Reasoning Quiz – 120 (Puzzle)


Read the following information carefully and answer the questions given below:

There are five friends – Shailendra, Keshav, Madhav, Ashish and Rakesh. Shailendra is shorter than Keshav but taller than Rakesh. Madhav is the tallest. Ashish is a little shorter than Keshav and a little taller than Shailendra.

1. Who is the shortest?
a) Rakesh
b) Shailendra
c) Ashish
d) Keshav
e) None of these

View Answer
Answer a) Rakesh.
Solution: R < S < A < K < M.

2. If they stand in the order of their heights, who will be in the middle?
a) Keshav
b) Rakesh
c) Shailendra
d) Ashish
e) None of these

View Answer
Answer d) Ashish

3. If they stand in the order of increasing heights, who will be the second?
a) Ashish
b) Shailendra
c) Rakesh
d) Keshav
e) None of these

View Answer
Answer b) Shailendra

4. Who is the second tallest?
a) Shailendra
b) Keshav
c) Ashish
d) Rakesh
e) None of these

View Answer
Answer b) Keshav

5. Who is taller than Ashish but shorter than Madhav?
a) Rakesh
b) Keshav
c) Shailendra
d) Data inadequate
e) None of these

View Answer
Answer b) Keshav

Directions (Q 6-10): In a group of 5 persons A, B, C, D and E. B and C are intelligent in Mathematics and Geography. A and C are intelligent in Mathematics and History. B and D are intelligent in Political Science and Geography. D and E are intelligent in Political Science and Biology. E is intelligent in Biology, History and Political Science.

6. Who is intelligent in Political Science, Geography and Biology?
a) E
b) D
c) C
d) B
e) A

View Answer
Answer b) D Solution:

Maths Geography History Political Science Biology
A  tick  wrong  tick  wrong  wrong
B  tick  tick  wrong  tick  wrong
C  tick  tick  tick  wrong  wrong
D  wrong tick  wrong  tick  tick
E  wrong  wrong  tick  tick  tick

7. Who is intelligent in Mathematics, Political Science and Geography?
a) A
b) B
c) C
d) D
e) E

View Answer
Answer b) B

8. Who is intelligent in Mathematics and History but not in Geography?
a) C
b) E
c) A
d) B
e) D

View Answer
Answer c) A

9. Who is intelligent in Mathematics, Geography and History?
a) E
b) A
c) D
d) C
e) B

View Answer
Answer d) C

10. Who is intelligent in Political Science, History and Biology?
a) A
b) B
c) C
d) D
e) E

View Answer
Answer e) E