Reasoning Quiz – 104 (Mixed)


Study the following information carefully and answer the questions given below:-

Eight people are sitting in a two parallel rows containing four people each, in such a way that there is an equal distance between adjacent persons. In row-1 P, Q, R and S are seated (but not necessarily in the same order). and all of them are facing south. In row-2 A, B, C and D are seated (but not necessarily in the same order) and all of them are facing north. Therefore, in the given seating arrangement each member seated in a row faces another member of the other row. R sits second to the right of P. A is an immediate neighbour of the person who faces R. Q sits second to the left of the person who faces A. Only one person sits between B and C. C does not face P. C does not sit at any of the extreme ends of the line.

1. Four of the following five are alike in a certain way based on the given seating arrangement and thus form a group. Which is the one that does not belong to that group?
a) A
b) P
c) R
d) B
e) S

View Answer
Answer c) R

2. Who amongst the following faces B?
a) P
b) Q
c) R
d) S
e) Cannot be determined

View Answer
Answer a) P

3. Which of the following is true regarding S?
a) S sits exactly between R and P
b) S sits second to the left of Q
c) P is an immediate neighbour of S
d) D is an immediate neighbour of the person who faces S
e) None is true

View Answer
Answer e) None is true

4. Who amongst the following faces Q?
a) A
b) B
c) C
d) D
e) Cannot be determined

View Answer
Answer d) D

5. Who amongst the following faces the person who sits exactly between B and C?
a) P
b) Q
c) R
d) S
e) Cannot be determined

View Answer
Answer b) Q Solution:Untitled

Untitled

Study the following information carefully and answer the questions given below:-

In a certain code language ‘it is rush hour traffic’ is written as ‘sa le do mi ru’, ‘go to school’ is written as ‘be no pa’, ‘one hour to fo’ is written as ‘mi fi pa be’, ‘rush to one’ is written as ‘fi be sa’ and ‘traffic is fine’ is written as ‘ga ru do’.

6. Which of the following represents ‘school hour go fine’?
a) pa be fi ga
b) no mi ra pa
c) pa no ga mi
d) ga no mi le
e) None of these

View Answer
Answer c) pa no ga mi

7. ‘mi fi le’ would mean
a) it one to
b) to rush one
c) rush hour it
d) it one hour
e) None is correct

View Answer
Answer d) it one hour

8. What does ‘sa’ stand for?
a) rush
b) traffic
c) it
d) is
e) None of these

View Answer
Answer a) rush

9. Which of the following may represent ‘traffic is for one hour’?
a) fi ye no mi ru
b) fi le do mi ru
c) fi ye do mi ru
d) fi so do mi ro
e) None of these

View Answer

10. What does ‘do’ stand for?
a) hour
b) ‘is’ or ‘traffic’
c) it
d) is
e) None of these

View Answer
Answer b) ‘is’ or ‘traffic’