Reasoning Ability


DIRECTIONS (Qs. 1 – 5): Every question below has a three statement, followed by four conclusions numbered I, II, III and IV. You have to consider every given statement as true,even if it does not conform to the well known facts. Read the conclusions and then decide which of the conclusions can be logically derived.

1. Statements
I. Some toys are pens.
II. Some pens are papers.
III. Some papers are black.
Conclusions
I. Some toys are black.
II. No pen is black.
III. No toy is black.
IV. Some pens are black.
(a) None follows
(b) Either II or IV
(c) Either I or III and either II or IV
(d) Either I or IV
(e) All of the above
Ans.c

All possible cases

Alternative Here, special case can be applied for Conclusions I and III. Also for Conclusion II and Conclusion IV.

2. Statements
I. Some books are copies.
II. All copies are green.
III. Some green are yellow.
Conclusions
I. All copies are yellow.
II. Some yellow are green.
III. Some copies are yellow.
IV. All green are copies.
(a) Only II
(b) Either III or IV only
(c) Either II or IV only
(d) All of these
(e) None of these
Ans.a

All possible cases

I. False
II. True
III. False
IV. False

Hence, only II follows.

3. Statements
I. All jugs are glasses.
II. All glasses are cups.
III. All jugs are pens.
Conclusions
I. All pens are jugs.
II. Some glasses are pens.
III. Some cups are pens.
IV. All pens are cups.
(a) All follow
(b) Only II
(c) Only II and III
(d) Only III and IV
(e) None of these
Ans.e

All possible cases are

I. False
II. False
III. False
IV. False
Hence, none follows.

4. Statements
I. All ACs are DCs.
II. Some DCs are ECs.
III. All ECs are YYs.
Conclusions
I. Some ACs are ECs.
II. Some YYs are DCs.
III. No ACs is ECs.
IV. All DCs are ACs.
(a) I and III
(b) Only II
(c) I and II
(d) II and either I or III
(e) None of these
Ans.d

All possible cases

Hence, either I or III and II follow.

5. Statements
I. Some newspapers are radios.
II. Some radios are televisions.
III. No television is a magazine.
Conclusions
I. No newspaper is a magazine.
II. No radio is a magazine.
III. Some radios are not magazine.
IV. Some newspapers are televisions.
(a) Only I follows
(b) Only III follows
(c) Either I or II follows
(d) Both I and II follow
(e) None of these
Ans.b

All possible cases

I. False
II. False
III. True
IV. False
Hence, conclusions III follow.

DIRECTIONS (Qs. 6 - 10): Study the following information carefully and answer the questions based on it.

Ten students A, B, C, D, E, F, G, H, I and J are sitting in a row facing west.

(i) B and F are not sitting on either of the edges.
(ii) G is sitting to the left of D and H is sitting to the right of J.
(iii) There are four persons between E and A.
(iv) I is to the right of B and F is to the left of D.
(v) J is in between A and D and G is in between E and F.
(vi) There are two persons between H and C.

6. Who is sitting at the seventh place counting from left?
(a) H
(b) C
(c) J
(d) Either H or C
(e) None of these
7. Who among the following is definitely sitting at one of the ends?
(a) C
(b) H
(c) E
(d) Cannot be determined
(e) None of these
8. Who are immediate neighbours of I?
(a) BC
(b) BH
(c) AH
(d) Cannot be determined
(e) None of these
9. Who is sitting second left of D?
(a) G
(b) F
(c) E
(d) J
(e) None of these
10. If G and A interchange their positions, then who become the immediate neighbours of E?
(a) G and F
(b) Only F
(c) Only A
(d) J and H
(e) None of these

DIRECTIONS (Qs. 11 - 15): Study the following information and answer the questions that follow:-

Twelve people Abhishek, Binit, Chand, Dhiraj, Eshita, Fatima, Garima, Hena, Ishan, Jatin, Kamal and Lalit are sitting around a rectangular table. The following information is known-The table has 12 chairs numbered from 1 to 12.6 seats on one side of the table and 6 on the opposite side.The chairs are arranged in such a way that chair number 1 is just opposite to 12, 6 is opposite to 7 and soon-Abhishek is sitting opposite to Kamal who is the only person sitting between Chand and Jatin. Eshita is sitting opposite to Ishan who is the only person sitting between Binit and Lalit. Fatima, sitting at chair number 1, is diagonally opposite to Chand who is sitting opposite to Dhiraj.

11. If Garima is sitting opposite to Fatima then who is sitting opposite to Hena?
(a) Lalit
(b) Binit
(c) Ishan
(d) Uniquely not determined.
(e) None of these
Ans.d

Let us denote these 12 students by their 1st letter of name, like Abhishek is A and so on. From the given information we can conclude that (C) and (D)are at seat numbers 7 and 6, respectively. And (K) is the only person between (C) and (J) while (A) is opposite to (K). Hence,(A), (K) and (J) must be at seat numbers 5, 8 and 9. respectively.Then we have following two cases:

Case I

From the above 2 cases, it follows case (i) and opposite to Fatima is either Lalit or Binit.

12. If Lalit is sitting opposite to Hena, then who is sitting opposite to Garima?
(a) Eshita or Fatima
(b) Jatin or Fatima
(c) Jatin or Eshita
(d) None of these
(e) All of the above
Ans.b

Let us denote these 12 students by their 1st letter of name, like Abhishek is A and so on. From the given information we can conclude that (C) and (D)are at seat numbers 7 and 6, respectively. And (K) is the only person between (C) and (J) while (A) is opposite to (K). Hence,(A), (K) and (J) must be at seat numbers 5, 8 and 9. respectively.Then we have following two cases:

Case I

From the above 2 cases,

In case (i) if Lalit is sitting opposite to Hena then Fatima is sitting opposite to Garima.

In case(ii) if Lalit is sitting opposite to Hena then Jatin is sitting opposite to Garima.

13. How many persons are sitting between Binit and Dhiraj, if they are on the same side of the table?
(a) 2 or 3
(b) 1 or 2
(c) 1 or 3
(d) None of these
(e) All of the above
Ans.c

Let us denote these 12 students by their 1st letter of name, like Abhishek is A and so on. From the given information we can conclude that (C) and (D)are at seat numbers 7 and 6, respectively. And (K) is the only person between (C) and (J) while (A) is opposite to (K). Hence,(A), (K) and (J) must be at seat numbers 5, 8 and 9. respectively.Then we have following two cases:

Case I

From the above 2 cases, it follows case (i) and number of persons sitting between Binit and Dhiraj is either 1 or 3.

14. Which one of the following is correct?
(a) Lalit is sitting at seat number 12
(b) Lalit is sitting at seat number 10
(c) Kamal is sitting at seat number 8
(d) Kamal is sitting at seat number 9
(e) None of these
Ans.c

Let us denote these 12 students by their 1st letter of name, like Abhishek is A and so on. From the given information we can conclude that (C) and (D)are at seat numbers 7 and 6, respectively. And (K) is the only person between (C) and (J) while (A) is opposite to (K). Hence,(A), (K) and (J) must be at seat numbers 5, 8 and 9. respectively.Then we have following two cases:

Case I

From the given options only option (c) is correct.

15. Which one of the following is not correct?
(a) Lalit can be opposite to Jatin.
(b) Jatin can be opposite to Hena.
(c) Lalit is adjacent to Chand.
(d) There are three person sitting between A and F.
(e) None of these
Ans.c

Let us denote these 12 students by their 1st letter of name, like Abhishek is A and so on. From the given information we can conclude that (C) and (D)are at seat numbers 7 and 6, respectively. And (K) is the only person between (C) and (J) while (A) is opposite to (K). Hence,(A), (K) and (J) must be at seat numbers 5, 8 and 9. respectively.Then we have following two cases:

Case I

From the given options option (c) is in correct.

DIRECTIONS (Qs. 16 - 20): This group of questions is based on a set of conditions. In answering some of the questions, it may be useful to draw a rough diagram. Choose the response that most accurately and completely answers each question. A circular field, withinner radius of 10 meters and outer radius of 20 meters, was divided into five successive stages for ploughing. The ploughing of each stage was handed over to a different farmer.

(i) Farmers are referred to by the following symbols: F1, F2, F3, F4 and F5.
(ii) The points between different stages of project are referred to by the following symbols: P1, P2, P3, P4, and P5, not necessarily in the order.
(iii) Farmer F5 was given the work of ploughing stage starting at point P4.
(iv) The stage from point P5 to point P3 was not the first stage.
(v) Farmer F4 was given the work of the fourth stage.
(vi) Stage 3 finished at point P1, and the work of which was not given to farmer F1.
(vii) Farmer F3 was given work of stage ending at point P5.

16. Which was the finish point for farmer F2?
(a) P1
(b) P2
(c) P3
(d) P4
(e) P5
Ans.a

Given that there are five stages of the project from stage 1 to stage 5 on the field with starting and ending points from amongst P1, P2, P3, P4 and P5. Now given information is as follows:
(i) Stage 3 finished at P1.
(ii) Stage 4 must have started from point P1.
(iii) Fourth stage work was given to farmer F4; hence, from all these outcomes we can conclude that 2nd stage is from P5 to P3.
Hence we can conclude that-
Stage 1 - From point P2 to point P5
Stage 2 - From point P5 to point P3
Stage 3 - From point P3 to point P1
Stage 4 - From point P1 to point P4
Stage 5- From point P4 to point P2
Now it is given that-Farmer F3 first stage.
Farmer F4 fourth stage (from 5th information).
Farmer F5 fifth stage (given that work of stage starting at point P4 is given to farmer 5).
Farmer F1 second stage.
Stage 1- From point P2 to point P5 Farmer F3
Stage 2 - From point P5 to point P3 Farmer F1
Stage 3 - From point P3 to point P1 Farmer F2
Stage 4 - From point P1 to point P4 Farmer F4
Stage 5 - From point P4 to point P2 Farmer F5

Point P1

17. Which stage was ploughed by farmer F5?
(a) First
(b) Second
(c) Third
(d) Fourth
(e) Fifth
Ans.e

Given that there are five stages of the project from stage 1 to stage 5 on the field with starting and ending points from amongst P1, P2, P3, P4 and P5. Now given information is as follows:
(i) Stage 3 finished at P1.
(ii) Stage 4 must have started from point P1.
(iii) Fourth stage work was given to farmer F4; hence, from all these outcomes we can conclude that 2nd stage is from P5 to P3.
Hence we can conclude that-
Stage 1 - From point P2 to point P5
Stage 2 - From point P5 to point P3
Stage 3 - From point P3 to point P1
Stage 4 - From point P1 to point P4
Stage 5- From point P4 to point P2
Now it is given that-Farmer F3 first stage.
Farmer F4 fourth stage (from 5th information).
Farmer F5 fifth stage (given that work of stage starting at point P4 is given to farmer 5).
Farmer F1 second stage.
Stage 1- From point P2 to point P5 Farmer F3
Stage 2 - From point P5 to point P3 Farmer F1
Stage 3 - From point P3 to point P1 Farmer F2
Stage 4 - From point P1 to point P4 Farmer F4
Stage 5 - From point P4 to point P2 Farmer F5

From the above result, we get that the fifth stage was ploughed by farmer F5.

18. Which were the starting and finish points of stage 2?
(a) P2 and P5
(b) P5 and P3
(c) P3 and P1
(d) P5 and P4
(e) P3 and P2
Ans.b

Given that there are five stages of the project from stage 1 to stage 5 on the field with starting and ending points from amongst P1, P2, P3, P4 and P5. Now given information is as follows:
(i) Stage 3 finished at P1.
(ii) Stage 4 must have started from point P1.
(iii) Fourth stage work was given to farmer F4; hence, from all these outcomes we can conclude that 2nd stage is from P5 to P3.
Hence we can conclude that-
Stage 1 - From point P2 to point P5
Stage 2 - From point P5 to point P3
Stage 3 - From point P3 to point P1
Stage 4 - From point P1 to point P4
Stage 5- From point P4 to point P2
Now it is given that-Farmer F3 first stage.
Farmer F4 fourth stage (from 5th information).
Farmer F5 fifth stage (given that work of stage starting at point P4 is given to farmer 5).
Farmer F1 second stage.
Stage 1- From point P2 to point P5 Farmer F3
Stage 2 - From point P5 to point P3 Farmer F1
Stage 3 - From point P3 to point P1 Farmer F2
Stage 4 - From point P1 to point P4 Farmer F4
Stage 5 - From point P4 to point P2 Farmer F5

From the above result we get that the starting and ending points of stage 2 are P5 and P3.

19. For which farmer was P2 a finishing point?
(a) F1
(b) F2
(c) F3
(d) F4
(e) F5
Ans.e

Given that there are five stages of the project from stage 1 to stage 5 on the field with starting and ending points from amongst P1, P2, P3, P4 and P5. Now given information is as follows:
(i) Stage 3 finished at P1.
(ii) Stage 4 must have started from point P1.
(iii) Fourth stage work was given to farmer F4; hence, from all these outcomes we can conclude that 2nd stage is from P5 to P3.
Hence we can conclude that-
Stage 1 - From point P2 to point P5
Stage 2 - From point P5 to point P3
Stage 3 - From point P3 to point P1
Stage 4 - From point P1 to point P4
Stage 5- From point P4 to point P2
Now it is given that-Farmer F3 first stage.
Farmer F4 fourth stage (from 5th information).
Farmer F5 fifth stage (given that work of stage starting at point P4 is given to farmer 5).
Farmer F1 second stage.
Stage 1- From point P2 to point P5 Farmer F3
Stage 2 - From point P5 to point P3 Farmer F1
Stage 3 - From point P3 to point P1 Farmer F2
Stage 4 - From point P1 to point P4 Farmer F4
Stage 5 - From point P4 to point P2 Farmer F5

From the above result, we get that the P2 was the finishing point for farmer F5.

20. Which was the starting point for farmer F3?
(a) P2
(b) P3
(c) P4
(d) P1
(e) None of these
Ans.a

Given that there are five stages of the project from stage 1 to stage 5 on the field with starting and ending points from amongst P1, P2, P3, P4 and P5. Now given information is as follows:
(i) Stage 3 finished at P1.
(ii) Stage 4 must have started from point P1.
(iii) Fourth stage work was given to farmer F4; hence, from all these outcomes we can conclude that 2nd stage is from P5 to P3.
Hence we can conclude that-
Stage 1 - From point P2 to point P5
Stage 2 - From point P5 to point P3
Stage 3 - From point P3 to point P1
Stage 4 - From point P1 to point P4
Stage 5- From point P4 to point P2
Now it is given that-Farmer F3 first stage.
Farmer F4 fourth stage (from 5th information).
Farmer F5 fifth stage (given that work of stage starting at point P4 is given to farmer 5).
Farmer F1 second stage.
Stage 1- From point P2 to point P5 Farmer F3
Stage 2 - From point P5 to point P3 Farmer F1
Stage 3 - From point P3 to point P1 Farmer F2
Stage 4 - From point P1 to point P4 Farmer F4
Stage 5 - From point P4 to point P2 Farmer F5

From the above result, we get that the starting point for farmer F3 was P2.

DIRECTIONS (Qs. 21 – 25) : In the following question *, ⊕, $ , £ and @ are used according to following meaning.

‘P * Q’ means, ‘P is neither equal nor smaller than Q’
‘P ⊕ Q’ means, ‘P is not smaller than Q’
‘P $ Q’ means, ‘P is neither greater nor smaller than Q’
‘P £ Q’ means, ‘P is neither greater nor equal to Q’
‘P @ Q’ means, ‘P is not greater than Q’
Now according to the following statement if they are true,judge their Conclusions I, II and III follow definitely true.

21. Statements
E @ F , O ⊕ F , P @ E , P $ R
Conclusions
I. O $ P
II. E ⊕ R
III. P £ O
(a) Only I is true
(b) Only II is true
(c) Either I or II is true
(d) Only III is true
(e) None of these
Ans.e

P * Q ⇒ P > Q
P ⊕ Q ⇒ P ≥ Q
P $ Q ⇒ P = Q
P £ Q ⇒ P < Q
P @ Q ⇒ P ≤ Q

Statements
O ≥ F ≥ E ≥ P = R
Conclusions
I. O $ P → O = P (False)
II. E ⊕ R → E ≥ R (True)
III. P £ O → P < O (False)

22. Statements
A * B , B @ C , A $ D , D £ E
Conclusions
I. E * B
II. C $ A
III. D @ E
(a) Only I is true
(b) I and II are true
(c) Only III is true
(d) No one is true
(e) None of these
Ans.a

P * Q ⇒ P > Q
P ⊕ Q ⇒ P ≥ Q
P $ Q ⇒ P = Q
P £ Q ⇒ P < Q
P @ Q ⇒ P ≤ Q

Statements

E > D = A > B ≤ C

Conclusions

I. E * B → E > B (True)
II. C $ A → C = A (False)
III. D @ E → D ≤ E (False)

23. Statements
I ⊕ H , H $ T , S £ T , S @ R
Conclusions
I. I * T
II. I $ T
III. S * H
(a) All are true
(b) Either I or II is true
(c) Only I is true
(d) Only II is true
(e) None of these
Ans.b

P * Q ⇒ P > Q
P ⊕ Q ⇒ P ≥ Q
P $ Q ⇒ P = Q
P £ Q ⇒ P < Q
P @ Q ⇒ P ≤ Q
Statements
I ≥ H = T > S ≤ R
Conclusions
I. I * T → I > T
II. I $ T → I = T
(I & II → Either)
III. S * H → S > H (False)

24. Statements
S @ T , Q $ N , T £ N , Q * O
Conclusions
I. S $ N
II. N ⊕ O
III. N * O
(a) None is true
(b) Either I or III is true
(c) Only I is true
(d) Only II is true
(e) None of these
Ans.e

P * Q ⇒ P > Q
P ⊕ Q ⇒ P ≥ Q
P $ Q ⇒ P = Q
P £ Q ⇒ P < Q
P @ Q ⇒ P ≤ Q
Statements
S ≤ T < N = Q > O
Conclusions
I. S $ N → S = N (False)
II. N ⊕ O → N ≥ O (False)
III. N * O → N > O (True)

25. Statements
H ⊕ J, J * K , L $ K , K @ M
Conclusions
I. K £ M
II. L $ J
III. H ⊕ L
(a) I and III are true
(b) Only II is true
(c) Only III is true
(d) None is true
(e) None of these
Ans.d

P * Q ⇒ P > Q
P ⊕ Q ⇒ P ≥ Q
P $ Q ⇒ P = Q
P £ Q ⇒ P < Q
P @ Q ⇒ P ≤ Q
Statements
H ≥ J > K = L, K ≤ M
Conclusions
I. K £ M → M > K (False)
II. L $ J → L = J (False)
III. H ⊕ L → H ≥ L(False)

DIRECTIONS (Qs. 26 - 30) : Each of the questions below consists of a questions and two statements numbered I and II given below it. Use the data given to decide whether the data provided in the statements are sufficient to answer the question.

Read both the statements and Give answer
(a) if the data in statement I alone are sufficient to answer the question, while the data in statement II alone are not sufficient to answer the question.
(b) if the data in statement II alone are sufficient to answer the question, while the data in statement I alone are not sufficient to answer the question.
(c) if the data either in statement I alone or in statement II alone are sufficient to answer the question.
(d) if the data in both the statements I and II together are not sufficient to answer the question.
(e) if the data in both the statements I and II together are necessary to answer the question.

26. Among M, K, B, D and W, who is the youngest?
I. B is younger than D.
II. W is younger than K but older than M.
Ans.d

From I and II : We get
D > B....(i)
K > W > M... (ii)
Still, we lack some clue as to whether B or M is the youngest. Hence, both statements I and II even together are not sufficient.

27. What does ‘Ne’ stands for in the code language?
I. ‘Na Ni Nok Ne’ means ‘I will tell you’ and ‘Ni Nok Ne Nam’ means ‘he will tell you’ in that code language.
II. ‘Ni Ne Mo Nam’ means ‘will he call you’ and ‘Ne Mok Sac Ni’ means ‘how will you go’ in that code language.
Ans.d

From I: Na Ni Nok Ne ® I will tell you ... (i)
Ni Nok Ne Nam ® he will tell you ...(ii)
From (i) & (ii) Na ® I and Nam = he
From II : Ni Ne Mo Nam ® will he call you ... (iii)
Ne Mok Sac Ni ® how will you go ... (iv)
Ne Ni is common in all the four statements. Exact transformation of Ne can’t be determined.

28. Who amongst P, Q, R, S, T and U is the tallest?
I. P is taller than R and T but not as tall as U, who is taller than Q and S.
II. R is the third in height in the ascending order and not as tall as U, P and Q, Q being taller than P but not the tallest.
Ans.c

From I : P > R, P > T, U > P, U > Q, U > S → U is tallest. [Since U is taller than P, Q & S and P is taller than R and T] From II : R < U, P & Q...(i); Q > P... (ii)
From (i) and (ii) R < P < Q < U
Hence U is tallest.

29. Who is paternal uncle of P?
I. P is brother of L, who is daughter of Q, who is sister of N, who is brother of S.
II. M is brother of K, who is husband of L, who is mother of G, who is sister of P.
Ans.b

From I :

N is maternal uncle of P.

From II :

M is the paternal uncle of P

30. What is Sudin’s rank in the class of 44 students?
I. Ramesh, whose rank is 17th in the class, is ahead of Shyam by 6 ranks, Shyam being 7 ranks ahead of Sudin.
II. Suketu is 26 ranks ahead of Sudin and Shyamala is 6 ranks behind Sudin while Savita stands exactly in the middle of Shyamala and Suketu in ranks, her rank being 17.
Ans.c

From I : Ramesh = 17th

∴ Shyam = (17 + 6) = 23th

Sudin = (23 + 7) = 30th

From II:

Suketu \underset{25}{\leftarrow} Sudin \underset{5}{\rightarrow}Shyamala

Suketu \underset{15}{\rightarrow} Savita \rightarrow Shyamala

Suketu \underset{16}{\rightarrow} Savita \underset{8}{\rightarrow} Sudin \underset{15}{\rightarrow} Shyamala

So, sudin is 26th in rank in class of 44 students.

DIRECTIONS (Qs.31 - 34): Study the following information carefully and answer questions that follow :

The convenience of online shopping is what I like best about it. Where else can you shop even at midnight wearing your night suit? You do not have to wait in a line till the shop assistant is ready to help you with your purchases. It is much better experience as compared to going to are tail store. – A consumer’s view.

31. Which of the following can be a strong argument in favour of retail store owners?
(a) Online shopping portals offer a great deal of discounts which retail stores offer only during the sale season.
(b) One can compare a variety of products online which cannot be done at retail stores.
(c) Many online shopping portals offer the ‘cash on delivery’ feature which is for those who are sceptical about online payments.
(d) Many consumers prefer shopping at retail stores which are nearer to their houses.
(e) In online shopping the customer may be deceived as he cannot touch the product he is paying for.
Ans.e

In online shopping the customer may be deceived as he cannot touch the product he is paying for.

32. Which of the following can be inferred from the given information? (An inference is something that is not directly stated but can be inferred from the given information)
(a) One can shop online only at night.
(b) Those who are not comfortable using computers can never enjoy the experience of online shopping.
(c) All retail stores provide shopping assistants to each and every customer.
(d) The consumer whose view is presented has shopped at retailer stores as well as online.
(e) The consumer whose view is presented does not have any retail stores in her vicinity.
Ans.d

The customer whose view is presented has shopped at retail stores as well as online.

33. Read the following information carefully and answer the given question:
Many manufacturing companies are now shifting base to the rural areas of the country as there is a scarcity of space in urban areas. Analysts say that this shift will not have a huge impact on the prices of the products manufactured by these companies as only about 30% consumers live in urban areas.
Which of the following may be consequence of the given information?
(a) The prices of such products will decrease drastically in the urban areas.
(b) People living in urban areas will not be allowed to work in such manufacturing companies.
(c) These manufacturing companies has set-ups in the urban areas before shifting base.
(d) Those who had already migrated to the urban areas will not shift back to rural areas.
(e) The number of people migrated from rural to urban areas in search of jobs may reduce.
Ans.e

The number of people migrating from rural to urban areas in search of jobs may reduce.

34. Read the following information carefully and answer the given question:
‘Pets are not allowed in the park premises’ -A notice put up at the park entrance by the authority that is responsible for maintenance of the park.
Which of the following can be an assumption according to the given information? (An assumption is something that is supposed or taken for granted)
(a) At least some people who visit the park have pets.
(b) This is the only park which does not allow pets
(c) People who ignored this notice were fined
(d) There are more than one entrances to the park
(e) Many people have now stopped visiting the park
Ans.a

At least some people who visits the park have pets.

35. In a code language 'PROVIDE' is written as 'MULYFGB', then what will be code for 'BECAUSE' in same languages
(a) YZHDRVB
(b) ZHYDRVB
(c) YHZDRVB
(d) ZYDHVBR
(e) None of these

DIRECTIONS (Qs. 36 - 38) : Study the following information carefully and answer the questions that follow :

In a building there are thirteen flats on three floors— II, III and IV. Five flats are unoccupied. Three managers, two teachers, two lawyers and one doctor occupy the remaining flats. There are atleast three flats on any floor and not more than six flats on any floor. No two persons of the same profession stay on any floor.On the second floor, out of four flats, one occupant is the lawyer and has only one neighbour. One teacher lives one floor below the other teacher. The doctor is not the neighbour of any of the lawyers. No flat is unoccupied on the third floor.

36. How many flats are there on the third floor?
(a) Three or Four
(b) Four
(c) Five
(d) Three
(e) None of these
Ans.e

Total Number of flats = 13; Unoccupied flats = 5

Occupied flats = 8

Number of flats on second floor = 4

Second floor comprises four flats. One occupant is lawyer and since he has only one neighbour, this implies that out of four flats on second floor, two are unoccupied.

Again, since no flat is unoccupied on the third floor, it implies that there are three unoccupied flats on floor IV.

Since there are at least three flats on any floor and no two same profession stay on any floor and the doctor is not the neighbour of any lawyer, then floor III comprises only three flats. Thus, floor IV comprises six flats (3 occupied + 3 unoccupied).

Since there are three managers and no two same profession stay on any floor, therefore, there will be a manager in each floor. Also there are only two occupant in second floor and one of them is lawyer, therefore, second occupant should be manager. Again, since there are two teachers, there will be a teacher each on floors III and IV. Again, doctor can’t be neighbour of a lawyer. Hence, the doctor and lawyer will not reside on same floor. Therefore, on floor III– either Doctor or Lawyer then,on floor IV – either Lawyer or Doctor.

Floor Total Flats Occupied Flats Unoccupied Flats Occupants
II 4 2 2 Lawyer,Manager
III 3 3 0 Teacher,Manager,Lawyer or Doctor
IV 6 3 3 Teacher,Manager,Doctor or Lawyer

Clearly, there are three flats.

37. What is the combination of occupants on the second floor?
(a) Lawyer, Manager
(b) Teacher, Doctor
(c) Manager, Doctor
(d) Manager, Teacher
(e) None of these
Ans.a

Total Number of flats = 13; Unoccupied flats = 5

Occupied flats = 8

Number of flats on second floor = 4

Second floor comprises four flats. One occupant is lawyer and since he has only one neighbour, this implies that out of four flats on second floor, two are unoccupied.

Again, since no flat is unoccupied on the third floor, it implies that there are three unoccupied flats on floor IV.

Since there are at least three flats on any floor and no two same profession stay on any floor and the doctor is not the neighbour of any lawyer, then floor III comprises only three flats. Thus, floor IV comprises six flats (3 occupied + 3 unoccupied).

Since there are three managers and no two same profession stay on any floor, therefore, there will be a manager in each floor. Also there are only two occupant in second floor and one of them is lawyer, therefore, second occupant should be manager. Again, since there are two teachers, there will be a teacher each on floors III and IV. Again, doctor can’t be neighbour of a lawyer. Hence, the doctor and lawyer will not reside on same floor. Therefore, on floor III– either Doctor or Lawyer then,on floor IV – either Lawyer or Doctor.

Floor Total Flats Occupied Flats Unoccupied Flats Occupants
II 4 2 2 Lawyer,Manager
III 3 3 0 Teacher,Manager,Lawyer or Doctor
IV 6 3 3 Teacher,Manager,Doctor or Lawyer

From above table that combination is Lawyer &Manager.

38. Who among the following is the neighbour of the other lawyer?
(a) Manager
(b) Teacher
(c) Both the Manager and the Teacher
(d) Data inadequate
(e) None of these
Ans.c

Total Number of flats = 13; Unoccupied flats = 5

Occupied flats = 8

Number of flats on second floor = 4

Second floor comprises four flats. One occupant is lawyer and since he has only one neighbour, this implies that out of four flats on second floor, two are unoccupied.

Again, since no flat is unoccupied on the third floor, it implies that there are three unoccupied flats on floor IV.

Since there are at least three flats on any floor and no two same profession stay on any floor and the doctor is not the neighbour of any lawyer, then floor III comprises only three flats. Thus, floor IV comprises six flats (3 occupied + 3 unoccupied).

Since there are three managers and no two same profession stay on any floor, therefore, there will be a manager in each floor. Also there are only two occupant in second floor and one of them is lawyer, therefore, second occupant should be manager. Again, since there are two teachers, there will be a teacher each on floors III and IV. Again, doctor can’t be neighbour of a lawyer. Hence, the doctor and lawyer will not reside on same floor. Therefore, on floor III– either Doctor or Lawyer then,on floor IV – either Lawyer or Doctor.

Floor Total Flats Occupied Flats Unoccupied Flats Occupants
II 4 2 2 Lawyer,Manager
III 3 3 0 Teacher,Manager,Lawyer or Doctor
IV 6 3 3 Teacher,Manager,Doctor or Lawyer

Both the manager and the teacher are the neighbour of other lawyer.

DIRECTIONS (Qs. 39 - 44) : Study the following information carefully and answer the given questions :

A word and number arrangement machine when given an input line of words and numbers rearranges them following a particular rule in each step. The following is an illustration of input and rearrangement:

Input : exam 81 56 over down up 16 64
Step I : down exam 81 56 over up 16 64
Step II : down 81 exam 56 over up 16 64
Step III : down 81 exam 64 56 over up 16
Step IV : down 81 exam 64 over 56 up 16
Step IV is the last step of the rearrangement of the above input.
As per the rule followed in the above steps, answer the following questions.

39. Input : 98 11 64 22 but will an it
which of the following will be step VI?
(a) step VI can’t be possible because step V will be the last step
(b) an 98 but 64 it 22 11 will
(c) an 98 but 64 it 22 will 11
(d) an 11 but 22 it 64 will 98
(e) None of these
Ans.c

Here, logic is very simple. It is a case of Arrangement.
Input and following steps give the following information :
In step I the word which comes first according to alphabetical order rearranges first.
In the second step the highest among the given numbers gets arranged and occupies the place after the word arranged in step I.
These two steps get repeated alternately. Thus, in the last step all the words get arranged alphabetically whereas numbers get arranged in descending order.
If any word or number is already arranged in any step, the next number or word is arranged.

Input : 98 11 64 22 but will an it
Step I : an 98 11 64 22 but will it
Step II : an 98 but 11 64 22 will it
Step III : an 98 but 64 11 22 will it
Step IV : an 98 but 64 it 11 22 will
Step V : an 98 but 64 it 22 11 will
Step VI : an 98 but 64 it 22 will 11

40. Input: 32 now 20 gift 53 box 62 at
Which of the following will be step IV?
(a) at 62 box 53 32 now 20 gift
(b) at 62 box 53 gift 32 now 20
(c) at 62 box 53 gift 20 now 32
(d) at 62 53 box 32 now 20 gift
(e) None of these
Ans.a

Here, logic is very simple. It is a case of Arrangement.
Input and following steps give the following information :
In step I the word which comes first according to alphabetical order rearranges first.
In the second step the highest among the given numbers gets arranged and occupies the place after the word arranged in step I.
These two steps get repeated alternately. Thus, in the last step all the words get arranged alphabetically whereas numbers get arranged in descending order.
If any word or number is already arranged in any step, the next number or word is arranged.

Input : 32 now 20 gift 53 box 62 at
Step I : at 32 now 20 gift 53 box 62
Step II : at 62 32 now 20 gift 53 box
Step III : at 62 box 32 now 20 gift 53
Step IV : at 62 box 53 32 now 20 gift

41. Input: pay by 18 36 nose ear 72 54
Which of the following steps will be the last step?
(a) Can’t say
(b) Five
(c) Seven
(d) Six
(e) None of these
Ans.d

Here, logic is very simple. It is a case of Arrangement.
Input and following steps give the following information :
In step I the word which comes first according to alphabetical order rearranges first.
In the second step the highest among the given numbers gets arranged and occupies the place after the word arranged in step I.
These two steps get repeated alternately. Thus, in the last step all the words get arranged alphabetically whereas numbers get arranged in descending order.
If any word or number is already arranged in any step, the next number or word is arranged.

Input: pay by 18 36 nose ear 72 54
Step I: by pay 18 36 nose ear 72 54
Step II: by 72 pay 18 36 nose ear 54
Step III: by 72 ear pay 18 36 nose 54
Step IV: by 72 ear 54 pay 18 36 nose
Step V: by 72 ear 54 nose pay 18 36
Step VI: by 72 ear 54 nose 36 pay 18

42. Step III of an input is:
damn 96 flag 87 78 14 saint put
which of the following steps will be the last but one?
(a) Can’t say
(b) Four
(c) Five
(d) Six
(e) None of these
Ans.b

Here, logic is very simple. It is a case of Arrangement.
Input and following steps give the following information :
In step I the word which comes first according to alphabetical order rearranges first.
In the second step the highest among the given numbers gets arranged and occupies the place after the word arranged in step I.
These two steps get repeated alternately. Thus, in the last step all the words get arranged alphabetically whereas numbers get arranged in descending order.
If any word or number is already arranged in any step, the next number or word is arranged.

Step III: damn 96 flag 87 78 14 saint put
Step IV: damn 96 flag 87 put 78 14 saint
Step V: damn 96 flag 87 put 78 saint 14
Step V is the last step. Therefore, penultimate step is step IV.

43. Step II of an input is :
jug 99 wax sun top 15 31 47
which of the following is definitely the input?
(a) wax sun top 15 31 47 jug 99
(b) wax sun jug 99 top 15 31 47
(c) wax sun top jug 99 15 31 47
(d) Cannot be determined
(e) None of these
Ans.d

Here, logic is very simple. It is a case of Arrangement.
Input and following steps give the following information :
In step I the word which comes first according to alphabetical order rearranges first.
In the second step the highest among the given numbers gets arranged and occupies the place after the word arranged in step I.
These two steps get repeated alternately. Thus, in the last step all the words get arranged alphabetically whereas numbers get arranged in descending order.
If any word or number is already arranged in any step, the next number or word is arranged.

Previous steps cannot be determined .

44. Step IV of an input is:
Come 95 forward 40 sky 17 over 23.Then
which of the following can certainly not be step III?
(a) come 95 forward sky 17 over 23 40
(b) come 95 forward 17 sky over 23 40
(c) come 95 forward sky 40 17 over 23
(d) Cannot be determined
(e) None of these
Ans.b

Here, logic is very simple. It is a case of Arrangement.
Input and following steps give the following information :
In step I the word which comes first according to alphabetical order rearranges first.
In the second step the highest among the given numbers gets arranged and occupies the place after the word arranged in step I.
These two steps get repeated alternately. Thus, in the last step all the words get arranged alphabetically whereas numbers get arranged in descending order.
If any word or number is already arranged in any step, the next number or word is arranged.

‘17’ cannot be before ‘sky’

DIRECTIONS (Qs. 45 to 48): Study the following information carefully and answer the questions that follow:

Mr Ghosh recently redecorated his house by coordinating orange and three other colours for the walls, carpets and curtains of four different rooms. From the information below, determine the colours of the carpet, walls and curtains for each of the room and answer the following questions:

(a) Yellow was the only colour used in all the four rooms. It was used at least once for walls, carpets and curtains.
(b) Three different colours were used in each room but only the dining room and the bedroom were decorated in the same three colours.
(c) The same colour was chosen for the curtains in the bedroom, the carpet in the living room and the walls in the dining room. That colour was not used at all in the study room.
(d) The only room with both green and grey in its colour scheme had carpet of the same colour as in the dining room.
(e) Grey was the only colour used exactly twice—both times for curtains
(f) The study room walls were painted the same colour as the living room walls.

45. Which of the following rooms had orange curtains and green walls?
(a) Dining room
(b) Living room
(c) Bedroom
(d) Study
(e) None of these
Ans.c

From Statement A :-Yellow was the only colour used in all the four rooms. It was used at least once for walls, carpets and curtains
From statement B, Dining and bed room have same set of colours.

WallsCarpetCurtain

Living Room
Study Room

From statement C, The same colour was chosen for the curtains in the bedroom, the carpet in the living room and the walls in the dining room. And that colour is not used in Study Room, hence that colour must not be yellow as it is used in all the four rooms. And must not be grey as it is used only twice and that too for curtains (From statement E)

WallsCarpetCurtain

////
////
Living Room ////
Study Room

From statement D:- The only room with both green and grey in its colour scheme had carpet of the same colour as in the dining room. If a room that has green and grey colour then its 3rd colour must be Yellow as it is used in all the rooms. That room must not be Dining and Bed room as they have same set of colours. The Carpet of this room must not be of grey colour (From statement E).
From statement F :- The study room walls were painted the same colour as the living room walls.

WallsCarpetCurtain

Dining Room ////
Bed Room ////
Living Room ×××× ////
Study Room ××××

Now from D, E and F, we have two cases

Case (i)

WallsCarpetCurtain

Green/Yellow Yellow/Green Grey

This combination must belongs to either Living or Study rooms.

If it belongs to living rooms then

WallsCarpetCurtain

Living Room Green Yellow Grey

But this combination is ruled out as from condition C the common colour can not be Yellow.

WallsCarpetCurtain

Living Room Yellow Green Grey

But in this case from statement D Dining room will have Walls and carpet with green colour, but it is not possible as repetition of colour is not allowed.

Case (ii) So only possibility is that yellow grey green belongs to study room. And then the common colour mentioned in statement C is Orange colour, hence we have two possibilities-

WallsCarpetCurtainExplanation

Dining Room Orange Yellow Grey From statement D, Curtains colour is grey
Bed Room Orange
Living Room Green Orange Yellow The 3rd colour in curtains is Yellow
Study Room Green Yellow Grey

This case is ruled out as Dining and bed room has same combination hence Grey can not be used other than Curtain.

WallsCarpetCurtain

Dining Room Orange Green Yellow Carpets Green colour is from Statement D, & Yellow must be present (Step 1)
Bed Room Green Yellow Orange In carpet Yellow must be used
Living Room Yellow Orange Grey (As Grey is used at least twice step 2)
Study Room Yellow Green Grey

Using above matrix, we can say Bed room

46. Which of the two rooms had green carpets?
(a) Dining room and bedroom
(b) Study and living room
(c) Living room and dining room
(d) Study and dining room
(e) None of these
Ans.d

From Statement A :-Yellow was the only colour used in all the four rooms. It was used at least once for walls, carpets and curtains
From statement B, Dining and bed room have same set of colours.

WallsCarpetCurtain

Living Room
Study Room

From statement C, The same colour was chosen for the curtains in the bedroom, the carpet in the living room and the walls in the dining room. And that colour is not used in Study Room, hence that colour must not be yellow as it is used in all the four rooms. And must not be grey as it is used only twice and that too for curtains (From statement E)

WallsCarpetCurtain

////
////
Living Room ////
Study Room

From statement D:- The only room with both green and grey in its colour scheme had carpet of the same colour as in the dining room. If a room that has green and grey colour then its 3rd colour must be Yellow as it is used in all the rooms. That room must not be Dining and Bed room as they have same set of colours. The Carpet of this room must not be of grey colour (From statement E).
From statement F :- The study room walls were painted the same colour as the living room walls.

WallsCarpetCurtain

Dining Room ////
Bed Room ////
Living Room ×××× ////
Study Room ××××

Now from D, E and F, we have two cases

Case (i)

WallsCarpetCurtain

Green/Yellow Yellow/Green Grey

This combination must belongs to either Living or Study rooms.

If it belongs to living rooms then

WallsCarpetCurtain

Living Room Green Yellow Grey

But this combination is ruled out as from condition C the common colour can not be Yellow.

WallsCarpetCurtain

Living Room Yellow Green Grey

But in this case from statement D Dining room will have Walls and carpet with green colour, but it is not possible as repetition of colour is not allowed.

Case (ii) So only possibility is that yellow grey green belongs to study room. And then the common colour mentioned in statement C is Orange colour, hence we have two possibilities-

WallsCarpetCurtainExplanation

Dining Room Orange Yellow Grey From statement D, Curtains colour is grey
Bed Room Orange
Living Room Green Orange Yellow The 3rd colour in curtains is Yellow
Study Room Green Yellow Grey

This case is ruled out as Dining and bed room has same combination hence Grey can not be used other than Curtain.

WallsCarpetCurtain

Dining Room Orange Green Yellow Carpets Green colour is from Statement D, & Yellow must be present (Step 1)
Bed Room Green Yellow Orange In carpet Yellow must be used
Living Room Yellow Orange Grey (As Grey is used at least twice step 2)
Study Room Yellow Green Grey

Green carpets:

47. Which room did not use grey colour at all?
(a) Dining room
(b) Cannot say
(c) Study
(d) Living room
(e) None of these
Ans.a

From Statement A :-Yellow was the only colour used in all the four rooms. It was used at least once for walls, carpets and curtains
From statement B, Dining and bed room have same set of colours.

WallsCarpetCurtain

Living Room
Study Room

From statement C, The same colour was chosen for the curtains in the bedroom, the carpet in the living room and the walls in the dining room. And that colour is not used in Study Room, hence that colour must not be yellow as it is used in all the four rooms. And must not be grey as it is used only twice and that too for curtains (From statement E)

WallsCarpetCurtain

////
////
Living Room ////
Study Room

From statement D:- The only room with both green and grey in its colour scheme had carpet of the same colour as in the dining room. If a room that has green and grey colour then its 3rd colour must be Yellow as it is used in all the rooms. That room must not be Dining and Bed room as they have same set of colours. The Carpet of this room must not be of grey colour (From statement E).
From statement F :- The study room walls were painted the same colour as the living room walls.

WallsCarpetCurtain

Dining Room ////
Bed Room ////
Living Room ×××× ////
Study Room ××××

Now from D, E and F, we have two cases

Case (i)

WallsCarpetCurtain

Green/Yellow Yellow/Green Grey

This combination must belongs to either Living or Study rooms.

If it belongs to living rooms then

WallsCarpetCurtain

Living Room Green Yellow Grey

But this combination is ruled out as from condition C the common colour can not be Yellow.

WallsCarpetCurtain

Living Room Yellow Green Grey

But in this case from statement D Dining room will have Walls and carpet with green colour, but it is not possible as repetition of colour is not allowed.

Case (ii) So only possibility is that yellow grey green belongs to study room. And then the common colour mentioned in statement C is Orange colour, hence we have two possibilities-

WallsCarpetCurtainExplanation

Dining Room Orange Yellow Grey From statement D, Curtains colour is grey
Bed Room Orange
Living Room Green Orange Yellow The 3rd colour in curtains is Yellow
Study Room Green Yellow Grey

This case is ruled out as Dining and bed room has same combination hence Grey can not be used other than Curtain.

WallsCarpetCurtain

Dining Room Orange Green Yellow Carpets Green colour is from Statement D, & Yellow must be present (Step 1)
Bed Room Green Yellow Orange In carpet Yellow must be used
Living Room Yellow Orange Grey (As Grey is used at least twice step 2)
Study Room Yellow Green Grey

Dining Room

48. The dining room had ___ curtains.
(a) Green
(b) yellow
(c) Orange
(d) grey
(e) None of these
Ans.b

From Statement A :-Yellow was the only colour used in all the four rooms. It was used at least once for walls, carpets and curtains
From statement B, Dining and bed room have same set of colours.

WallsCarpetCurtain

Living Room
Study Room

From statement C, The same colour was chosen for the curtains in the bedroom, the carpet in the living room and the walls in the dining room. And that colour is not used in Study Room, hence that colour must not be yellow as it is used in all the four rooms. And must not be grey as it is used only twice and that too for curtains (From statement E)

WallsCarpetCurtain

////
////
Living Room ////
Study Room

From statement D:- The only room with both green and grey in its colour scheme had carpet of the same colour as in the dining room. If a room that has green and grey colour then its 3rd colour must be Yellow as it is used in all the rooms. That room must not be Dining and Bed room as they have same set of colours. The Carpet of this room must not be of grey colour (From statement E).
From statement F :- The study room walls were painted the same colour as the living room walls.

WallsCarpetCurtain

Dining Room ////
Bed Room ////
Living Room ×××× ////
Study Room ××××

Now from D, E and F, we have two cases

Case (i)

WallsCarpetCurtain

Green/Yellow Yellow/Green Grey

This combination must belongs to either Living or Study rooms.

If it belongs to living rooms then

WallsCarpetCurtain

Living Room Green Yellow Grey

But this combination is ruled out as from condition C the common colour can not be Yellow.

WallsCarpetCurtain

Living Room Yellow Green Grey

But in this case from statement D Dining room will have Walls and carpet with green colour, but it is not possible as repetition of colour is not allowed.

Case (ii) So only possibility is that yellow grey green belongs to study room. And then the common colour mentioned in statement C is Orange colour, hence we have two possibilities-

WallsCarpetCurtainExplanation

Dining Room Orange Yellow Grey From statement D, Curtains colour is grey
Bed Room Orange
Living Room Green Orange Yellow The 3rd colour in curtains is Yellow
Study Room Green Yellow Grey

This case is ruled out as Dining and bed room has same combination hence Grey can not be used other than Curtain.

WallsCarpetCurtain

Dining Room Orange Green Yellow Carpets Green colour is from Statement D, & Yellow must be present (Step 1)
Bed Room Green Yellow Orange In carpet Yellow must be used
Living Room Yellow Orange Grey (As Grey is used at least twice step 2)
Study Room Yellow Green Grey

Dining room- yellow curtains.

49. In a certain code language 'how many goals scored' is written as '5 3 9 7'; 'many more matches'is written as '9 8 2'; and 'he scored five' is written as'1 6 3 '. How is 'goals' written in that code language?
(a) 5
(b) 7
(c) 5 or 7
(d) Data inadequate
(e) None of these
Ans.c

How many goals scored → 5397...(1)

Many more matches → 982...(2)

He scored five → 163...(3)

From (1) & (2)

Many → 9

From (1) & (3)

scored → 3

∴ goals can be 5 or 7.

50. In a certain code TEMPORAL is written as OLDSMBSP. How is CONSIDER written in that code?
(a) RMNBSFEJ
(b) BNMRSFEJ
(c) RMNBJEFS
(d) TOPDQDCH
(e) None of these