Reasoning Quiz – 26


Q(1-3): Read the information and answer the given questions.

M is the mother of B. A is the father of N. N is the only brother of B. C is married to N. Q is the only child of C. N doe snot have any sister. J is the father of A.

1.If A does not have any grandson,then how is Q related to B?
A) Cannot be determined
B) Sister-in-law
C) Daughter-in-law
D) Niece
E) Nephew

View Answer
Answer.(d)

2.How is A related to C?
A) Uncle
B) Cannot be determined
C) Father-in-law
D) Nephew
E) Brother-in-law

View Answer
Answer.(c)

3. How is B related to J?
A) Father
B) Nephew
C) Brother
D) Brother in law
E) Grandson

View Answer
Answer.(e)

Q(4-8)Six boysnamely Manish,Banku,Kanu,Dheeraj,Nanu and Raj are standing in a row in an award giving ceremony,not necessarily in thr same order, and are facing North. Manish and Banku are standing adjacent to each other. Kanu,who is not standing at either ends,is not adjacent to Raj. Nanu is to the left of Banku. Dheeraj is standing between Kanu and Manish. Banku is standing at one of the ends.

4.If it is known that Raj and Nanu are standing adjacent to each other,who is standing to the immediate left of Kanu?
A) Dheeraj
B) Banku
C) Raj
D) Nanu
E) None of these

View Answer
Answer.(d)

5. If Kanu,Dheeraj and Manish are standing in the same order(from west to east),then who is standing at the extreme East?
A) Nanu
B) Banku
C) Raj
D) Manish
E) None of these

View Answer
Answer.(b)

6. If one more boy other than Dheeraj is standing between Kanu and Manish,then who is standing between Kanu and Raj?
a) Nanu
b) Dheeraj
c) Banku
d) Cannot be determined.
e) None of these

View Answer
Answer.(a)

7.If Nanu is standing at one of the ends then who is standing between Nanu and Raj
a) Dheeraj and Manish
b) Dheeraj and Kani
c) Dheeraj and Banku
d) Can’t be determined
e) None of these

View Answer
Answer.(d)

8.If Dheeraj were to stand at the west end then Raj would stand between ?
a) Dheeraj and Manish
b) Dheeraj and Kanu
c) Dheeraj and Nanu
d) Can’t be determined
e) none of these

View Answer
Answer.(c)

Q(9-15) Study the following information to answer the given questions

Eight family members A,B,C,D,E,F,G,H are sitting around a circular table facing the centre but not necessarily in the same order. F,the wife of D is sitting third to right of C. A is the son of H. A is sitting second to the left of D. D is not an immediate neighbour of either F or C. No male is an immediate neighbour of D. G sits second to the left of D’s son. Only two persons sit between H and A’s brother. Neither C nor D is the brother of A. D’s son and the wife of D’s son are immediate neighbours of each other. F is the mother of H. F is not an immediate neighbour of B and G. G is the sister of E.

9.Who amongst the following is D’s son?
a) E
b) G
c) A
d) B
e) Cannot be determined

View Answer
Answer.(d)

10.Who sits second to the left of G?
a) A’s brother
b) G’s brother
c) D
d) Father
e) A’s aunt

View Answer
Answer.(e)

11.How many people sit between A and his brother?
a) None
b) One
c) Two
d) Three
e) Four

View Answer
Answer.(b)

12.Who amongst the following sits exactly between H and F ?
a) D’s wife
b) D’s son
c) C
d) B
e) A

View Answer
Answer.(e)

13.Who amongst the following is the brother of A?
a) E
b) G
c) A
d) B
e) Cannot Be determined

View Answer
Answer.(a)

14.How is A related to D?
a) Grandfather
b) Son
c)Grandson
d)Daughter in law
e)Cannot be determined

View Answer
Answer.(c)

15.Four of the five are alike in a certain way based on the given arrangement and so form a group.Which is the one that does not belong to that group?
a) B
b) C
c) H
d) G
e) F

View Answer
Answer.(a)