Reasoning Quiz – 122 (Mixed)


Study the following information carefully and answer the questions given below:-

Eight friends, Meenal, Rumia, Shikha, Ali, Peter, Harleen, Ketan and Bharat are sitting around a square table in such a way that four of them sit at four corners of the square while four sit in the middle of each of the four sides. The ones who sit at the four corners face the centre while those who sit in the middle of the sides face outside. Bharat sits second to the right of Shikha. Bharat does not sit at any of the corners. Meenal sits third to the right of Peter. Peter is not an immediate neighbour of Shikha. Rumia and Ketan are immediate neighbours of each other but Rumia does not sit at any of the four corners of the table. Harleen is neither an immediate neighbour of Peter nor Shikha.

1. Four of the following five are alike in a certain way and so form a group. Which is the one that does not belong to the group?
a) Peter
b) Rumia
c) Harleen
d) Shikha
e) Bharat

View Answer
Answer c) Harleen

2. Who sits third to the left of Ali?
a) Bharat
b) Rumia
c) Shikha
d) Peter
e) Cannot be determined

View Answer
Answer a) Bharat

3. Which is the position of Peter with respect to Meenal?
a) To immediate left
b) Second to the left
c) Third to the left
d) Third to the right
e) Second to teh right

View Answer
Answer d) Third to the right

4. Who amongst the following sits secodn to the right of Ketan?
a) Shikha
b) Ali
c) Bharat
d) Harleen
e) Meenal

View Answer
Answer d) Harleen

5. Who amongst the following sit/s exactly between Peter and Ali?
a) Only Bharat
b) Ketan and Rumia
c) Only Harleen
d) Harleen and Meenal
e) No one sits between them

View Answer
Answer e) No one sits between them

6. Who amongst the following is an immediate neighbour of Meenal?
a) Rumia
b) Ali
c) Ketan
d) Harleen
e) Shikha

View Answer
Answer e) Shikha

In a certain code ‘her idea has merit’ is written as ‘fl la bu na’, ‘merit list has been displayed’ is written as ‘jo ke la si na’ and ‘her name displayed there’ is written as ‘ya si bu zo’, ‘name in merit list’ is written as ‘na ya go ke’.

7. What does ‘ke’ stand for?
a) been
b) has
c) merit
d) name
e) list

View Answer
Answer e) list

8. What is the code for ‘idea’?
a) fo
b) la
c) bu
d) na
e) either bu or na

View Answer
Answer a) fo

9. Which of the following represents ‘name has been displayed’?
a) ya la ke si
b) jo si ya la
c) si jo ke na
d) bu ya ke la
e) ya si jo zo

View Answer
Answer b) jo si ya la

10. What does ‘zo’ stand for?
a) there
b) displayed
c) name
d) her
e) Cannot be determined

View Answer
Answer a) there

11. Which of the following may represent ‘her name is there’?
a) zo ya go wo
b) bu ya zo go
c) zo ya bu ke
d) ya zo wo bu
e) wo go zo ya

View Answer
Answer d) ya zo wo bu