Reasoning Quiz – 27 (Puzzle)


Directions: Study the following information carefully and answer the questions given below:
(i) P, Q, R, S and T finished a work, working from Monday to Saturday, one of the days being a holiday, each working overtime only on one of the days.
(ii) R or T did not work overtime on the first day.
(iii) Q worked overtime the next day after the holiday.
(iv) The overtime work done on the previous day of the holiday was by R.
(v) There was a two days’ gap between the days on which P and Q worked over time.
(vi) P worked overtime the next day of the overtime day of S.

Questions:

1. Which of the following is the correct statement ?
1) P worked overtime last among them.
2) P worked overtime earlier than S.
3) The holiday was on Friday.
4) S worked overtime earlier than Q.
5) None of these

View answer
Answer.4

2. On which day did R work overtime?
1) Monday
2) Tuesday
3) Thursday
4) Friday
5) None of these

View answer
Answer.5  Wednesday

3. How many days’ gap was there between the days on which P and T worked overtime?
1) Three
2) Two
3) One
4) Cannot be determined
5) None of these

View answer
Answer.1

4. When did T work overtime?
1) On the day previous to that on which S worked overtime
2) On the next day of the day on which Q worked overtime
3) Two days after the day on which S worked overtime
4) Cannot be determined
5) None of these

View answer
Answer.2

Directions: Study the following information carefully and answer the questions given below:
Seven friends P, F, R, T, Q, N and D are studying different specialisations IT, Civil, HRM, Marketing, Finance, Journalism and Pharmacy, not necessarily in the same order. Each one of them has a liking for a different colour—red, blue, green, yellow, pink, orange and grey—not necessarily in the same order. Three of them are girls. P likes yellow colour but does not study IT or HR. The one who studies Civil likes grey colour and is a girl. Q, who is the sister of N, studies Marketing and likes pink colour. D’s specialisation is in Pharmacy and likes red colour. N, the wife of R, studies HR and likes green. F likes grey and R likes orange. The one who likes blue studies Finance.

Questions:

1. Who is studying Civil Engineering?
1) P
2) T
3) F
4) Cannot be determined
5) None of these

View answer
Answer.3

2 Which of the following is the group of girls?
1) F, D, N
2) F, Q, N
3) Q, N, P
4) Cannot be determined
5) None of these

View answer
Answer.2

3. Which subject is studied by R?
1) Civil
2) Finance
3) Journalism
4) Cannot be determined
5) None of these

View answer
Answer.5 IT

4. Who is studying Journalism?
1) P
2) Q
3) R
4) Cannot be determined
5) None of these

View answer
Answer.1

5. Which of the following combinations of person – colour — subject is correct?
1) Blue–T–Marketing
2) Pink–N–HR
3) Orance–R–Civil
4) Blue–T–Finance
5) None of these

View answer
Answer.4