Reasoning Quiz – 116 (Mixed)


1. How many such pairs of letters are there in the word BEHAVIOUR each of which has as many letters between them in the word as in the English alphabet?
a) None
b) One
c) Two
d) Three
e) More than three

View Answer
Answer c) Two

2. How many such digits are there in the number 764528 each of which is as far away from the beiginning of the number as when the digits are arranged in descending order within the number?
a) None
b) One
c) Two
d) Three
e) More than three

View Answer
Answer b) One

3. What should come next in the letter series given below?
A B A B C A B C D A B C D E A B C D E F A B C D E F G A B C
a) D
b) E
c) F
d) H
e) none of these

View Answer
Answer a) D

4. How many meaningful English words can be made with the letters EPRY using each letter only once in each word?
a) None
b) One
c) Two
d) Three
e) More than three

View Answer
Answer c) Two. PREY, PYRE

5. J, D, L, H and F each travelling to station, each one reaches at different time. L reaches only after J and D reaches only before F. Who amongst them is third to reach?
a) F
b) L
c) D
d) Cannot be determined
e) None of these

View Answer
Answer e) None of these. J>L>H>D>F

6. Four of the following five are alike in a certain way and so form a group. Which is the one that does not belong to the group?
a) 21
b) 35
c) 42
d) 56
e) 49

View Answer
Answer e) 49

7. In a certain code ALIVE is written as WFHBM. How is VALUE written in that code?
a) VFMWB
b) VFKWB
c) WBAVF
d) WBKVF
e) None of these

View Answer
Answer.b) VFKWB

8. The letters in the word DANGEROUS are changed in such a way that the consonants are replaced by the previous letter in the English alphabet and the vowels are replaced by the next letter in the English alphabet. Which of the following will be the third letter from the left end of the new set of letters?
a) B
b) M
c) O
d) L
e) None of these

View Answer
Answer b) M

9. Four of the following five are alike in a certain way and so form a group. Which is the one that does not belong to the group?
a) Table
b) Desk
c) Wardrobe
d) Computer
e) Chair

View Answer
Answer d) Computer

10. Four of the following five are alike in a certain way and so form a group. Which is the one that does not belong to the group?
a) Orange
b) Apple
c) Guava
d) Papaya
e) Mango

View Answer
Answer a) Orange. citrus fruit

M, D, J, Q, T, F, H and N are sitting around a circle facing at the centre. T is third to the right of F who is second to the left of M.Q is not a neighbour of T or F and is third to teh left of H. J is second to the right of N.

11. Who is second to the left of H?
a) T
b) F
c) Q
d) Data inadequate
e) None of these

View Answer
Answer e) None of these

12. Who is to the immediate left of M?
a) H
b) T
c) Q
d) J
e) None of these

View Answer
Answer a) H

13. In which of the following pairs the second person is to the immediate left of the first person?
a) MT
b) NQ
c) HF
d) DN
e) None of these

View Answer
Answer c) HF

14. What is Q’s position with respect to M?
A) Fourth to the right
B) Fourth to the left
C) Fifth to the left
D) Fifth to the right
a) A) only
b) B) only
c) either C) or D)
d) A) and B) only
e) None of these

View Answer
Answer d) A) and B) only

15. Who is second to the right of T?
a) M
b) H
c) Q
d) Data inadequate
e) None of these

View Answer
Answer e) None of these
SOLUTION

Untitled

‘P $ Q’ means P is not smaller than Q
‘P @ Q’ means P is not greater than Q
‘P # Q’ means P is neither greater than nor smaller than Q
‘P % Q’ means P is neither smaller than nor equal to Q
‘P * Q’ means P is neither greater than nor equal to Q

16. Statements:
K @ B, B * J, J # T
Conclusions:
I. K * T
II. B @ T
a) if only conclusion I is true
b) if only conclusion II is true
c) if either conclusion I or conclusion II is true
d) if neither conclusion I nor conclusion II is true
e) Both conclusion I and II are true

View Answer
Answer a) if only conclusion I is true

17. Statements:
F $ M, M @ L, L * W
Conclusions:
I. W $ M
II. F @ L
a) if only conclusion I is true
b) if only conclusion II is true
c) if either conclusion I or conclusion II is true
d) if neither conclusion I nor conclusion II is true
e) Both conclusion I and II are true

View Answer
Answer d) if neither conclusion I nor conclusion II is true

18. Statements:
R * Q, Q @ F, F % A
Conclusions:
I. R $ A
II. F @ L
a) if only conclusion I is true
b) if only conclusion II is true
c) if either conclusion I or conclusion II is true
d) if neither conclusion I nor conclusion II is true
e) Both conclusion I and II are true

View Answer
Answer b) if only conclusion II is true

19. Statements:
V $ X, X # Y, Y % H
Conclusions:
I. Y @ V
II. H * V
a) if only conclusion I is true
b) if only conclusion II is true
c) if either conclusion I or conclusion II is true
d) if neither conclusion I nor conclusion II is true
e) Both conclusion I and II are true

View Answer
Answer e) Both conclusion I and II are true

20. Statements:
M @ B, B * A, A @ F
Conclusions:
I. M * A
II. B * F
a) if only conclusion I is true
b) if only conclusion II is true
c) if either conclusion I or conclusion II is true
d) if neither conclusion I nor conclusion II is true
e) Both conclusion I and II are true

View Answer
Answer e) Both conclusion I and II are true