Reasoning Quiz -136


1. Statements :
Some pencils are knives.
All knives are papers.
Some papers are books.
Conclusions:
I. Some books are pencils.
II. Some papers are pencils.
a) if only conclusion I follows.
b) if only conclusion II follows.
c) if neither I nor II follows.
d) if both I and II follow.

View Answer
Answer b) if only conclusion II follows.
Some pencils are knives. (I-type)
All knives are papers. (A-type)
I + A Þ I-type Conclusion.
Some pencils are papers.

2. Statements:
Some roofs are figures.
All figures are lions.
All lions are goats.
Conclusions:
I. Some goats are roofs.
II. All goats are figures.
a) if only conclusion I follows.
b) if only conclusion II follows.
c) if neither I nor II follows.
d) if both I and II follow.

View Answer
Answer a) if only conclusion I follows.
Some roofs are figures. (I-type)
All figures are lions. (A-type)
I + A Þ I-type Conclusion
Some roofs are lions.
Some roofs are lions. (I-type)
All lions are goats. (A-type)
I + A Þ I-type Conclusion.
Some roofs are goats.

3. Statements:
All fish are birds.
Some hens are fish.
Conclusion:
I. Some hens are birds.
II. No birds are hens.
a) if only conclusion I follows.
b) if only conclusion II follows.
c) if neither I nor II follows.
d) if both I and II follow.

View Answer
Answer a) if only conclusion I follows.
Some hens are fish. (I-Type)
All fish are birds. (A – Type)
I + A Þ I-type
Some hens are birds.

4. Statements:
All bats are boys.
All boys are gloves.
Conclusions:
I. Some gloves are bats.
II. All bats are gloves.
a) if only conclusion I follows.
b) if only conclusion II follows.
c) if neither I nor II follows.
d) if both I and II follow.

View Answer
Answer d) if both I and II follow.
All bats are boys. (A-Type)
All boy are gloves. (A-Type)
A + A Þ A type Conclusion.
All bats are gloves.

5. Statements:
Some doctors are nurses.
All nurses are patients.
Conclusions:
I. All doctors are patients.
II. Some patients are doctors.
a) if only conclusion I follows.
b) if only conclusion II follows.
c) if neither I nor II follows.
d) if both I and II follow.

View Answer
Answer b) if only conclusion II follows.
Some doctors are nurses. (I-Type)
All nurses are patients. (A-Type)
I + A Þ I -type Conclusion.
Some doctors are patients.

6. Anil, introducing a girl in a party, said, she is the wife of the grandson of my mother. How is Anil related to the girl?
a) Father
b) Grandfather
c) Husband
d) Father-in-law

View Answer
Answer d) Father-in-law. Clearly, the grandson of Anil’s mother is son of Anil
and wife of Anil’s son is daughter in-law of Anil. Thus, Anil is the father-in-law of the girl.

7. A man said to a woman, “Your mother’s husband’s sister is my aunt.” How is the woman related to the man ?
a) Granddaughter
b) Daughter
c) Sister
d) Aunt

View Answer
Answer c) Sister. Woman’s Mother’s husband Woman’s father Woman’s father’s sister ->Woman’s Aunt. Since, woman’s aunt is man’s aunt woman is sister of man.

8. Introducing Rajesh, Neha said, “His brother’s father is the only son of my grand father”. How Neha is related to Rajesh?
a) Sister
b) Daughter
c) Mother
d) Niece

View Answer
Answer a) Sister. Father of Rajesh’s brother is the father of Rajesh. Rajesh’s father is the only son of Neha’s grandfather. Hence, Rajesh’s father is Neha’s father. So, Neha is the sister of Rajesh.

9. Vinod is the brother of Bhaskar. Manohar is the sister of Vinod. Biswal is the brother of Preetam and Preetam is the daughter of Bhaskar. Who is the uncle of Biswal?
a) Bhaskar
b) Manohar
c) Vinod
d) Insufficient data

View Answer
Answer c) Vinod.

10.A man said to a woman, “Your brother’s only sister is my mother.” What is the relation of the woman with the maternal grandmother of that man?
a) Mother
b) Sister
c) Niece
d) Daughter

View Answer
Answer d) Daughter. The only sister of the brother of the woman will be the
woman herself and she is the mother of that man. Thus, the woman is the daughter of the maternal grandmother of that man.