Reasoning Quiz – 21


Q(1-5): Read the information and answer the given questions.

In certain code language, ‘total flooring area with wood’ is written as ‘pa da te ro hi’, ‘marble cost in total’. is written as ‘co hi ni zo’, ‘Marble with tiles’ is written as ‘te zo ga’, ‘wood tiles cost much’ is written as ‘ga cha da ni’, ‘ square area’ is written as ‘ro su’.

1. What is the code for ‘flooring’ in the given code language?
a) hi
b) ro
c) pa
d) te
e) da

View Answer
Answer.(c)

2. Which of the following does ‘ga’ stands for?
a) cost
b) much
c) tiles
d) wood
e) can’t be determined

View Answer
Answer.(c)

3. Which of the following is the possible code for ‘wood door in cost’?
a) su do ni co
b) mo da ni zo
c) su ga re mo
d) mo co da ni
e) None of these

View Answer
Answer.(d)

4. Which of the following is represented by the code ‘da ni cha’?
a) wood cost much
b) wood flooring area
c) much flooring area
d) wood much total
e) can’t be determined

View Answer
Answer.(a)

5. Which of the following is the code for ‘Marble flooring area.’?
1) pa da ga
2) zo ro pa
3) su ra za
4) pa ro su
5) None of these

View Answer
Answer.(b)

Q(6 – 10) Study the following information to answer the given questions

Eight friends M, N, O, P, Q, R, S and T are sitting around circular table and belong to eight different states Uttar Pradesh, Bihar, Andhra Pradesh, Chandigarh, Punjab, Haryana, Kerala and Maharashtra. They read three Newspapers in Hindi, English and Punjabi. At least two persons read one news paper not necessarily in the same order.Only P and Q read Hindi Newspaper. P is third to right of Q. M is from Kerala reads English Newspaper and is sitting immediate right of Q. R is from Chandigarh and reads Punjabi Newspaper. T reads the same Newspaper as S reads who is third to left of R and fourth to right of N. O is sitting exact opposite of P who belongs to UP. Persons who belong to Maharashtra and Andhra Pradesh read English Newspaper. S is from Haryana while N is from Andhra Pradesh reads English Newspaper. T is from Punjab.

6.Who does not read English Newspaper?
a) O
b) N
c) M
d) T
e) None of these

View Answer
Answer.(d)

7.From which state Q belongs?
a) UP
b) Bihar
c) Maharashtra
d) Andhra Pradesh
e) None of these

View Answer
Answer.(b)

8.Which of the following is not correct combination?
a) T-Punjab-Punjabi
b) Q-Kerala-Hindi
c) O-Maharashtra-English
d) P-UP-Hindi
e) All are correct

View Answer
Answer.(b)

9.Which two persons are sitting adjacently who read Punjabi Newspapers?
a) RT
b) RN
c) RS
d) TS
e) None of these

View Answer
Answer.(a)

10.Four of the following forms a group which one does not related to the group?
a) OQ
b) RN
c) PT
d) MS
e) MO

View Answer
Answer.(e)

Q(11-15).In the following questions, assuming the given statements to be true, find which of the two conclusions I and II given below than is/are definitely true.

Give answer-

a) if the data in statement I alone are sufficient to answer the question, while the data in statement II alone are not sufficient to answer the question.
b) if the data in statement II alone are sufficient to answer the question, while the data in statement I alone are not sufficient to answer the question.
c) if the data either in statement I alone or in statement II alone are sufficient to answer the question.
d) if the data in both the statement I and II together are not sufficient to answer the question.
e) if the data in both the statement I and II together are necessary to answer the question.

11.Among R, S, T, U and V, who is the second slowest?

I. V is slower than T, but faster than S, who is faster only than U.
II. T is not slower than R.

View Answer
Answer.(a)

12. How many sisters does P have?
I. R is the grandfather of S, who has two brothers T and P?
II. Q is the father of S, who is the only sister of T.

View Answer
Answer.(e)

13. How is ‘about’ written in a code language?
I. ‘He knows about you’ is written as ‘3 12 7 4’ and ‘He knows everything’ is written as ‘7 6 3’.
II. ‘It is about you’ is written as ‘4 5 8 12’.

View Answer
Answer.(d)

14.Among J, K, L, P and T, each with a different weight, who is the second lightest?
I. L is lighter than J, who is the second heaviest. P is not the heaviest.
II. K is heavier than T, who is only lighter than J after K.

View Answer
Answer.(d)

15. How is K related to T?
I. K is brother of L, whose father N is married to Q. S is mother of T. N is grandfather of T.
II. Q has two children, L is daughter of N.

View Answer
Answer.(e)