Reasoning Quiz – 24


Q(1-5): Read the information and answer the given questions.

A word and number, arrangement machine when given an input line of words and numbers rearranges them following a particular rule in each step. The following an illustration of input and rearrangement.
Input: 96 gain 63 forest 38 78 deep house
Step I: deep 96 gain 63 forest 38 78 house
Step II: deep 38 96 gain 63 forest 78 house
Step III: deep 38 forest gain 96 63 78 house
Step IV: deep 38 forest 63 gain 96 78 house
Step V: deep 38 forest 63 gain 78 96 house
Step VI: deep 38 forest 63 gain 78 house 96
And step VI is the last step of the rearrangement of the above input.

As per the rules followed in the above steps, find out in each of the following questions the appropriate step for the given input.

1. Input: train 59 47 25 over burden 63 sky Which of the following steps will be the last but one?
A) VI
B) V
C) IV
D) VII
E) None of these

View Answer
Answer.(b)

2. Input: service 46 58 96 over there desk 15 Which of the following will be step VI?
A) desk 15 over service 46 58 96 there
B) desk 15 over 46 service there 58 96
C) desk 15 over 46 service 58 there 96
D) desk 15 over 46 service 58 96 there
E) There will be no such step

View Answer
Answer.(e)

3. Step II of an input is: below 12 93 house floor 69 57 task Which of the following will definitely be the input?
A) 93 house 69 57 below task floor 12
B) 93 house below 69 57 task floor 12
C) 93 house floor 69 57 task below 12
D) Can’t be determined
E) None of these

View Answer
Answer.(d)

4. Step III of an input is: art 24 day 83 71 54 star power Which of the following steps will be the last?
A) V
B) VIII
C) IX
D) VII
E) None of these

View Answer
Answer.(d)

5. Step II of an input is: cold 17 wave 69 never desk 52 43 How many more steps will be required to complete the rearrangement?
A) Six
B) Five
C) Four
D) Three
E) None of these

View Answer
Answer.(c)

Q(6 – 10) Study the following information to answer the given questions
A, B, C, D and E were five executives of a company x. Each belonged to five different states and each one was an international player but was associated with different games. They once gathered at Delhi railway stations with a purpose to travel to five different places. Before departure they decided to take hot beverages. One person, who was associated with Basketball preferred tea to coffee while others preferred coffee to tea. The four person who took coffee were-A, the person belonging to Punjab, the one who had to travel to Bangalore, and the one who was associated with Tennis. D did not take tea and he had to travel to Mumbai. D was found busy in conversation with his friend whose home state was Punjab and was one of the five executives. B had to travel to Bhopal. He did not take tea. E was not associated with Cricket, Volleyball or Football. But the person who had to travel to Kolkata was associated with Cricket and the person whose home state was Kerala was associated with Football. D did not belong to Bihar. The executive whose home state was Bihar took coffee. The person whose home state was MP, had to travel to a city which was not Chennai. One of the executives belonged to AP. The names of the games, cities and states used above are not irrelevant.

6.Which of the following clues is not necessary to answer the question given below?

Question: Among the given persons A, B, C, D and E, whose home state is AP?

I.B had to travel to Bhopal.

II.D does not belong to Bihar.

III.E was not associated with Cricket, Volleyball or Football

a) Only I

b) Only II

c) only III

d) Any of the above.

e) None of these

View Answer
Answer.(d)

7.The person whose home state is Bihar, is

a) c

b) D

c) A

d) Can’t be determined

e) None of these

View Answer
Answer.(c)

8.B is associated with

a) Cricket

b) Football

c) Volleyball

d) can’t be determined

e) none of these

View Answer
Answer.(c)

9.The person who had to go to Bhopal is associated

a) MP

b) AP

c) Punjab

d) can’t be determined

e) None of these

View Answer
Answer.(c)

10.Which of the following combinations is not correctly matched?

a) A – Bihar-Kolkata-Cricket- Coffee

b) B – Punjab- Bhopal-Volleyball- Coffee

c) C – Kerala – Bangalore – Football – Coffee

d) E – AP – Chennai – Basketball – Coffee

e) D – MP – Mumbai- Tennis – coffee

View Answer
Answer.(d)

Q(11-15) Study the following information to answer the given questions

A + B means A is the father of B.

A × B means A is the sister of B

A $ B means A is the wife of B.

A % B means A is the mother of B.

A ÷ B means A is the son of B.

11.What should come in place of question mark to establish that J is brother of T in the expression?

J ÷ P % H ? T % L

a) ×

b) ÷

c) $

d) Either ÷ or ×

e) Either + or ÷

View Answer
Answer.(a)

12.Which of the given expressions indicates that M is daughter of D?

a) L % R $ D + T × M

b) L + R $ D + M × T

c) L % R % D + T ÷ M

d) D + L $ R + M × T

e) L $ D ÷ R % M ÷ T

View Answer
Answer.(b)

13.Which of the following options is true if the expression I + T % J × L ÷ K is definitely true?

a) L is daughter of T

b) K is son-in-law of I

c) I is grandmother of L

d) T is father of J

e) J is brother of L

View Answer
Answer.(b)

14.Which of the following expressions is true if Y is son of X is definitely false?

a) W % L × T × Y ÷ X

b) W + L × T × Y ÷ X

c) X + L × T × Y ÷ W

d) W $ X + L + Y + T

e) W % X + T × Y ÷ L

View Answer
Answer.(d)

15.What should come in place of question mark to establish that T is sister-in-law of Q in the expression.

R % T × P ? Q + V

a) ÷

b) %

c) ×

d) $

e) Either $ or ×

View Answer
Answer.(d)