Reasoning Quiz – 119 (Mixed)


1. Four of the following five are alike in a certain way and so form a group. Which is the one that does not belong to the group?
a) 31
b) 39
c) 47
d) 41
e) 43

View Answer
Answer b) 39. Except 39, all others are prime numbers.

2. In a certain code ROSE is written as #43$ and FIRST is written as 5*#37. How is store written in that code?
a) 473$#
b) 473#$
c) 374#$
d) 347#$
e) None of these

View Answer
Answer c) 374#$.

3. How many such pairs of letters are there in the word DISTINGUISH, each of which have as many letters between them in the word as they have between them in English alphabet?
a) None
b) One
c) Two
d) Three
e) More than three

View Answer
Answer d) Three

4. Four of the following five are alike in a certain way and so form a group. Which is the one that does not belong to the group?
a) iron
b) Copper
c) Zinc
d) Aluminium
e) Brass

View Answer
Answer e) Brass. except brass all others are metals. Brass is an alloy.

5. How many meaningful English words can be made from the letters ADER, using each letter only once in each word?
a) None
b) One
c) Two
d) Three
e) Four

View Answer
Answer d) Three. Meaningful words:DEAR, READ, DARE.

Study the following information carefully and answer the questions given below:-

Seven members L, H, K, T, F, J and R represent different countries in Olympics viz, USA, China, Korea, France, Russia, Australia and japan; each one competes for a different sport viz. Volleyball, Archery, Rifle Shooting, Tennis, Boxing, Athletics and Football. The order of persons, countries and games is not necessarily in the same order.

K represents China for Archery. T represents USA but not for Volleyball or Rifle Shooting. The one who represents japan competes for Boxing. F competes Volleyball but not for Korea. L represents Australia for Athletics. The one who represents russia competes for Tennis. J does not represent Korea or japan. R competes for Riffle Shooting.

6. Which of the following combinations is correct?
a) J-Tennis-France
b) R-Tennis-Russia
c) R-Tennis-France
d) J-Tennis-Russia
e) None of these

View Answer
Answer d) J-Tennis-Russia Solution:

Member Country Sports
L Australia Athletics
H Japan Boxing
K China Archery
T USA Football
F France Volleyball
J Russia Tennis
R Korea Rifle Shooting

7. Who represents Japan?
a) F
b) R
c) J
d) H
e) None of these

View Answer
Answer d) H

8. F represents which country?
a) France
b) Russia
c) Japan
d) Korea
e) None of these

View Answer
Answer a) France

9. The one who competes for Rifle Shhoting, represents which country?
a) France
b) Korea
c) Japan
d) USA
e) None of these

View Answer
Answer b) Korea

10. For which game does T compete?
a) Boxing
b) Football
c) Tennis
d) Cannot be determined
e) None of these

View Answer
Answer b) Football