Reasoning Quiz – 106 (Mixed)


In a certain code language ‘easy of doing business’ is written as ‘cl sa nk jo’, ‘India improved in ranking’ is written as ‘ha fa rs da’, ‘business ranking of India’ is written as ‘sa rs cl da’ and ‘easy business in India’ is written as ‘cl fa jo da’.

1. What is the code for ‘business ranking’ in the given code language?
a) cl fa
b) cl rs
c) da fa
d) rs da
e) None of these

View Answer
Answer b) cl rs

2. What is the code for ‘improved’ in the given code language?
a) ha
b) fa
c) rs
d) da
e) None of these

View Answer
Answer a) ha

3. What does the code ‘jo’ stand for in the given code language?
a) easy
b) in
c) India
d) business
e) None of these

View Answer
Answer a) easy

4. What is the code for ‘India’ in the given code language?
a) rs
b) da
c) fa
d) Can’t be determined
e) None of these

View Answer
Answer b) da

5. ‘nk fa da’ is the code for which of the following?
a) ranking of India
b) improved in India
c) doing in India
d) Can’t be determined
e) None of

View Answer
Answer c) doing in India

Study the following information carefully and answer the questions given below:-

E, F, G, H, I, J and K are seven teachers teaching in seven different schools, viz DPS, St Francis, St Thomas, Bal Niketan, Gyan Niketan, Bal Bhawan and St Mary’s, but not necessarily in the same order. They take rest one day in a week from Monday to Sunday. No two teachers take rest on the same day. G teaches in St Francis school and he does not take rest on Friday or Wednesday. H takes rest on Thursday and teaches in DPS. I and J do not teach in Bal Bhawan and do not take rest on Wednesday. F teaches in Bal Niketan and takes rest on Sunday. The one who teaches in Gyan Niketan takes rest on Tuesday. K teaches in St Mary’s and takes rest on Monday. I does not
teach in St Thomas.

6. G takes rest on which of the following days?
a) Monday
b) Saturday
c) Tuesday
d) Thursday
e) None of these

View Answer
Answer b) Saturday

7. Who among the following teaches in Gyan Niketan?
a) H
b) J
c) K
d) I
e) None of

View Answer
Answer d) I

8. Which of the following combinations is correct?
a) E – Bal Bhawan – Wednesday
b) G – St Thomas – Friday
c) K – St Mary’s – Saturday
d) F – St Francis – Sunday
e) None id true.

View Answer
Answer a) E – Bal Bhawan – Wednesday

9. J teaches in which of the following schools?
a) Gyan Niketan
b) St Thomas
c) DPS
d) Can’t be determined
e) None of these

View Answer
Answer b) St Thomas

10. Who among hte following takes rest on Wednesday?
a) E
b) G
c) I
d) F
e) None of these

View Answer
Answer a) E
Solution:

Person School Rest Day
E Bal Bhawan Wednesday
F Bal Niketan Sunday
G St Francis Saturday
H DPS Thursday
I Gyan Niketan Tuesday
J St Thomas Friday
K St Mary’s Monday