Reasoning Quiz – 123


1. In a certain code language FIGURE is written as KEWFGQ. How is ENSURE written in that code language?
a) DPRWQG
b) PDWRGQ
c) QDPWRG
d) WDPQGR

View Answer
Answer b) PDWRGQ

2. Q moves towards north-east and walks 12m, then he moves towards south and walks 20m, then he moves towards east and walks 10m. In which direction is Q with respect to his starting point?
a) South
b) Northeast
c) Southeast
d) East

View Answer
Answer c) Southeast

3. Pointing to a boy, Aakash said, “His mother is the only daughter of my son’s grandmother.” How is Aakash related to the boy?
a) Uncle
b) Father
c) Brother
d) Son-in-law

View Answer
Answer a) Uncle

4. peter walks 10m towards east and then back 15m, then he turns left and walks 6m, then he walks 5m after turning left, again he turns left and walks 3m. How far is Peter from the starting point?
a) 5m
b) 4m
c) 10m
d) 3m

View Answer
Answer d) 3m

5. If ACTOR is coded as ILGXZ and CARE is coded as VIZX, then MILITARY will be coded as
a) BIGZRNOR
b) BIZGRORN
c) RORNBIZG
d) NRORGZIB

View Answer
Answer b) BIZGRORN

6. Statements:
All doctors are dentists.
Some doctors are physicians.
Conclusions:
I. Some physicians may be dentists.
II.At least some physicians are doctors.
a) if only conclusion I follows
b) if only conclusion II follows
c) if either conclusion I or II follows
d) if both conclusion I and II follow

View Answer
Answer d) if both conclusion I and II follow

7. Statements:
Some horses are cows.
No goat is a cow.
Conclusions:
I. Some horses are not goats.
II. No cow is a goat.
a) if only conclusion I follows
b) if only conclusion II follows
c) if either conclusion I or II follows
d) if both conclusion I and II follow

View Answer
Answer d) if both conclusion I and II follow

8. K is more beautiful than B. B is not as beautiful as Y. J is not as beautiful as B or Y. Whose beauty is in the least degree?
a) B
b) J
c) Y
d) K

View Answer
Answer b) J. K, Y > B > J

9. Raghu and Babu are twins. Babu’s sister is Keema. Reema’s husband is Rajan. Raghu’s mother is Lakshmi. lakshmi’s husband is Rajesh. How is Rajesh related to Rajan?
a) Father-in-law
b) Cousin
c) Uncle
d) Son-in-law

View Answer
Answer a) Father-in-law

10. If police is called teacher, teacher is called politician, politician is called doctor, doctor is called lawyer and lawyer is called surgeon, who will arrest the criminals?
a) Teacher
b) Doctor
c) Police
d) Lawyer

View Answer
Answer a) Teacher