Reasoning Quiz – 126


DIRECTIONS (Q 1-5): Study the following information carefully and answer the given questions:

Eight friends, P, Q, R, S, T, V, W and Y are sitting around a square table in such a way that four of them sit at four corners of the square while four site in the middle of each of the four sides. The ones who sit at the four corners face the centre while those sit in the middle of the sides face outside. P, who faces the centre, sits third to the right of V. T, who faces the centre, is not an immediate neighbour of V. Only one person sits between V and W. S sits second to right of Q. Q faces the centre. R is not an immediate neighbour of P.

1. Who sits second to the left of Q?
a) V
b) P
c) T
d) Y
e) Cannot be determined

View Answer
Answer c) T

2. What is the position of T with respect of V?
a) Fourth of the left
b) Second to the left
c) Third to the left
d) Third to the right
e) Second to the right

View Answer
Answer d) Third to the right

3. Four of the following five are alike in a certain way and so form a group. Which is the one that does not belong to that group?
a) R
b) W
c) V
d) S
e) Y

View Answer
Answer d) S

4. Which of the following will come in place of the question mark based upon the given seating arrangement?
WP TR QW RS ?
a) YT
b) VY
c) VQ
d) PY
e) QV

View Answer
Answer c) VQ

5. Which of the following is true regarding R?
a) R is an immediate neighbour of V.
b) R faces the centre.
c) R sits exactly between T and S.
d) Q sits third to left of R.
e) None of these

View Answer
Answer e) None of these Solution : Untitled

DIRECTIONS (Q 6-7): Study the following information and answer the questions given below:
(i) ‘P % Q’ means ‘P is sister of Q’.
(ii) ‘P × Q’ means ‘P is brother of Q’.
(iii) ‘P – Q’ means ‘P is mother of Q’.
(iv) ‘P + Q’ means ‘P is father of Q’.

6. Which of the following means ‘M is maternal uncle of T’?
a) M % K + T
b) M × K + T
c) M × K – T
d) M % K – T
e) None of the above

View Answer
Answer c) M × K – T

7. Which of the following means ‘H is maternal uncle of T’?
a) H + J + T
b) T × K + H
c) H + J × T
d) H – J + T
e) None of these

View Answer
Answer e) None of these. H is paternal grandmother of T.

8. A school bus driver starts from the school, drives 2 km towards North, takes a left turn and drives for 5 km. He then takes a left turn and drives for 8 km before taking a left turn again and driving for 5 km. The driver finally takes a left turn and drives 1 km before stopping. How far and towards which direction should the driver drive to reach the school again?
a) 3 km towards North
b) 7 km towards East
c) 6 km towards South
d) 6 km towards West
e) 5 km towards North

View Answer
Answer e) 5 km towards North

9. If ‘A × D’ means ‘A is the sister of D’, ‘A + D’ means ‘D is the daughter of A’ and ‘A % D’ means ‘A is the mother of D’, then how will ‘N is the aunt of M’ be denoted?
a) M + L × N
b) M % L + N
c) L × N % M
d) N × L % M
e) None of these

View Answer
Answer d) N × L % M

DIRECTIONS (Q 10-12) :Each of the questions below consists of a questions and two statements numbered I and II given below it. You have to decide whether the data provided in the statements are sufficient to answer the question. Read both the statements and Give answer

10. What was the ratio between the ages of P and Q four years ago?
I. The ratio between the present ages of P and Q is 3:4.
II. The ratio between the present ages of Q and R is 4:5.
a) if the data in statement I alone are sufficient to answer the question, while the data in statement II alone are not sufficient to answer the question.
b) if the data in statement II alone are sufficient to answer the question, while the data in statement I alone are not sufficient to answer the question.
c) if the data either in statement I alone or in statement II alone are sufficient to answer the question.
d) if the data in both the statements I and II together are not sufficient to answer the question.
e) if the data in both the statements I and II together are necessary to answer the question.

View Answer
Answer d) if the data in both the statements I and II together are not sufficient to answer the question.

11. Towards which direction is P from R?
I. S is towards west of M and north-east of R.
II. P is towards south of S.
a) if the data in statement I alone are sufficient to answer the question, while the data in statement II alone are not sufficient to answer the question.
b) if the data in statement II alone are sufficient to answer the question, while the data in statement I alone are not sufficient to answer the question.
c) if the data either in statement I alone or in statement II alone are sufficient to answer the question.
d) if the data in both the statements I and II together are not sufficient to answer the question.
e) if the data in both the statements I and II together are necessary to answer the question.

View Answer
Answer d) if the data in both the statements I and II together are not sufficient to answer the question.Hence, ‘P’ may be east of ‘R’, or ‘P’ may be south east of ‘R’, or ‘P’ may be north-east of ‘R’.

12. What is the rate of the compound interest?
I. A certain amount inves-ted at the compound interest rate amounts to 1331.
II. The amount was inves-ted for a period of three years.
a) if the data in statement I alone are sufficient to answer the question, while the data in statement II alone are not sufficient to answer the question.
b) if the data in statement II alone are sufficient to answer the question, while the data in statement I alone are not sufficient to answer the question.
c) if the data either in statement I alone or in statement II alone are sufficient to answer the question.
d) if the data in both the statements I and II together are not sufficient to answer the question.
e) if the data in both the statements I and II together are necessary to answer the question.

View Answer
Answer d) if the data in both the statements I and II together are not sufficient to answer the question.In the statement II, we have two variables but one equation, hence can’t be determined.