Reasoning Quiz – 15


(Q 1-4).In each question below are given three statements followed by three conclusions numbered I, II and III. You have to take the given statements to be true even if they seem to be at variance with commonly known facts and then decide which of the given conclusions logically follows from the given statements, disregarding commonly known facts.

1. Statements:
Some flowers are fruits.
All fruits are trees.
No tree is a plant.

Conclusions: 
I. At least some plants are fruits.
II. All trees being flowers is a possibility.
III. At least some trees are fruits.

(A) Only I follows
(B) Only land II follow
(C) Only II and III follow
(D) Only I and III follow
(E) None of these

View Answer
Answer.(C)

2. Statements: 
Some keys are locks.
All locks are doors.
Some doors are windows.

Conclusions: 
I. At least some locks are windows.
II. Some windows are doors.
III. Some keys are doors.

(A) None follows
(B) Only II and III follow
(C) Only II follows
(D) Only III follows
(E) All follow

View Answer
Answer.(B)

3. Statements: 
All tablas are sitars.
All sitars are harmoniums.
All harmoniums are violins.

Conclusions: 
I. All sitars are violins.
II. All tablas are harmoniums.
III. Some violins are sitars.

(A) All follow
(B) Only II and III follow
(C) Only I and II follow
(D) Only III follows
(E) None follows

View Answer
Answer.(A)

4. Statements: 
All bananas are apples.
Some apples are oranges.
All oranges are grapes.

Conclusions: 
I. All grapes are apples.
II. All apples are bananas.
III. All oranges being bananas is a possibility.

(A) Only I follows
(B) Only II follows
(C) Only III follows
(D) All follow
(E) None follows

View Answer
Answer.(C)

Q(5-10).Read the following information carefully and answer the questions given below.
Twelve friends are seated along the two rows – (such that facing each other.) A, B, C, D, E and F are seated in first row and facing south. P, Q, R, S, T and V are seated in second row and facing north. Q is on the immediate right of S who is facing A. D is on the immediate right of A. P, F and C are at extreme ends and nobody is seated on the right of F. Only V is seated between P and T and he is not facing B. Q is on the immediate left of R.

5. Who is Facing C?
(A) P
(B) V
(C) T
(D) Q
(E) None of these

View Answer
Answer.(E)

6. Which of the following pairs is at one of the extreme Ends?
(A) F, T
(B) C, T
(C) P, B
(D) R, C
(E) None of these

View Answer
Answer.(D)

7. Who is facing V?
(A) B
(B) A
(C) D
(D) Can’t say
(E) None of these

View Answer
Answer.(E)

8. If A is related to R in a certain way and E is related to S in the same way, then which of the following is related to D?
(A) Q
(B) T
(C) P
(D) V
(E) None of these

View Answer
Answer.(A)

9. Who is facing T?
(A) A
(B) C
(C) D
(D) B
(E) None of these

View Answer
Answer.(C)

10. Who is facing R?
(A) A
(B) C
(C) D
(D) B
(E) None of these

View Answer
Answer.(B)

Q(11-15).Study the given information and give answers:

Six lectures are scheduled in a week starting from Monday and ending on Sunday of the same week. Computer Science is not on Tuesday or Saturday. Psychology is immediately after Maths. Statistics is not on Friday and there is one day gap between Statistics and History. One day prior to the schedule of Economics there is no lecture (as that day is the off day and Monday is not the ’off’ day).

11. Which of the following is the last lecture scheduled? 
(1) Economics
(2) History
(3) Psychology
(4) Cannot be determined
(5) None of these

View Answer
Answer.(A)

12. Which day is OFF?
(1) SUNDAY
(2) MONDAY
(3) SATURDAY
(4) Cannot be determined
(5) None of these

View Answer
Answer.(C)

13. Which lecture is scheduled on Friday? 
(1) Economics
(2) Psychology
(3) Computer Science
(4) Cannot be determined
(5) None of these

View Answer
Answer.(E)

14. How many lectures were scheduled between Economics and Psychology? 
(1) One
(2) Two
(3) Three
(4) Cannot be determined
(5) None of these

View Answer
Answer.(C)

15. Which day is Computer Science scheduled?
(1) Monday
(2) Wednesday
(3) Thursday
(4) Cannot be determined
(5) None of these

View Answer
Answer.(C)