Reasoning Quiz – 10 (Puzzle)


1. ‘BE’ is related to ‘FI’ and ‘LO’ is related to ‘PS’ in the same way as ‘RU’ is related to –––
1) VW
2) WZ
3) VY
4) VX
5) None of these

View Answer
Answer.(3)

2. Rohan walked 40 metres towards North, took a left turn and walk 20 metres, then he took a right turn and walk 30 metres again he took a right turn and walked 20 metres. How far is he now from the starting point ?
1) 50 metres
2) 70 metres
3) 60 metres
4) Can’t be determined
5) None of these

View Answer
Answer.(2)

3. In a certain code language ‘GRAPH’ is written as ‘34567’ and ‘BRAIN’ is written as ‘84592’. How is ‘PAIN’ written in that code language?
1) 6592
2) 6729
3)  6957
4) 6295
5) None of these

View Answer
Answer.(1)

Direction (Q. 4–8): Study the following information carefully and answer the given question :

A word and number arrangement machine when given an input line of words and numbers rearranges them following a particular rule in each step. The following is an illustration of an input and its rearrangement.
Input : 18 his 20 75 none being 43 right.
Step I : 18 his 20 75 none 43 right being.
Step II: 20 18 75 none 43 right being his.
Step III: 43 20 18 75 right being his none.
Step IV: 75 43 20 18 being his none right.
And step IV is the last step of the above input, as the desired arrangement is obtained.
As per the rules followed in the above steps, find out in each of the following question the appropriate step for the given input.

Input :
door 50 man wait 43 86 colour two 63 12.
(All the numbers are two–digit numbers)

4. Which word/number would be at 5th position from the right in step IV ?

1) 12
2) wait
3) colour
4) 86
5) None of these

View Answer
Answer.(4)

5. Which step number is the following output ?
50 43 12 wait 86 two 63 colour door man
1) Step II
2) Step III
3) Step IV
4) Step V
5) There is no such step

View Answer
Answer.(2)

6. What is the position of ‘wait’ in step IV from the right ?
1) seventh
2) Eight
3) Sixth
4) Tenth
5) None of these

View Answer
Answer.(3)

7. How many elements (words or numbers) are there between ‘man’ and ’50’ as they appear in the last step of the output ?
1) One
2) Three
3) Six
4) Five
5) Four

View Answer
Answer.(5)

8. Which of the following represents the position of ’86’ in the step V?
1) Eighth from the left
2) Fifth from the left
3) Tenth from the right
4) Seventh from the right
5) First from the right

View Answer
Answer.(3)

Direction (Q. 9–11) : Study the following information to answer the given questions:

In a five letter English word (which may or may not be a meaningful English word). There are two letter between S and N. E is not placed immediately next to S. There is only one letter between O and E. E is not placed immediately next to T. E is towards the right of O.

9. Which of the following words will be formed based on the given conditions ?
1) ENOTS
2) SOTEN
3) ENOST
4) STOEN
5) STONE

View Answer
Answer.(5)

10. How many letter/s between S and E ?
1) One
2) Two
3) Three
4) Four
5) None of these

View Answer
Answer.(3)

11. Which of the following is correct with respect to the word thus formed ?
1) T is at one of the extreme ends of the words.
2) O is not placed immediately next to T.
3) E is third to the right of T.
4) N is second to the left of S.
5) None of these

View Answer
Answer.(3)

Directions (Q. 12–16) : Study the following information carefully and answer the questions given below :

L, M, P, Q, U and B are six friends living on different floors in the same building having six floors numbered one to six (the ground floor is numbered one, the floor above it is numbered two and so on, and the top most floor is numbered 6). All of them have doors of different colors viz– Brown, Black, Orange, Green, Blue and Red but not necessarily in the same order. L and Q live on the even number floor, and the color of their doors is Green and Red respectively. Three persons live on the floor between Q and B. The one who lives on the first floor has brown color door. The floor which B lives is below the floor on which Q lives. The door of 5th floor is blue color. The color of U’s door is Orange. P does not live immediate below of Q’s floor.

12. Who amongst the following lives on the 4th floor ?
1) Either L or M
2) P
3) L
4) Either M or P
5) None of these

View Answer
Answer.(3)

13. Which of the following combination is true ?
1) Q – Fourth – Green
2) U – Third – Orange
3) P – Fifth – Brown
4) L – Fourth – Black
5) None of these

View Answer
Answer.(2)

14. Which color door(s) is/are between blue door and black door ?
1) Red and Orange
2) Brown and Green
3)Red
4)Brown
5) Green and Orange

View Answer
Answer.(5)

15. On which of the following floor does M live ?
1) Second
2)Third
3)Fourth
4)Fifth
5)Sixth

View Answer
Answer.(4)

16. Which of the following statement is true with respect to P ?
1) P lives on first floor
2) P lives on even no. floor
3) The color of P’s door is black
4) P lives immediate below of M
5)All are true

View Answer
Answer.(1)