Reasoning Quiz – 23


Q(1-5): Read the information and answer the given questions.
A @ B means A is father of B
A % B means A is husband of B
A $ B means A is sister of B
A *B means A is mother of B
A # B means A is brother of B

View Answer
Answer.(c)

1.What should come in place of question mark to make the expression “E is grandfather of T” true?
E @ V ? N % R *T
a) @
b) *
c) #
d) %
e) None of these

View Answer
Answer.(a)

2.Which of the following statements is true if the given expression is definitely true?
A % L $ K *B # C

a) K is sister-in-law of A
b) C is daughter of K
c) A is father of B
d) C is son of L
e) None of these

View Answer
Answer.(a)

3.Which of the following expressions, if true, makes “N is sister of R” true?
a) F *U @ N $ K # R
b) N $ F *K # R $ U
c) R $ U # K $ N
d) N *F $ K # R $ U
e) None of these

View Answer
Answer.(c)

4.Which of the following statements is false if the given expression is true?
J *K *L @ M # N $ O
a) M is son of L
b) K is grandmother of O
c) M is grandson of J
d) N is sister of M
e) None of these

View Answer
Answer.(d)

5.What is the relation of “E” with “B” in A%B*C%D*E?
a)Niece
b)Nephew
c)cousin
d)cannot be determined
e)None of these

View Answer
Answer.(b)

Q(6 – 10) Study the following information to answer the given questions

J, K, L, M, N, O, P and Q are sitting around a square table in such a way that four of them sit at four corners of the square while four sit in the middle of each of the four sides. The one who sit at the corner faces the centre, while the other who sit in the middle of the side faces outside the centre. There are four female out of which two sit at the corner and rest two at the middle of the side. J sits second to the left of P. P sits in the middle of one of the sides. L sits fourth to the right of his wife and his wife is not neighbour of J or P. K sits third to the right of her husband. K does not sit at any of the corners.Only M sits between K and Q. Q is husband of J.N is a male.

6. How many people sit between K and L, when counted in anti-clockwise direction from K?
a) None
b) Two
c) One
d) Five
e) Three

View Answer
Answer.(b)

7. Who amongst is K’s husband?
a) L
b) N
c) Q
d) P
e) None of the above

View Answer
Answer.(e)

8. What is the position of N with respect to L?
a) Immediate right
b) Second of the left
c) Third to the right
d) Immediate left
e) Second to the right

View Answer
Answer.(e)

9. How many people are sitting between K and J?
a) One
b) Six
c) Two
d) Five
e) Three

View Answer
Answer.(a)

10. Who is sitting immediate left of K?
a) O
b) M
c) Q
d) N
e) Cannot be determined

View Answer
Answer.(b)

Q(11-15).Study the following information to answer the given questions

In a certain code language, ‘hope to see you’ is coded as ‘re so na di’ ‘Please come to see the party’ is coded as ‘fi ge na di ke zo’ ‘hope to come’ is coded as ‘di so ge’ and ‘see you the party’ is coded as ‘re fi zo na’.

11. How is ‘please’ coded in the given code language?
a) di
b) ke
c) fi
d) na
e) None of these

View Answer
Answer.(a)

12. What does the code ‘so’ stand for in the given code language?
a) hope
b) come
c) see
d) to
e) None of these

View Answer
Answer.(c)

13. How is ‘party’ coded in the given code language?
a) Either ‘re’ or ‘fi’
b) Either ‘zo’ or ‘na’
c) Either ‘zo’ or ‘fi’
d) Either ‘zo’ or ‘ge’
e) Either ‘ke’ or ‘fi’

View Answer
Answer.(a)

14. How will ‘come see you’ be coded in the given code language?
a) re na ge
b) so re na
c) zo re na
d) na di ke
e) ke re ge

View Answer
Answer.(a)

15. Which one of the following will be coded as ‘so di re’ in the given code language?
a) you see hope
b) hope you please
c) hope you come
d) the hope to
e) you hope to

View Answer
Answer.(e)