Reasoning Quiz – 133


Study the following information carefully and answer the questions given below it:

An export processing unit has a computerised machine which generates six codes to distinguish products of each of the seven batches produced in a day. The machine is fed code for the first batch of each day. Based on that, the machine generates 6 codes by rearrangement of words for subsequent batches. Following is an illustration of generation of codes for some batches of a day.

Day’s first batch —who nut cream page for table.
Day’s second batch—who for cream page nut table.
Day’s third batch —who for page cream nut table.
Day’s fourth batch —table for page cream nut who.
Day’s fifth batch — page table for nut who cream.
Day’s sixth batch — page who for nut table cream.

and so on till seventh batch. Next day based on the same rule, new set of words will be introduced as given above:

1. If the seventh batch of the day is ‘from door no leaf glass but’, which of the following would be the first three words of the code of the third batch of that day?
a) door leaf from…..
b) door leaf but …….
c) glass leaf but…..
d) but door no…….
e) None of these

View Answer
Answer a) door leaf from…..
The machine operates as follows:
Ist batch to 2nd batch: Second and fifth words interchange places.
2nd to 3rd : The middle two words interchange places.
3rd to 4th: First and last words interchange places.
4th to 5th: The middle words move to the extreme positions on their respective sides while the outer words move inwards. Hereafter, the process Is repeated, i.e.
5th to 6th: Same as 1 st to 2nd
6th to 7th: Same as 2nd to 3rd
Let us now make our job easy by going in for digital representation. We assign numbers 1 to 6 to the words in the first batch: who-1, nut – 2, cream – 3, page – 4, for – 5, table – 6. Thus, our table becomes:
1st batch: 1 2 3 4 5 6
2nd batch: 1 5 3 4 2 6
3rd batch: 1 5 4 3 2 6
4th batch: 6 5 4 3 2 1
5th batch: 4 6 5 2 1 3
6th batch: 4 1 5 2 6 3
7th batch: 4 1 2 5 6 3

2. If the code of sixth batch of the day is ‘very say could man on fire’, which of the following batch codes would read as ‘say could very fire man on’?
a) Second
b) Third
c) Fourth
d) Fifth
e) None of these

View Answer
Answer b) Third

3. If the code of fourth batch is ‘so when clean get lemon dust’, which of the following would be the code for seventh batch?
a) get dust lemon when so clean
b) clean so when lemon dust get
c) when get dust so clean lemon
d) clean dust lemon when so get
e) None of these

View Answer
Answer d) clean dust lemon when so get

4. If the first batch code of a day is ‘five gave it close to mine’, which of the following will be the code for fourth batch?
a) five to it close gave mine
b) mine to close it gave five
c) five to close it gave mine
d) close five to gave mine it
e) None of these

View Answer
Answer b) mine to close it gave five

5. If the code of fifth batch of a day is same is tea at now then’, which of the following would definitely be the first code of that day ?
a) tea same is now then at
b) same now tea at is then
c) now at then same tea is
d) now tea is same then at
e) None of these

View Answer
Answer c) now at then same tea is

6. Pointing to a man in a photograph, a woman said, “His brother’s father is the only son of my grandfather.” How is the woman related to the man in the photograph?
a) Sister
b) Aunt
c) Grandmother
d) Daughter

View Answer
Answer a) Sister

7. A told B,”The girl I met yesterday was the youngest daughter of the brother–in–law of my friend’s mother.” How is the girl related to A’s friend?
a) Niece
b) Cousin
c) Friend
d) Daughter

View Answer
Answer b) Cousin

8. A and B are young ones of C. If C is the father of A but B is not the son of C. How are B and C related?
a) Niece and Uncle
b) Daughter and Father
c) Niece and Uncle
d) Daughter and Mother

View Answer
Answer b) Daughter and Father

9. If FRIEND is coded as HUMJTK, how can CANDLE be written in that code?
a) DEQJQM
b) DCQHQK
c) EDRIRL
d) ESJFME

View Answer
Answer c) EDRIRL

10.In a certain code ADVENTURES is written as TRDESAUVEN. How is PRODUCED written in that code ?
a) IUIPGSSRNP
b) IUIPGSRSNR
c) IUINGSSRRP
d) IRIPGSSNRR

View Answer
Answer a) IUIPGSSRNP