Reasoning Quiz – 127


DIRECTIONS (Q 1-5): Study the following information to answer the given questions.

In a certain code ‘colours of the sky’ is written as ‘ki la fa so’, ‘rainbow colours’ is written as ‘ro ki’ and ‘sky high rocket’ is written as ‘la pe jo’ and ‘the rocket world’ is written as ‘pe so ne’.

1. Which of the following is the code for ‘colours sky high’?
a) ro jo la
b) fa la jo
c) la ki so
d) ki jo la
e) fa ki jo

View Answer
Answer d) ki jo la

2. Which of the following will/may represent ‘the’?
a) Only ‘fa’
b) Either ‘fa’ or ‘la’
c) Only ‘so’
d) Only ‘la’
e) Either ‘so’ or fa’

View Answer
Answer c) Only ‘so’

3. What does ‘pe’ represent in the code?
a) colours
b) sky
c) high
d) rainbow
e) rocket

View Answer
Answer e) rocket

4. How can ‘bird of the rainbow sky’ be written in this code?
a) fa la tu ki jo
b) fa so pe la ro
c) jo fa ro la tu
d) so ro fa tu la
e) ki la fa tu ro

View Answer
Answer d) so ro fa tu la

5. Which of the following is the code for ‘high’?
a) Only ‘la’
b) Only ‘jo’
c) Either ‘la’ or ‘jo’
d) Only ‘ro’
e) None of these

View Answer
Answer b) Only ‘jo’

6-7 Statements:
Some institutes are banks.
All institutes are academies.
All academies are schools.

6. Conclusions:
I. Some institutes are not schools.
II. All academies being banks is a possibility.
a) if only conclusion I follows.
b) if only conclusion II follows.
c) if either conclusion I or conclusion II follows.
d) if neither conclusion I nor conclusion II follows.
e) if both conclusion I and conclusion II follow.

View Answer
Answer b) if only conclusion II follows. All institutes are academic. All academics are schools = A + A = A = All institute are schools. Hence I does not follow. Some institute are banks (I) -> conversion -> Some banks are institute (I) + All institutes are academics = I + A = I = Some banks are academics. Hence the possibility of II exists.

7. Conclusions:
I. All banks can never be schools.
II. Any bank which is an institute is a school.
a) if only conclusion I follows.
b) if only conclusion II follows.
c) if either conclusion I or conclusion II follows.
d) if neither conclusion I nor conclusion II follows.
e) if both conclusion I and conclusion II follow.

View Answer
Answer b) if only conclusion II follows. Some banks are academics = All academics are schools = I + A = I Some banks are schools. This does not lead us to I. II follows because All institutes are school.

8. Statements:
All circles are squares.
Some squares are rectangles.
Conclusions:
I. All rectangles being squares is a possibility.
II. All circles being rectangles is a possibility.
a) if only conclusion I follows.
b) if only conclusion II follows.
c) if either conclusion I or conclusion II follows.
d) if neither conclusion I nor conclusion II follows.
e) if both conclusion I and conclusion II follow.

View Answer
Answer e) if both conclusion I and conclusion II follow. The possibilities exist because we don’t have any negative statements.

9. Statements:
No gadget is a machine.
All machines are computers.
Conclusions:
I. No computer is a gadget.
II. All computers being gadgets is possibility.
a) if only conclusion I follows.
b) if only conclusion II follows.
c) if either conclusion I or conclusion II follows.
d) if neither conclusion I nor conclusion II follows.
e) if both conclusion I and conclusion II follow.

View Answer
Answer d) if neither conclusion I nor conclusion II follows. No gadget is a machine + All machines are computer = E + A = Q* = Some computers are not gadget. This rules out the possibility of II. As for I, it may be true but we can’t say so with certainty.

10. Statements:
Some paintings are drawings.
All sketches are paintings.
Conclusions:
I. All sketches are drawings.
II. Some sketches being drawings is a possibility.
a) if only conclusion I follows.
b) if only conclusion II follows.
c) if either conclusion I or conclusion II follows.
d) if neither conclusion I nor conclusion II follows.
e) if both conclusion I and conclusion II follow.

View Answer
Answer b) if only conclusion II follows. There being no negative statements, the possibility (conclusion II) exists but not with certainty (conclusion I).