Reasoning Quiz – 102 (Puzzle)


Seven friends M, N, O, P, Q, R and S attend different language classes, namely French, English, Spanish, Sanskrit, Chinese, German and Japanese, but not necessarily int he same order, from Monday to Sunday (of the same week).

M attends a class on Friday. Only two persons attend classes between M and the one who is learning Sanskrit. R attends a class immediately before P. Neither R nor P is learning Sanskrit. Only one person attends a class between R and the one who is learning Spanish. The one who is learning Spanish does not have a class on Monday. N attends a class immediately before the one who is learning French. M is not learning French. Only one person has a class between R and Q. O is learning German. Only two persons have classes between O and the one who is learning Chinese. Q is not learning Japanese.

1. Which of the following represents those who have language classes immediately before and immediately after N?
a) P, M
b) Q, M
c) Q, R
d) Other than those given as options
e) R, P

View Answer
Answer c) Q, R

2. Which of the following languages is Q learning?
a) Other than those given as options
b) Chinese
c) English
d) Spanish
e) Sanskrit

View Answer
Answer c) English

3. As per the given arrangement, Q is related to Chinese and R is related to Japanese in a certain way. To which of the following is P related to in the same way?
a) Sanskrit
b) Other than those given as options
c) Spanish
d) English
e) French

View Answer
Answer b) Other than those given as options

4. Four of the following five form a group as per the given arrangement. Which of the following does not belong to that group?
a) Q-Tuesday
b) N-Thursday
c) S-Sunday
d) M-Saturday
e) P-Friday

View Answer
Answer b) N-Thursday

5. On which of the following days does P have a class?
a) Monday
b) Thursday
c) Wednesday
d) Tuesday
e) Sunday

View Answer
Answer b) Thursday

6. who among the following is learning Japanese?
a) N
b) M
c) S
d) R
e) Cannot be determined

View Answer
Answer c) S
Solution:

Person Day Language
Q Monday English
N Tuesday Sanskrit
R Wednesday French
P Thursday Chinese
M Friday Spanish
S Saturday Japanese
O Sunday German

P, Q, R, S, T, U, V and W are seated in a straight line but not necessarily in the same order. Some of them are facing south while some are facing North.

T faces south. Only three people sit to the left of T. Only two people sit between T and Q. U sits third to the right of W. W is an immediate neighbour of neither T nor Q. W does not sit at any of the extreme ends of the line.
Both the immediate neighbours of S face north. S is not an immediate neighbour of W. Only one person sits between S and P. P faces the same direction as W. The immediate neighbours of Q face opposite directions. Persons sitting at extreme ends face opposite directions. R faces a direction opposite that of S.

7. How many persons are seated between T and P?
a) Four
b) More than three
c) One
d) Three
e) Two

View Answer
Answer d) Three

8. Which of the following pairs represents the persons seated at the two extreme ends of the line?
a) R, T
b) P, V
c) P, U
d) Q, R
e) R, S

View Answer
Answer b) P, V

9. Which of the following is true about V with respect to the given arrangement?
a) Only two people sit between V and Q
b) Only two persons sits to the right of V
c) None of the given options is true
d) U is one of the immediate neighbours of V
e) R sits second to the right of V

View Answer
Answer c) None of the given options is true

10. Who among the following sits on the immediate left of R?
a) T
b) P
c) W
d) Q
e) S

View Answer
Answer c) W

11. Four of the following five are alike in a certain way based on the given arrangement and so form a group. Which is the one that does not belong to that group?
a) R
b) U
c) P
d) W
e) T

View Answer
Answer b) U

12. What is the position of U with respect to Q?
a) Second to the right
b) Fifth to the left
c) Second to the left
d) Fourth to the right
e) Third to the left

View Answer
Answer a) Second to the right
Solution:
Untitled