Reasoning Quiz – 16 (Puzzle)


1. Which of the following expressions will be true if the expression R <= O >= Y = A > L is definitely true ?
1) O >= L
2) R<= L
3) O>=A
4) Y>=L
5) None of these

View Answer
Answer.(3)

2. Which of the following symbol should replace the question mark (?) in the given expression in order to make the expression (P < M) and (K >= T) definitely true ?
P ? G <= K ? M >= R
1) > , =
2) <, =
3) <=, =
4) <, <
5) None of these

View Answer
Answer.(2)

3. Which of the following symbols be placed in the blank spaces respectively (in the same order from left to right) in order to complete the given expression in such a manner that makes the expression (G < P) definitely false and (M > E) definitely true?
G _ C _ M _ P _ G _ E
1) <=, =, <, >=, =
2) =, <=, =, >=, =
3) <, <=, >,>=, =
4) <, <, =, >=, >
5) None of these

View Answer
Answer.(4)

4. Which of the following should be placed in the blank spaces respectively (in the same order from left to right) in order to complete the given expression in such a manner that makes the expression (I <A) definitely true ?
_ <= _ >= _ = _ > _
1) K, I, Q, J, A
2) Q, J, I, K, A
3) J, I, Q, A, K
4) I, A, K, Q, J
5) None of these

View Answer
Answer.(5)

5. Which of the following expression will be false if the expression K >= I <= Q < J <= A = D is definitely true ?
1) Q < A
2) A > I
3) I >= K
4) J <= D
5) None of these

View Answer
Answer.(3)

Direction (Q. 6-10): Study the given information and answer the following question. When a word and number arrangement machine is given an input. The following is an illustration of input and rearrangement. (All the number are two-digit numbers.)
Input :17 world 48 life 43 salt 14 union 29 style 08 extra 24 31 after out.
Step I : 43 world 17 48 life salt 14 union 29 style 08 extra 24 31 after out.
Step II: 43 world 08 union 17 48 life salt 14 29 style extra 24 31 after out.
Step III: 43 world 08 union 31 style 17 48 life salt 14 29 extra 24 after out.
Step IV: 43 world 08 union 31 style 14 out 17 48 life salt 29 extra 24 after.
Step V : 43 world 08 union 31 style 14 out 29 salt 17 48 life extra 24 after.
Step VI: 43 world 08 union 31 style 14 out 29 salt 24 extra 17 48 life after.
Step VII: 43 world 08 union 31 style 14 out 29 salt 24 extra 17 life 48 after.
Step VII is the last step of the above arrangement as the intended arrangement is obtained. As per the rules followed in the given steps, find out the appropriate steps for the given input.
Input: 32 proud 47 even 11 fell 23 now only is 53 86 40 rich 12 all.

 

6.How many steps will be required to complete the given input ?
1) Four
2) Five
3) Six
4) Seven
5) Eight

View Answer
Answer.(3)

The machine rearranges one word and one number in each step. It arranges prime numbers first in descending orders which is immediately followed by word starting with a consonant in reverse alphabetical order. Then, it arranges even numbers in ascending order which is immediately followed by word starting with vowel in reverse alphabetical order.
Input : 32 proud 47 even 11 fell 23 now only is 53 86 40 rich 12 all.
Step I :- 53 rich 32 proud 47 even 11 fell 23 now only is 86 46 12 all.
Step II:- 53 rich 12 only 32 proud 47 even 11 fell 23 now is 86 40 all.
Step III:-53 rich 12 only 47 proud 32 even 11 fell 23 now is 86 40 all.
Step IV :-53 rich 12 only 47 proud 32 is even 11 fell 23 now 86 40 all.
Step V :-53 rich 12 only 47 proud 32 is 23 now even 11 fell 86 40 all.
Step VI :-53 rich 12 only 47 proud 32 is 23 now 40 even 11 fell 86 all.

7.Which of the following is the third element from the right end in step IV ?
1) rich
2) 40
3) 86
4) is
5) now

View Answer
Answer.(3)

The machine rearranges one word and one number in each step. It arranges prime numbers first in descending orders which is immediately followed by word starting with a consonant in reverse alphabetical order. Then, it arranges even numbers in ascending order which is immediately followed by word starting with vowel in reverse alphabetical order.
Input : 32 proud 47 even 11 fell 23 now only is 53 86 40 rich 12 all.
Step I :- 53 rich 32 proud 47 even 11 fell 23 now only is 86 46 12 all.
Step II:- 53 rich 12 only 32 proud 47 even 11 fell 23 now is 86 40 all.
Step III:-53 rich 12 only 47 proud 32 even 11 fell 23 now is 86 40 all.
Step IV :-53 rich 12 only 47 proud 32 is even 11 fell 23 now 86 40 all.
Step V :-53 rich 12 only 47 proud 32 is 23 now even 11 fell 86 40 all.
Step VI :-53 rich 12 only 47 proud 32 is 23 now 40 even 11 fell 86 all.

8.In which step will there be the following output ?
53 rich 12 only 47 proud 32 is even 11 fell 23 now 86 40 all
1) Step II
2) Step III
3) Step IV
4) Step V
5) Step VI

View Answer
Answer.(3)

The machine rearranges one word and one number in each step. It arranges prime numbers first in descending orders which is immediately followed by word starting with a consonant in reverse alphabetical order. Then, it arranges even numbers in ascending order which is immediately followed by word starting with vowel in reverse alphabetical order.
Input : 32 proud 47 even 11 fell 23 now only is 53 86 40 rich 12 all.
Step I :- 53 rich 32 proud 47 even 11 fell 23 now only is 86 46 12 all.
Step II:- 53 rich 12 only 32 proud 47 even 11 fell 23 now is 86 40 all.
Step III:-53 rich 12 only 47 proud 32 even 11 fell 23 now is 86 40 all.
Step IV :-53 rich 12 only 47 proud 32 is even 11 fell 23 now 86 40 all.
Step V :-53 rich 12 only 47 proud 32 is 23 now even 11 fell 86 40 all.
Step VI :-53 rich 12 only 47 proud 32 is 23 now 40 even 11 fell 86 all.

9.Which of the following represents the positions of ’11’ in step V ?
1) Third from the right
2) Fifth from the right
3) 9th from the left
4) Fifth from the left
5) None of these

View Answer
Answer.(2)

The machine rearranges one word and one number in each step. It arranges prime numbers first in descending orders which is immediately followed by word starting with a consonant in reverse alphabetical order. Then, it arranges even numbers in ascending order which is immediately followed by word starting with vowel in reverse alphabetical order.

Input : 32 proud 47 even 11 fell 23 now only is 53 86 40 rich 12 all.
Step I :- 53 rich 32 proud 47 even 11 fell 23 now only is 86 46 12 all.
Step II:- 53 rich 12 only 32 proud 47 even 11 fell 23 now is 86 40 all.
Step III:- 53 rich 12 only 47 proud 32 even 11 fell 23 now is 86 40 all.
Step IV :- 53 rich 12 only 47 proud 32 is even 11 fell 23 now 86 40 all.
Step V :- 53 rich 12 only 47 proud 32 is 23 now even 11 fell 86 40 all.
Step VI :-53 rich 12 only 47 proud 32 is 23 now 40 even 11 fell 86 all.

10.Which element is third to the right of ‘now’ in step VI ?
1) 11
2) feel
3) 86
4) 40
5) 32

View Answer
Answer.(1)

The machine rearranges one word and one number in each step. It arranges prime numbers first in descending orders which is immediately followed by word starting with a consonant in reverse alphabetical order. Then, it arranges even numbers in ascending order which is immediately followed by word starting with vowel in reverse alphabetical order.
Input : 32 proud 47 even 11 fell 23 now only is 53 86 40 rich 12 all.
Step I :- 53 rich 32 proud 47 even 11 fell 23 now only is 86 46 12 all.
Step II :- 53 rich 12 only 32 proud 47 even 11 fell 23 now is 86 40 all.
Step III :- 53 rich 12 only 47 proud 32 even 11 fell 23 now is 86 40 all.
Step IV :-53 rich 12 only 47 proud 32 is even 11 fell 23 now 86 40 all.
Step V :- 53 rich 12 only 47 proud 32 is 23 now even 11 fell 86 40 all.
Step VI :- 53 rich 12 only 47 proud 32 is 23 now 40 even 11 fell 86 all.

Directions (Q. 11-15):- In each of the question below, two/three statements are given followed by conclusions/group of conclusions numbered I and II. You have to assume are the statements to be true if they seem to be at variance with the commonly known facts and then decide which of the given two conclusions logically follows from the information given in the statements.
Give answer :-
1) If only conclusion I follows.
2) If only conclusion II follows.
3) If either conclusion I or conclusion II follows.
4) If neither conclusion I nor conclusion II follows.
5) If both conclusion I and II follow.

11. Statements : All birds are stones. Some stones are mountains.
Some rocks are mountains.
Conclusions:
I. Some birds being mountain is a possibility.
II. All birds are mountain.

View Answer
Answer.(1)

(Q. 12 -13):
Statements : All teachers are bankers. All lawyers are teachers. No Doctor is a banker.

12. Conclusions :
I. Some teachers being doctor is a possibility.
II. At least some bankers are lawyers.

View Answer
Answer.(2)

13. Conclusions :
I. No banker is a lawyer.
II.All teachers being lawyer is a possibility.

View Answer
Answer.(2)

14. Statements : Some cities are towns. All towns are urban.
Conclusions:
I. All cities being urban is a possibility.
II. Some town can never be cities.

View Answer
Answer.(1)

15. Statements : No flower is a rose. Some roses are red.
Conclusions:
I. All red being flower is a possibility.
II. At least some flower are red.

View Answer
Answer.(4)

Directions (Q. 16-20) : Study the following information carefully and answer the question given below:
Eight people P, Q, R, S, T, U, V and W are sitting around a circular table, facing the centre. Each of them is drinking a different beverages – Tea, Coffee, Juice, Mineral Water, Lemonade, Cola, Coconut Water and Milk, but not necessarily in the same order. Q is sitting second to the left of U. The person drinking Milk is an immediate neighbour of U. Only one person sits between the person drinking Mineral water and P. The person drinking coffee is on the immediate right of the person drinking Mineral water. W is second to the right of U. S is drinking milk. R and T are immediate neighbours. Neither R nor T isdrinking mineral water. The person drinking lemonade is on the immediate left of Q. The person drinking Cola is second to the right of person drinking Coffee. The person drinking Coconut water is an immediate neighbour of the person drinking Mineral water. R is second to the right of the person drinking Tea.

16. Who is second to the right of P ?
1) Q
2) R
3) S
4) T
5) U

View Answer

tt1

Answer.(2)

17. Who among the following is drinking Coconut water ?
1) Q
2) V
3) W
4) U
5) T

View Answer

tt1

Answer.(4)

18. What is the position of V with respect to the person drinking Milk ?
1) Third to the left
2) Second to the right
3) Second to the left
4) Third to the right
5)Immediate right

View Answer

tt1

Answer.(2)

19. Four of the following five are alike in a certain way based on the given arrangement and hence form a group. Which of the following does not belong to the group ?
1)Tea – S
2) Juice – W
3) Mineral water – T
4) Lemonade – V
5) Cola – U

View Answer

tt1

Answer.(3)

20. Which of the following person is drinking Tea ?
1) P
2) R
3) T
4) V
5) W

View Answer

tt1

Answer.(1)