Reasoning Quiz – 20


Q(1-5): Read the information and answer the given questions.

When a word and number arrangement machine is given an input line of words ans numbers.It arrangrs them following a particular rule. The following is an illustration of input and rearrangement.(All the numbers are two digit numbers)

Input : day 74 night 36 25 68 all for

Step 1 : all day 74 night 36 25 68 for

Step 2 : all 74 day night 36 25 68 for

Step 3 : all 74 day 68 night 36 25 for

Step 4 : all 74 day 68 for night 36 25

Step 5 : all 74 day 68 for 36 night 25

Step 5 is the last step of above arrangement as the intended arrangement is obtained. As per the rules followed in given steps ,find out appropriate steps for given input

1.Step 3 of an input: bond 86 goal 12 33 like high 46. Which of the following will be step 7th
a)bond 86 goal 46 like 12 33 high
b) bond 86 goal 46 high like 33 12
c) bond 86 goal 46 high 33 like 12
d) There will be no such step
e) None of these

View Answer
Answer.(c)

2. Input : mind new 27 35 19 59 own tower.Which of the following steps will be the last ?
a) 6
b) 4
c) 5
d) 7
5) None

View Answer
Answer.(b)

3. Step 4 of an input : dear 63 few 51 16 29 years now.How many more steps will be required to complete the arrangement?
a) 4
b) 5
c) 3
d) 2
e) None of these

View Answer
Answer.(c)

4. Step 2 of an input is : car 73 18 25 wear 49 long for. which of the following is definitely the input?
a) 18 25 wear 49 long for car 73
b) 73 18 car 25 wear 49 long for
c) 18 73 25 car wear 49 long
d) Cannot be determined
e) Seven

View Answer
Answer.(d)

5. Input: war 52 and peace 43 16 now 24.How many steps will be required to complete the rearrangement?
a) 4
b) 5
c) 6
d) 7
e) None of these

View Answer
Answer.(c)

Q(6 – 10) Study the following information to answer the given questions

A,B,C,D,E,F,G are seated in a straight line facing north but not necessarily in the same order. Only three people sit between F and A. Neither F nor A sits at an extreme end of the line. Only two people sit between A and G. E is not an immediate neighbour of either A or F. E sits third to left of B. B is not an immediate neighbour of A. E is not an immediate neighbour of C.

6. What is the position of E with respect to C?
a) Third to the left
b) Fourth to the right
c) second to the right
d) second to the left
e) third to the right

View Answer
Answer.(e)

7. Which of the following pairs represent persons seated at the two extreme ends of the line ?
a) D,E
b) B,G
c) B,C
d) E,G
e) C,E

View Answer
Answer.(c)

8. How many persons are seated between B and A ?
a) 1
b) 2
c) 3
d) 4

View Answer
Answer.(d)

9.Which of the following is true with respect to given arrangement?
a) Two people sit to the left of D
b) E sits to the immediate left of F
c) A and D sit between A and B
d) Only one person sits to the right of B
e) None of these

View Answer
Answer.(a)

10.Who among the following sit exactly between A and G?
a) B,C
b) D,E
c) E,F
d) C,D
e) B,D

View Answer
Answer.(b)

Q(11-15).In the following questions, assuming the given statements to be true, find which of the two conclusions I and II given below than is/are definitely true.

Give answer-
a) If only conclusion I is true.
b) If only conclusion II is true.
c) If neither conclusion I nor II is true.
d) If either conclusion I or II is true.
e) If both conclusions I and II are true.

11.Statement:-
A<B≤C=D,K≥J>C

Conclusion:-
1.C<K
2.B≤D

View Answer
Answer.(e)

12. Statement:-
A<B≤C=D,K≥J>C

Conclusion:
1.A≥J
2.K>B

View Answer
Answer.(d)

13. Statements:
B≥L>A≥N<K

Conclusions:
I. B>N
II. L<K

View Answer
Answer.(a)

14. Statements:
B≥L>A≥N<K

Conclusions:
I. L>N
II. L=N

View Answer
Answer.(a)

15. Statements:-
A>B>C≤D=E≤F

Conclusions:-
I. C<F
II. C=F

View Answer
Answer.(d)