Reasoning Quiz – 117 (Mixed)


Directions (Q 1-5): Each of the questions below consists of a question and two statements numbered I and II given below it. You have to decide whether the data provided in the statements are sufficient to answer the question. Read both the statements and give answer.

1. Which bag amongst P, Q, R, S and T is the heaviest?
I. Bag Q is heavier than R and S. Bag T is heavier than only bag P.
II. Only three bags are lighter than R. The weight of bag Q is 50 kg, which is 2 kg more than bag R.
a) if the data in statement I alone are sufficient to answer the question, while the data in statement II alone are not sufficient to answer the question.
b) if the data in statement II alone are sufficient to answer the question, while the data in statement I alone are not sufficient to answer the question.
c) if the data either in statement I alone or in statement II alone are sufficient to answer the question.
d) if the data even in both statements I and II together are not sufficient to answer the question.
e) if the data in both statements I and II together are necessary to answer the question.

View Answer
Answer c) if the data either in statement I alone or in statement II alone are sufficient to answer the question.
Using statement I :
Q > R, S > T > P
Q is the heaviest.
Using statement II :
Q > R > S, T, P
Q is the heaviest.

2. Are all the five friends – A, B, C, D and E – who are seated around a circular table facing the centre?
I. A sits to the left of B. B faces the centre. D and E are immediate neighbours of each other. C sits second to the right of E.
II. D sits second to right of C. C faces the centre. Both E and A are immediate neighbours of D. B sits second to the right of A.
a) if the data in statement I alone are sufficient to answer the question, while the data in statement II alone are not sufficient to answer the question.
b) if the data in statement II alone are sufficient to answer the question, while the data in statement I alone are not sufficient to answer the question.
c) if the data either in statement I alone or in statement II alone are sufficient to answer the question.
d) if the data even in both statements I and II together are not sufficient to answer the question.
e) if the data in both statements I and II together are necessary to answer the question.

View Answer
Answer b) if the data in statement II alone are sufficient to answer the question, while the data in statement I alone are not sufficient to answer the question.
Using statement I :
We cannot determine if all the friends are facing the centre.
Using statement II.
A is facing outside and C is facing the centre of circle. So, all friends are not facing the centre.Untitled

Untitled

3. In a college, five different subjects, viz Physics, Chemistry, Botany, Zoology and Mathematics, are taught on five different days of the same week, starting from Monday and ending on Friday. Is Chemistry taught on Wednesday?
I. Two subjects are taught between Zoology and Mathematics. Mathematics is taught before Zoology. Chemistry is taught on the day immediately next to the day when Physics is taught. Botany is not taught on Friday.
II. Three lectures are scheduled between the lectures of Botany and Zoology. Mathematics is taught immediately before Physics.
a) if the data in statement I alone are sufficient to answer the question, while the data in statement II alone are not sufficient to answer the question.
b) if the data in statement II alone are sufficient to answer the question, while the data in statement I alone are not sufficient to answer the question.
c) if the data either in statement I alone or in statement II alone are sufficient to answer the question.
d) if the data even in both statements I and II together are not sufficient to answer the question.
e) if the data in both statements I and II together are necessary to answer the question.

View Answer
Answer c) if the data either in statement I alone or in statement II alone are sufficient to answer the question
Using statement I :
Chemistry is not taught on Wednesday.

Day Subject
Monday Botany
Tuesday Mathematics
Wednesday Physics
Thursday Chemistry
Friday Zoology

Using statement II :

Day Subject Subject
Monday Botany/Zoology Botany/Zoology
Tuesday Mathematics Mathematics
Wednesday Physics Physics
Thursday Chemistry Chemistry
Friday Zoology/Botany Zoology/Botany

.

4. Is it 9 o’clock now?
I. After half an hour, the minute and the hour hands of the clock will make an angle of exactly 90° with each other.
II. Exactly 15 minutes ago, the hour and the minute hands of the clock coincided with each other.a) if the data in statement I alone are sufficient to answer the question, while the data in statement II alone are not sufficient to answer the question.
b) if the data in statement II alone are sufficient to answer the question, while the data in statement I alone are not sufficient to answer the question.
c) if the data either in statement I alone or in statement II alone are sufficient to answer the question.
d) if the data even in both statements I and II together are not sufficient to answer the question.
e) if the data in both statements I and II together are necessary to answer the question.

View Answer
Answer c) if the data either in statement I alone or in statement II alone are sufficient to answer the question.
From statement I :
At 9 : 30 the minute and the hour hands will make an angle a lightly more than 90°. So now, the time is not 9 O’ clock.
From Statement II :
At 8 : 45, the hour and the minute hands would coincide with each other. So, time now is not 9 O’ clock.

5. Is F granddaughter of B?
I. B is the father of M. M is the sister of T. T is the mother of F.
II. S is the son of F. V is the daughter of F. R is the brother of T.
a) if the data in statement I alone are sufficient to answer the question, while the data in statement II alone are not sufficient to answer the question.
b) if the data in statement II alone are sufficient to answer the question, while the data in statement I alone are not sufficient to answer the question.
c) if the data either in statement I alone or in statement II alone are sufficient to answer the question.
d) if the data even in both statements I and II together are not sufficient to answer the question.
e) if the data in both statements I and II together are necessary to answer the question.

View Answer
Answer d) if the data even in both statements I and II together are not sufficient to answer the question.

From statement I :
B is the father of M and T. B is the grandfather of F. The gender of F is not known.
From statement II :
There is no mention of B. From both the statements. The gender of F is not known

Directions (Q 6-12): Study the following information carefully and answer the given questions.

Eight colleagues, A, B, C, D, E, F, G and H, are sitting around a circular table facing the centre but not necessarily in the same order. Each one of them holds a different post–Manager, Company Secretary, Chairman, President, Vice President, Group Leader, Financial Advisor and Managing Director. A sits third to the right of the
Managing Director. Only two people sit between the Managing Director and H. The Vice President and the Company Secretary are immediate neighbours. Neither A nor H is a Vice President or a Company Secretary. The Vice President is not an immediate neighbour of the Managing Director. The Manager sits second to the left of E. E is not an
immediate neighbour of H. The Manager is an immediate neighbour of both the Group Leader and the Financial Advisor. The Financial Advisor sits third to the -right of B. B is not the Vice President. C sits on the immediate right of the Chairman. A is not the Chairman. F is not an immediate neighbour of A. G is not an immediate neighbour of the Manager.

6. Who amongst the following sits third to the left of E?
a) Manager
b) G
c) A
d) Financial Advisor
e) B

View Answer
Answer d) Financial Advisor Solution:circle

circle

7. Four of the following five are alike in a certain way based on the given arrangement and thus form a group. Which is the one that does not belong to that group?
a) F-Chairman
b) G-President
c) D-Manager
d) A-Financial Advisor
e) Managing Director

View Answer
Answer e) Managing Director

8. Who among the following is the President of the company?
a) A
b) C
c) H
d) G
e) D

View Answer
Answer a) A

9. Which of the following is true with respect to the given seating arrangement?
a) The Group Leader of the company is an immediate neighbour of the Vice President.
b) G sits second to the right of D.
c) The Group Leader and the Company Secretary are immediate neighbours.
d) The Chairman of the company sits to the immediate left of the Managing Director.
e) The Group Leader sits second to the left of D.

View Answer
Answer d) The Chairman of the company sits to the immediate left of the Managing Director.

10. Which of the following posts does B hold in the company?
a) Chairman
b) Manager
c) Company Secretary
d) Vice President
e) Financial Advisor

View Answer
Answer c) Company Secretary

11. Who among the following sits exactly between the Managing Director and H?
a) H and the Chairman
b) B and G
c) The Chairman and C
d) F and C
e) E and the Group Leader

View Answer
Answer e) E and the Group Leader

12. Who among the following is the Group Leader?
a) C
b) F
c) G
d) H
e) A

View Answer
Answer b) F