step number would be the following output? bus all for 52 25 jam road 15 hut stop 38 46 96 73
1)There will be no such step.
2) III
3) II
4) V
5) VI

View Answer
Ans.3
Input: for 52 all 96 25 jam road 15 hut 73 bus stop 38 46
Step I. all for 52 25 jam road 15 hut 73 bus stop 38 46 96
Step II. bus all for 52 25 jam road 15 hut stop 38 46 96 73
Step III. for bus all 25 jam road 15 hut stop 38 46 96 73 52
Step IV. hut for bus all 25 jam road 15 stop 38 96 73 52 46
Step V. jam hut for bus all 25 road 15 stop 96 73 52 46 38
Step VI. road jam hut for bus all 15 stop 96 73 52 46 38 25
Step VII. stop road jam hut for bus all 96 73 52 46 38 25 15

13. Which of the following would be step VII?
1) stop road jam hut for bus all 15 96 73 5246 38 25
2) road jam hut for bus all stop 15 25 38 46 52 73 96
3) stop road jam hut for bus all 96 73 5246 38 25 15
4) jam hut for bus all 25 road stop 15 96 73 52 46 38
5) There will be no such step.

View Answer
Ans.3
Input: for 52 all 96 25 jam road 15 hut 73 bus stop 38 46
Step I. all for 52 25 jam road 15 hut 73 bus stop 38 46 96
Step II. bus all for 52 25 jam road 15 hut stop 38 46 96 73
Step III. for bus all 25 jam road 15 hut stop 38 46 96 73 52
Step IV. hut for bus all 25 jam road 15 stop 38 96 73 52 46
Step V. jam hut for bus all 25 road 15 stop 96 73 52 46 38
Step VI. road jam hut for bus all 15 stop 96 73 52 46 38 25
Step VII. stop road jam hut for bus all 96 73 52 46 38 25 15

14. Which word/number would be at 6th position from the left in step V?
1)25
2) stop
3) jam
4) all
5) road

View Answer
Ans.1
Input: for 52 all 96 25 jam road 15 hut 73 bus stop 38 46
Step I. all for 52 25 jam road 15 hut 73 bus stop 38 46 96
Step II. bus all for 52 25 jam road 15 hut stop 38 46 96 73
Step III. for bus all 25 jam road 15 hut stop 38 46 96 73 52
Step IV. hut for bus all 25 jam road 15 stop 38 96 73 52 46
Step V. jam hut for bus all 25 road 15 stop 96 73 52 46 38
Step VI. road jam hut for bus all 15 stop 96 73 52 46 38 25
Step VII. stop road jam hut for bus all 96 73 52 46 38 25 15

Step V: Jam hut for bus all 25 road 15 stop 96.73 52 46 38 Sixth from the left – 25

15. Which of the following would be step III?
1) hut for bus all 25 jam road 15 stop 38 96 73 52 46
2) for bus all 25 jam road 15 hut 38 stop 96 46 73 52
3) hut for bus all jam road 15 stop 38 96 73 52 46 25
4) for bus all 25 jam road 15 hut stop 38 46 96 73 52
5) None of these

View Answer
Ans.4
Input: for 52 all 96 25 jam road 15 hut 73 bus stop 38 46
Step I. all for 52 25 jam road 15 hut 73 bus stop 38 46 96
Step II. bus all for 52 25 jam road 15 hut stop 38 46 96 73
Step III. for bus all 25 jam road 15 hut stop 38 46 96 73 52
Step IV. hut for bus all 25 jam road 15 stop 38 96 73 52 46
Step V. jam hut for bus all 25 road 15 stop 96 73 52 46 38
Step VI. road jam hut for bus all 15 stop 96 73 52 46 38 25
Step VII. stop road jam hut for bus all 96 73 52 46 38 25 15
Directions (Q.16-20):
Study the following information carefully and answer the given questions.

Representatives of eight different banks, viz A, B, C, D, E, F, G and H, are sitting around a circular table, facing the centre, but not necessarily in the same order. Each one of them is from a different bank, viz UCO Bank, Oriental Bank of Commerce, Bank of Maharashtra, Canara Bank, Syndicate Bank, Punjab National Bank, Bank of India and Dena Bank.
F sits second to the right of the representative of Canara Bank. The representative of Bank of India is an immediate neighbour of the representative of Canara Bank. Two person sit between the representative of Bank of India and B. C and E are immediate neighbours. Neither C nor E is an immediate neighbour of either B or the representative of Canara Bank. The representative of Bank of Maharashtra sits second to the right of D.
D is the representative of neither Canara Bank nor Bank of India. G and the representative of UCO Bank are immediate neighbours. B is not the representative of UCO Bank. Only one person sits between C and the representative of Oriental Bank of Commerce.
H sits third to the left of the representative of Dena Bank. The representative of Punjab National Bank sits second to the left of the representative of Syndicate Bank.

16. Four of the following five are alike in a certain way based on the given arrangement and
thus form a group. Which is the one that does not belong to that group?

1) H-UCO Bank
2) A-Canara Bank
3) D – Bank of Maharashtra
4) E – Syndicate Bank
5) F – Punjab National Bank

View Answer
Ans.2

17. Which of the following is true with respect to the given seating arrangement?
1) B is the representative of Bank of Maharashtra.
2) C sits second to the right of H.
3) The representative of Dena Bank sits on2 the immediate left of the representative of UCO Bank.
4) A sits second to the right of the representative of Bank of India.
5) The representatives of Bank of Maharashtra and Syndicate Bank are immediate neighbours.

View Answer
Ans.5

18. Who among the following sit exactly between B and the representative of Bank of India?
1) A and the representative of UCO Bank
2) F and G
3) H and the representative of Bank of Maharashtra
4) H and G
5) Representatives of Syndicate Bank and Oriental Bank of Commerce

View Answer
Ans.3

19. Who among the following is the representative of Oriental Bank of Commerce?
1) A
2) C
3) H
4) G
5) D

View Answer
Ans.5

20. Who amongst the following sits second to the left of B?
1) C
2) H
3) The representative of Canara Bank
4) The representative of Punjab National Bank

View Answer
Ans.4
Directions (Q. 21-25):
Each of the questions below consists of a question and three statements numbered I, II and III given below it. You have to decide whether the data provided in the statements are sufficient to answer the question.

21. How many daughters does W have?
I. B and D are the sisters of M.
II. M’s father T is the husband of W.
III. Out of the three children which T has, only one is a boy.
1) Only I and III are sufficient to answer the question.
2) All I, II and III are required to answer the question.
3) Only II and III are sufficient to answer the question.
4) Question cannot be answered even with all I, II and III
5) Only I and II are sufficient to answer the question.

View Answer
Ans.3

r1

22. Who among A, B, C, D, E and F, each having a different height, is the tallest?
I. B is taller than A but shorter than E.
II. Only two of them are shorter than C.
III D is taller than only F.
1) Only I and II are sufficient to answer the question.
2) Only I and III are sufficient to answer the question.
3) Only II and III are sufficient to answer the question.
4) All I, II and III are required to answer the question.
5) All I, II and III even together are not sufficient to answer the question.

View Answer
Ans.4

I. E > B > A
II. C > _ > _
III. _ > _ > _ > _ D > F
So, E > B > A > C > D > F

23. Towards which direction is Village J from Village W?
I. Village R is to the west of Village W and to the north of Village T.
II. Village Z is to the east of Village J and to the south of Village T.
III. Village M is to the north-east of Village J and to the north of Village Z.
1) Only III is sufficient to answer the question.
2) Only II and III sufficient to answer the question.
3) All I, II and III are required to answer the question.
4) Question cannot be answered even with all I, II and III.
5) None of these

View Answer
Ans.5

r2

24. On which day of the week did Suresh visit Chennai? (Assume that the week starts from Monday.)
I. Suresh took a leave on Wednesday.
II. Suresh visited Chennai the day after his mother’s visit to his house. DL Suresh’s mother visited
III. Suresh’s house on neither Monday nor Thursday.
1) Only II and III are sufficient to answer the question.
2) Only I and II are sufficient to answer the question.
3) Only I and III are sufficient to answer the question.
4) All I, II and HI are required to answer the question.
5) Question cannot be answered even with all I, II and III.

View Answer
Ans.5

Mon     Tue     Wed     Thu     Fri     Sat     Sun
—          X          leave    —        X       —        —
II         III         I            II       III      III      III

25. How is ‘go’ written in a code language?
I. ‘now or never again’ is written as ‘torn ka na sa’ in that code language.
II.’you come again now’ is written as ‘ja ka ta sa’ in thatcode language.
III. ‘again go now or never’ is written as ‘na ha ka sa torn’ in that code language.
1) Only I and III are sufficient to answer the question.
2) Only II and III are sufficient to answer the question.
3) Only I and II are sufficient to answer the question.
4) All I, II and III are required to answer the quastion.
5) None of these

View Answer
Ans.1

I. Now or never again-torn ka na sa III. again go now or never-na ho ka sa torn so. So, code for ‘go’ is ho.

Directions (Q. 26-30):
Study the following information carefully and answer the questions given below.

P, Q, R, S, T, V, W and Z are going to three destinations Delhi, Chennai and Hyderabad in three different vehicles – Honda City, Swift D’Zire and Ford Ikon. There are three females among them-one in each car. There are at least two persons in each car. R is not travelling with Q and W. T, a male, is travelling with only Z and they are not
going to Chennai. P is travelling in Honda City and is going to Hyderabad. S is the sister of P and is travelling by Ford Ikon. V and R are travelling together. W is not going to Chennai.

26. Members of which of the following cars are going to Chennai?
1) Honda City
2) Swift D’ Zire
3) Ford Ikon
4)Either Swift D’Zire or Ford Ikon
5) None of these

View Answer
Ans.3

r3

27. In which car are four members travelling?
1) None
2) Honda City
3) Swift D’Zire
4) Ford Ikon
5) Either Honda City or Ford I kon

View Answer
Ans.1

r3

28. Which of the following combinations represents the three female members?
1) QSZ
2) WSZ
3) PSZ
4) Cannot be determined
5) None of these

View Answer
Ans.4

r3

29. Who is travelling with W?
l) Only Q
2) Only P
3) Both P and Q
4) Cannot be determined
5) None of these

View Answer
Ans.3

r3

30. Members of which of the following combinations are travelling in Honda City?
1) PRS
2) PQW
3) PWS
4) Data inadequate
5) None of these

View Answer
Ans.2

r3

Question : 31
31. It has been reported in recent years that a very large number of seats in engineering colleges in the country remain vacant at the end of the admission session. Which of the following may be the probable cause of the above effect?
1) There has-been a considerable decrease in hiring of engineering graduates due to economic slowdown in the recent years.
2) Students have always preferred to complete graduation in three years, time instead of four years for engineering.
3) The Govt. has recently decided to provide post- qualification professional training to all engineering graduates at its own cost.
4) There has always been a very poor success rate among the engineering students.
5) None of these

View Answer
Ans.1
Economic slowdown affects the hiring of engineering graduates. Due to this reason admissions in colleges has been affected.
Question : 32
32. The condition of the roads in the city has deteriorated considerably during the first two months of monsoon and most of the roads have developed big potholes. Which of the following can be a possible effect of the above cause?
1) The municipal corporation had repaired all the roads in the city before the onset of
monsoon with good quality material.
2) A large number of people have developed spine- related injuries after regularly
commuting long distances by road within the city.
3) The municipal corporation has been careful in choosing the contractors for repairing
roads in the past.
4) People always complain about potholed roads during the monsoon months.
5) None of these

View Answer
Ans.2

Big potholes on a road may affect people with spine-related injuries commute long
distances by road within the city.

Question : 33
33. Majority of the students who appeared in the final examination of postgraduate course in management in the local college have secured first class, which is comparatively higher than the performance of students of other management colleges in the state.
Which of the following may indicate that the results are not in line with the general
trend?

1) The students of the local college are qualitatively better than those of other colleges.
2) The authorities of the other management colleges in the state are stricter in their standard of evaluation.
3) The students of other management colleges in the state performed better than the students of the local college in all the previous examinations.
4) The local management college recently retrenched many of its regular faculty members.
5) None of these

View Answer
Ans.3
Question : 34
34. It has been reported in many leading newspapers that the current year’s monsoon may be below the expected level as many parts of the country are still not getting adequate rainfall.
Which of the following can be a possible fallout of the above situation?
1) People from those affected areas with less rainfall may migrate to urban areas.
2) Govt.. may announce exgratia payment to all the farmers affected in these areas.
3) Govt. may declare these areas as drought-affected.
4) People may blame the govt. and agitate for not getting adequate water for cultivation.
5) None of these

View Answer
Ans.3
Question : 35
35. There has been a spate of rail accidents in India in the recent months killing large numbers of passengers and injuring many more. This has raised serious doubts on the railway’s capability of providing safety to travellers. Which of the following statements substantiates the views expressed in the above statement?
1) Indian Railways is known for providing best comfort to its passenger.
2) People have no option other than travelling by rail over long distances.
3) The railway tracks at many places have been found to be stressed due to wear and tear
in the recent times.
4) Local residents are always the first to provide a helping hand to the passengers in the
event of such disasters.
5) None of these

View Answer
Ans.3
Question : 36
36. A few travellers were severely beaten up by villagers recently in a remote rural part of the state as the villagers found the movement of the travellers suspicious. The district authority has sent a police team to nab the culprits. Which of the following inferences can be drawn from the above statement? (An inference is something which is not directlystated but can be inferred from the given facts.)
1) The villagers dislike the presence of strangers in their vicinity.
2) Villagers are generally suspicious in nature.
3) Travellers prefer to visit countryside.
4) The govt. generally provides protection to travellers across the country.
5) None of these

View Answer
Ans.4
The govt provides security to tourists across the country. That is why the govt has sent
a police team to nab the culprits.
Question : 37
37. There has been a considerable drop in sales of four- wheelers during the past six months when compared to the number of four-wheelers sold during this period last year. Which of the following can the probable cause(s) of the above phenomenon?
(A) The govt. imposed higher excise duty on four- wheelers at the beginning of this year.
(B) The petrol prices have risen considerably during the past eight months.
(C) The rate of interest on home and car loans have been rising for the past seven months.
1) All (A), (B) and (C)
2) Only (A) and (C)
3) Only (B) and (C)
4) (B) Only
5) (A) Only

View Answer
Ans.3
Question : 38
38. There is an alarming trend of skewed sex ratio against women in India during the past decade and the situation may go out of hand if adequate steps are not taken to stop female foeticide.
Which of the following can be an effective step to reverse the trend?

(A)The govt. should immediately completely ban the use of scanners/sonography on expecting mothers at all health centres.
(B) The govt. should announce a substantial incentive scheme for couples who have at least one girl child.
(C) The govt. should launches a nationwide campaign to create awareness against female foeticide
1) Only (A)
2) Only (A) and (B)
3) Only (B) and (C)
4) All (A), (B) and (C)
5) None of these

View Answer
Ans.3

Extreme action (complete ban) is not a solution to the problem.

Question : 39
39. A very large number of technically qualified young Indians are coming out of colleges
every year though there are not enough opportunities for them to get gainful employment.
Which of the following contradicts the views expressed in the above statement?

1) Technically qualified persons are far superior to those with standard degrees like B A/ B Sc / B Com etc.
2) The govt. has not done effective planning for engaging technically qualified personnel while authorizing the setting up of technical colleges.
3) huge gap exists between the level of competence of technically qualified graduates and requirements of the industry.
4) Majority of the technically qualified persons are migrating from India to developed countries for better opportunities.
5) None of these

View Answer
Ans.4
Question : 40
40. The govt. appealed to all cititzens to use potable water judiciously as there is an acute shortage in supply. Excessive use may lead to huge scarcity incoming months. Which of the following assumption is implicit in the above statement? (An assumption is something supposed or taken for granted.)
1) People may igonore the appeal and continue using water as per their consideration.
2) Govt. may be able to tap those who do not resopond to the appeal.
3) Govt. may be able to put in place alternate sources of water in the event of crisis.
3) A large number of people may positively respond to the govt’s appeal and help tide over the crisis.
4) Only the poor are going to suffer from this shortage of water supply

View Answer
Ans.4
Directions (Q. 41- 45):
The first figure in the first unit of the Problem figures bears a certain relationship to the second figure. Similarly, one of the figures in the Answer Figures bears the same relationship to the second figure in the second unit of the Problem Figures, You are, therefore, to locate the figure which would fit in the question mark.

41.
h25

h26

View Answer
Ans.1
From fig H to I: The upper and the left element rotate by 90° ACW and go to right and upper respectively while one of their heads gets inverted. The lower element rotates 90° CW and goes to the left. The left element also rotates by 90° CW, one of its head gets inverted and goes to lower position.

42.
h27

h28

View Answer
Ans.3

43.
h29

h30

View Answer
Ans.1
From fig II to I: The upper and middle elements are encircled by the middle and lower elements respectively. The- lower element gets enlarged in its place and a clone of the upper element comes inside it.

44.
h31

h32

View Answer
Ans.2
From fig II to I:The left middle goes to upper middle, upper middle to centre.The lower middle goes to lower right → right middle → lower middle.

45.
h33

h34

View Answer
Ans.3
From fig II to 1: The vertical bar rotates by 90° ACW while the horizontal bar rotates by 90° CW. The upper-left element goes to upper right → lower left → lower right upper left.
Directions (Q. 46- 50):
In each of the questions given below, which one of the five Answers Figures on the right should come after the Problem Figures on the left, if the sequence were continued?

46.
h14

h20

View Answer
Ans.5
In alternate steps the uppermost element goes to lowermost, the other elements shift one step Upward and the element reaching the uppermost position is replaced by a new one.

47.
h15

h21

View Answer
Ans.2
In each step the elements shift one side ACW, rotate by 180° and a new element is added on the ACW end.

48.
h16

h22

View Answer
Ans.3
In each step the elements interchange places in pairs and one element is replaced by anew one alternately on either side.

49.
h17

h23

View Answer
Ans.2
In alternate step the elements of the upper row shift towards left and a new element appears on the left end.

50.
h18

h24

View Answer
Ans.1
In alternate steps the first, the third and the fourth elements from ACW end shift half- a-side ACW. The second from ACW shifts one-and-a-half side ACW while the CW end shifts two sides.