Reasoning Quiz – 137


Study the following information and answer the questions given below:

(i) ‘P % Q’ means ‘P is sister of Q’.
(ii) ‘P × Q’ means ‘P is brother of Q’.
(iii) ‘P – Q’ means ‘P is mother of Q’.
(iv) ‘P + Q’ means ‘P is father of Q’.

1. Which of the following means ‘M is maternal uncle of T’?
a) M % K + T
b) M × K + T
c) M × K – T
d) M % K – T
e) None of the above

View Answer
Answer c) M × K – T

2. Which of the following means ‘H is maternal uncle of T’?
a) H + J + T
b) T × K + H
c) H + J × T
d) H – J + T
e) None of these

View Answer
Answer e) None of these

3. A school bus driver starts from the school, drives 2 km towards North, takes a left turn and drives for 5 km. He then takes a left turn and drives for 8 km before taking a left turn again and driving for 5 km. The driver finally takes a left turn and drives 1 km before stopping. How far and towards which direction should the driver drive to reach the school again?
a) 3 km towards North
b) 7 km towards East
c) 6 km towards South
d) 6 km towards West
e) 5 km towards North

View Answer
Answer e) None of these

4. If ‘A × D’ means ‘A is the sister of D’, ‘A + D’ means ‘D is the daughter of A’ and ‘A % D’ means ‘A is the mother of D’, then how will ‘N is the aunt of M’ be denoted?
a) M + L × N
b) M % L + N
c) L × N % M
d) N × L % M
e) None of these

View Answer
Answer d)
N × L % M
In (a), we don’t know the gender of N. Let us check
others:
N × L % M L × N % M
N is sister of L L is sister of N
L is mother of M N is mother of M
So N is aunt of M So L is aunt of M
So option (d) is correct

5. In a certain code language ‘how many books’ is written as ‘sa da na’ and ‘many more days’ is written as ‘ka pa da’. How is ‘books’ written in that code language
a) sa
b) na
c) sa or na
d) Data inadequate
e) None of these

View Answer
Answer c) sa or na

How many books = sa da na …(i)
many more days = ka pa da …(ii)
From (i) and (ii), many = da …(iii)
Using (iii) in (i), we get: books = sa or na

Study the following information to answer the given questions.

In a certain code ‘colours of the sky’ is written as ‘ki la fa so’, ‘rainbow colours’ is written as ‘ro ki’ and ‘sky high rocket’ is written as ‘la pe jo’ and ‘the rocket world’ is written as ‘pe so ne’.

6. Which of the following is the code for ‘colours sky high’?
a) ro jo la
b) fa la jo
c) la ki so
d) ki jo la
e) fa ki jo

View Answer
Answer d) ki jo la

7. Which of the following will/may represent ‘the’?
a) Only ‘fa’
b) Either ‘fa’ or ‘la’
c) Only ‘so’
d) Only ‘la’
e) Either ‘so’ or fa’

View Answer
Answer c) Only ‘so’

8. What does ‘pe’ represent in the code?
a) colours
b) sky
c) high
d) rainbow
e) rocket

View Answer
Answer e) rocket

9. How can ‘bird of the rainbow sky’ be written in this code?
a) fa la tu ki jo
b) fa so pe la ro
c) jo fa ro la tu
d) so ro fa tu la
e) ki la fa tu ro

View Answer
Answer d) so ro fa tu la

10. Which of the following is the code for ‘high’?
a) Only ‘la’
b) Only ‘jo’
c) Either ‘la’ or ‘jo’
d) Only ‘ro’
e) None of these

View Answer
Answer b) Only ‘jo